SOLDAT: Svein Jemtland har jobbet i flere avdelinger i den franske Fremmedlegionen.
SOLDAT: Svein Jemtland har jobbet i flere avdelinger i den franske Fremmedlegionen. Foto: Privat

jemtland-saken:

Dette vet vi om tiden hans i den beryktede hæren

HAMAR TINGHUS (TV 2): I 20 år tjenestegjorde Svein Jemtland i den franske Fremmedlegionen. Nå er hans militære karriere et viktig tema i straffesaken der han er tiltalt for å ha drept kona si.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Han sitter alltid i hjørnet av rommet med ryggen mot veggen slik at han alltid har oversikt over det som skjer foran han.

Det fortalte venn og TV-produsent Elisabeth Nord da hun vitnet i Hedmarken tingrett denne uken. Hun kjenner Svein Jemtland godt og har skrevet bok og laget TV-dokumentarer om den franske Fremmedlegionen.

Hun ønsker ikke å kommentere Svein Jemtlands rolle i Fremmedlegionen, men i sitt vitneavhør la hun ikke skjul på at 47-åringen har gjort og opplevd ting i tjenesten som har preget ham.

«Først inn og sist ut»

Svein Jemtlands plan var egentlig en karriere i det norske Forsvaret, men slik ble det ikke. Etter å ha sonet en grov voldsdom på begynnelsen av 90-tallet dro han til Frankrike.

Fremmedlegionen er en avdeling i den franske hæren. Den rekrutterer personell fra hele verden og styrken har soldater fra over 100 nasjonaliteter. Tidligere har avdelingen hatt et frynsete rykter for å rekruttere personer med kriminell bakgrunn. Nå gjennomføres omfattende kartlegginger av nye medlemmer.

Svein Jemtland hadde en høytstående og betrodd rolle i Fremmedlegionen. (Foto: Privat)
Svein Jemtland hadde en høytstående og betrodd rolle i Fremmedlegionen. (Foto: Privat)

Soldatene håndterer skarpe oppdrag og i dokumentaren til Elisabeth Nord beskrives avdelingen som «de som går først inn og sist ut».

Grunntreningen i avdelingen består av et seks måneder langt kurs før soldatene blir stasjonert ulike steder i verden, i såkalte regimenter. Svein Jemtland har selv opplyst at han har tjenestegjort i blant annet Djibouti i Afrika.

Han har jobbet som mekaniker, men TV 2 får opplyst at han har tjenestegjort i flere avdelinger. Han har tatt en rekke kurs og utdanninger, blant annet skal han ha vært skarpskytter.

Møtte Janne på perm

Av grad var Svein Jemtland korporalsjef. Det er graden under kaptein, og Jemtland skal ha vært godt fornøyd med rollen han hadde.

Under en permisjon i Norge i 2001 møtte han sin fremtidige kone som den gang het Janne Haugen. De ble kjærester og hun flyttet sammen med han til de ulike stedene han tjenestegjorde.

Tobarnsmoren Janne Jemtland mistet livet natt til femte juledag i fjor. (NTB Scanpix)
Tobarnsmoren Janne Jemtland mistet livet natt til femte juledag i fjor. (NTB Scanpix)

I 2010 begynte parets yngste sønn på skolen og da flyttet Janne hjem til Brumunddal med de to barna. I 2013 flyttet Svein Jemtland hjem til familien.

Kilder opplyser til TV 2 at han beholdt kontrakten sin med Fremmedlegionen også etter 2013. Det er uklart om han fortsatt har kontrakt eller ikke.

Da han ble pågrepet i januar holdt Jemtland på med en utdanning i barnevernet.

Fremmedlegionær vitnet

Bakgrunnen som yrkesmilitær er et gjennomgående tema i straffesaken der politiet mener at han skjøt og drepte kona Janne Jemtland natt til femte juledag i fjor. De mener at han deretter senket henne i vann slik at hun druknet.

To uker senere ble tobarnsmoren funnet på bunnen av Glomma.

Svein Jemtland nekter straffskyld og sier at skuddet gikk av under et basketak der han forsøkte å ta pistolen ut av konas hender.

Janne Jemtland ble funnet død i Glomma her ved Eid bro i Våler kommune.
Janne Jemtland ble funnet død i Glomma her ved Eid bro i Våler kommune. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix

Han hevder at han undersøkte konas skader etter at skuddet falt og at han var helt overbevist om at hun var død. 47-åringen skal ha blitt svært opprørt da han fikk vite om konas dødsårsak.

– Uten betydning

Mandag vitnet en annen norsk fremmedlegionær fra Hedmark i tingretten. Aktor ville blant annet vite hvilken kunnskap man tilregner seg i den franske hæren.

Vitnet forklarte at alle soldater i avdelingen får solid opplæring innen førstehjelp. De læres også opp til å takle skarpe og stressende situasjoner, fortalte han. Mannen forklarte også at de får god trening og kunnskap ulike våpentyper.

Forsvarer Christian Flemmen Johansen sier at han og Svein Jemtland snakker lite om tiden som soldat.

– Vi prioriterer det som angår denne saken, sier han.

– I hvilken grad mener dere at bakgrunnen hans har noe å si i straffesaken?

– Sett hen til den ulykken han forklarer seg om, så mener vi at det har svært liten betydning, sier Johansen.