I FORHANDLINGER: Henrik Asheim (H), Kjell Ingolf Ropstad (KrF), Abid Q.Raja (V), Hans Fredrik Grøvan (KrF) og Helge Andre Njåstad (Frp) forhandler om statsbudsjettet for 2019.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
I FORHANDLINGER: Henrik Asheim (H), Kjell Ingolf Ropstad (KrF), Abid Q.Raja (V), Hans Fredrik Grøvan (KrF) og Helge Andre Njåstad (Frp) forhandler om statsbudsjettet for 2019. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Budsjettforhandlingene:

Nærmer seg enighet

De tre regjeringspartiene og KrF har avklart mange av problemsakene, og er snart klare for å legge fram en skisse til statsbudsjett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I disse dager møtes KrF og regjeringspartiene Høyre, Frp og Venstre for å bli enige om et forslag til statsbudsjett for 2019.

Partene har satt en frist om å bli enige innen tirsdagen, og mandag kveld nærmet det seg et konkret budsjettforslag.

– Hvor raskt vil dere klare å legge et tilbud på bordet?

– Det kommer vi til å gjøre nå i kveld. Så raskt som mulig egentlig, sa finanskomiteens leder Henrik Asheim (H) til TV 2 ved 18-tiden.

Håper på enighet mandag kveld

Partene møttes igjen klokken 21.30. På vei inn i møtet fortalte Asheim at de hadde med seg en skisse til statsbudsjettet.

– Nå har regjeringspartiene strukket seg langt, og jeg mener vi har med oss et godt utgangspunkt for en endelig løsning på budsjettdiskusjonen.

– Dere håper å lande en avtale i løpet av mandagskvelden?

– Ja, det håper jeg. Nå har vi en del timer på oss før fristen går ut, og jeg håper vi ikke må sitte her hele natten. Men det vi har med oss nå, mener vi er et veldig godt utgangspunkt for å bli enig, sier Asheim, før Venstres Abid Raja skyter inn:

– Men må vi sitte hele natten, så sitter vi hele natten. Målet er å holde fristene.

Ropstad mindre optimistisk

KrFs Kjell Ingolf Ropstad var forsinket til møtet klokken 21.30, og ankom ikke forhandlingsrommet før rundt 21.50. Han håpet at regjeringens skisse var god nok til at var mulig å bli enige mandag kveld, men understreket at det skulle diskuteres skikkelig.

– Vi har god tid i KrF. Det viktigste er å få på plass en god avtale.

– Hva må på bordet for at dere skal bli enige?

– Det vil jeg ikke kommentere, men vi har vært tydelige på KrF sine krav både når det gjelder familiepolitikk, minstepensjon, miljø og fattigdom.

– Mener du at problemene som nå gjenstår bør være overkommelige i løpet av noen få timer?

– Min spådom er nok at vi trenger mer tid enn det, sa Ropstad.

Ved 22.30-tiden ble det klart at Ropstad fikk rett, ettersom partene bestemte seg for at de trengte mer tid. Forhandlingene fortsetter dermed tirsdag.