Håndball-helten takker faren: – Jeg har fått noen skyllebøtter opp gjennom

Stjerneskuddet Simen (20) hyller pappa Gunnar Pettersen for påvirkningen han har hatt på karrieren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg har fått noen skyllebøtter inn i mellom og det har vært noen krangler i bilturer på vei hjem, men for meg har det funket. Pappa skal ha mye av æren for karrieren min, sier Simen Holand Pettersen til TV 2 Sporten.

Søndag ble 20-åringen – sønn av trenerlegenden Gunnar Pettersen – den store helten da Elverum på mest dramatisk vis holdt liv i Champions League-drømmen mot rumenske Dinamo Bucuresti.

På stillingen 28-28 fikk Elverum straffekast i siste sekund. I kommentatorbua og på jobb for Viasat satt pappa Gunnar da sønnen fikk oppdraget med å sette ballen i mål.

– Det var antakelig større for faren enn det er for sønnen. Jeg har jo trent han gjennom hele karrieren, og det å kommentere en så viktig straffe, det var spesielt. Først tenkte jeg at jeg ikke turte å se på, men så kom jeg på at det ville være dumt om jeg som kommentator ikke turte å se på. Du kan si at pulsen steg med sikkert hundre slag, sier Gunnar Pettersen.

TILBAKE I 2005: Landslagssjef Gunnar Pettersen med sin sønn Simen (6) på fanget under en pressekonferansen i Tunis
TILBAKE I 2005: Landslagssjef Gunnar Pettersen med sin sønn Simen (6) på fanget under en pressekonferansen i Tunis Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX .

Hyller sønnens mentalitet

Han kunne puste lettet ut sekunder senere. Sønnen banket ballen i nota og sørget for ellevill Elverum-jubel.

– Simen er en kald fisk. Den beste egenskapen hans er at han er uredd og ikke slutter å skyte selv om det kommer noen bom. Er sjansen der, så tar han den, sier pappa Pettersen.

I tillegg til trenerverv for blant annet landslaget, Vipers og Sandefjord, har han fulgt sønnen tett som trener opp gjennom aldersbestemte lag de siste ti til tolv årene.

Til TV 2 sier 20-åringen at han håpet å bli valgt ut til å ta straffekastet da det ble tildelt. Det er en innstilling Gunnar Pettersen har sansen for.

– Jeg har selv bommet på noen viktige straffer opp gjennom, blant annet en som kostet meg en NM-tittel en gang. Da var jeg mer redd for å bomme enn for å score. Med Simen er det annerledes. Han tenker på å vinne og bli helt. Han ser mulighetene i stedet for begrensningene i slike situasjoner, sier Gunnar «GP» Pettersen.

​Opp gjennom årene legger ikke 63-åringen skjul på at han har stilt krav for sønnen.

– Jeg tror du har to muligheter når du trener ungene dine. Den ene er at du er for snill og forfordeler dem. Det andre er en motsatt retning der sønnen din blir en slags hoggestabbe. Jeg valgte den siste, og jeg tror nok han har fått kjørt seg, men det har han taklet bra, sier Gunnar Pettersen.

– Pappa har vært en bra trener for meg. Han har trent meg siden jeg var ni-ti år og lært meg mye om hvordan jeg skal tenke i slike situasjoner, sier Simen.

Tror han kan bli ny utenlandsproff

Simen Holand Pettersen skrev treårskontrakt med Elverum foran årets sesong. I fjor ble han toppscorer i 1. divisjon som Sandefjord-spiller.

20-åringen har en rekke aldersbestemte landskamper på samvittigheten.

I det siste har han markert seg på den internasjonale scenen.

– Hvor langt kan sønnen din nå?

– Jeg tror Simen bestemmer selv hvor langt han vil nå. Om han legger ned nok treningstimer og fortsetter å tro på seg selv, så kan han nå målene han har satt seg. Om jeg har oppfattet det riktig, så er det å komme seg ut i Europa om noen år og kanskje spille med flagget på brystet eter hvert. Men han har god tid, og det tror jeg han er innstilt på, sier Gunnar Pettersen.

Selv påpeker Simen Holand Pettersen at han har god tid i Elverum.

– Det er som pappa sier: Jeg må være tålmodig og gjøre jobben min her i Elverum først. Jeg har en veldig god trenerduo i Michael (Apelgren) og Raymond (Hamar), og mener det er den beste utviklingsarenaen for meg nå. Jeg skal gjøre det beste ut av de tre årene her, så får vi se hvor det går etter hvert, sier Simen Holand Pettersen.