KRITISERES: KrFs nestleder Kjell Ingolf Ropstad har den siste tiden måttet tåle kritikk fra sine egne.
KRITISERES: KrFs nestleder Kjell Ingolf Ropstad har den siste tiden måttet tåle kritikk fra sine egne. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Kalles «sviker» av sine egne – slik svarer han

Etter avsløringen om et hemmelig møte mellom KrFs nestledere og Erna Solberg, er det brukt ord som «svik» og «dolket i ryggen». Nå svarer Kjell Ingolf Ropstad på kritikken mot ham.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag skrev VG at KrFs nestleder Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad var i et hemmelig møte med statsminister Erna Solberg og resten av Høyre-ledelsen 11. oktober.

Det skal ha vært etter dette møtet at Ropstad begynte å bruke argumentet om at det ville være mulig å endre abortloven dersom man gikk inn i et samarbeid med dagens regjering.

Nyheten om at Ropstad møtte Solberg har vakt sterke reaksjoner innad i KrF, der flere mener han brøt interne spilleregler om ikke å blande inn andre partier i kampen om veivalget.

Enkelte er av oppfatningen om at abortspørsmålet var avgjørende for at den «blå» siden gikk seirende ut av prosessen i KrF.

– Føler meg lurt

KrF-leder Knut Arild Hareide sier mandag at han var informert om møtet, men det er åpenbart at andre partitopper ikke kjente til møtevirksomheten.

Sentralstyremedlem Karin Bjørkhaug i KrF krever et nytt ekstraordinært landsstyremøte etter VGs oppslag om maktspillet i partiet. Stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold føler seg lurt.

– Det var trist å lese at det har vært slike hemmelige møter med Høyre. Det sier mye om Høyres desperate kamp for å styre KrFs prosess. Erna Solbergs rolle minner ikke mye om landsmoderfakter, sier stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold til TV 2.

– Jeg føler meg lurt. Ropstad innrømmet at Høyres kommunikasjonsavdeling var inne i bildet når det gjaldt abortspørsmålet, men at det var møte på Statsministerens kontor, og muligens flere møter, det har vært helt ukjent. Hvis det ble lagt strategier der, er det urent spill, sier Bekkevold.

Leder for KrFU i Akershus, Simen Bondevik, sier han synes det er «merkelig at to nestledere går bak ryggen på sin partileder».

– Jeg blir litt sint over det som kommer frem. Hovedproblemet her er det sviket mot Knut Arild som jeg leser det har vært fra begge nestlederne, sier Bondevik til TV 2.

– Du kaller det et svik. Det er et sterkt ord?

– Ja, svik er et sterkt ord. Men her har de gått bak ryggen på hele partiet og partiorganisasjonen, de har holdt det hemmelig, og det kommer først fram etter at avgjørelsen er tatt. Spørsmålet er om det er en avgjørelse som egentlig er forankret i partiet KrF, eller om det er forankret i Høyre.

Avviser kynisme og maktspill

Ropstad forklarer at møtet med Erna Solberg ble gjennomført etter dialog med Hareide.

– Vi hadde en tanke om at partiet ville være i en krevende situasjon dersom Knut Arild ikke vant fram med sitt syn, og det ønsket vi å diskutere med statsministeren. Dette gjorde vi i dialog med Knut Arild, sier Ropstad til TV 2 mandag kveld.

– Hvordan reagerer du på at personer på den andre siden i partiet bruker så sterke karakteristikker om deg?

– Jeg har forståelse for at mange er skuffet. Og når det fremstår som at jeg har hatt en agenda sammen med Høyre, noe som virkelig ikke stemmer, kan jeg forstå at det skaper reaksjoner. Samtidig har jeg vært veldig åpen om dette med partilederen og til landsmøtet.

Ropstad sier han hadde behov for å drøfte med statsministeren hvordan situasjonen ville bli etter et landsmøte der KrF ville være ganske delt, og kunne stå uten en partileder.

I kampen om KrFs veivalg brukte Ropstad abort-saken aktivt, noe han har blitt kritisert for.

– Det er kanskje den saken som i størst mulig grad skiller høyre- og venstresiden. Jeg mener at den eneste muligheten for å få gjennomslag er å gå mot høyre.

– Mange sier du har brukt denne saken i et kynisk maktspill for å vinne tilslutning til ditt syn, hva tenker du selv om det?

– Jeg har vært bevisst på at det er abortsaken som kanskje er det som skiller høyre- og venstre-alternativene mest, og har brukt saken aktivt for å synliggjøre det. Dette har verken vært noen kynisme eller spill, det har vært å få fram forskjellene mellom høyre- og venstresiden i norsk politikk.

– Skjønner at folk er skuffet

Flere KrFere har altså kalt Ropstads handlinger for et svik, og kilder i KrF som TV 2 har snakket med mener Ropstad «dolket Hareide i ryggen». Ropstad sier han er lei seg for at partifeller opplever det slik.

– Jeg har hatt en god dialog med partilederen min hele tiden, og prøvd å informere så godt jeg kan om mine møter. Hareide har informert meg om sine møter.

Når KrF klarer å bli enige om en plattform for fremtiden, håper nestlederen på en synliggjøring av at KrF er det samme partiet som før. Han håper det vil bli tydelig at det er de samme sakene partiet kjemper for.

– Hva tenker du om at det brukes karakteristikker som «sviker» og «dolket i ryggen» om deg?

– Nå er det mange anonyme kilder. Jeg skjønner at folk er skuffet, og har et ønske om å kunne snakke direkte med de gjelder for å kunne fortelle min versjon. Jeg har sikkert ikke gjort alt rett, og det er ikke enkelt. Jeg har i hvert fall god samvittighet for det jeg og partiet har gjort i denne prosessen.

Til Simen Bondevik, som mener Ropstad har sveket partileder Knut Arild Hareide, har nestlederen følgende beskjed:

– Jeg og Knut Arild har hatt en god dialog, og jeg er glad for at Knut Arild er veldig tydelig på at han har full tillit og at vi har hatt en god prosess. Så vil jeg heller snakke med Simen for å rette opp det inntrykket.

– Hvordan skal KrF komme videre når det er så mye vondt blod etter denne striden om veivalg?

– Gjennom samtaler vil man kunne rette opp i opplagte feil eller misforståelser. Men så trenger partiet også tid. Mitt mål er å vise at KrF er det samme, gjennom forhandlinger og budsjettgjennomslag. Forhåpentligvis vil gjennomslagene bety mye for mange, sier Ropstad.