Den havarerte fregatten KNM Helge Ingstad fotografert onsdag 14. november.
Den havarerte fregatten KNM Helge Ingstad fotografert onsdag 14. november. Foto: Poppe, Cornelius/NTB Scanpix

Hevingsarbeidet starter tidligst onsdag

Kranfartøyet «Rambiz» ankommer sent tirsdag kveld. Det kan likevel ta tid før hevingen av KNM Helge Ingstad starter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sjøforsvaret planlegger nå hevingen av fregatten KNM Helge Ingstad i detalj. Målet er å løfte havaristen, sakte men sikkert, over på en lekter. Deretter skal den fraktes til marinebasen på Haakonsvern.

For å gjennomføre en slik operasjon, trengs enorme løftekrefter. Det er på plass i morgen kveld.

– Rambiz ankommer sent tirsdag, sier prosjektleder i Forsvarsmateriell, Arild Øydegaard til TV 2.

Kan ta tid

Det er likevel mange faktorer som kan påvirke arbeidet. Selv om begge kranfartøy er på plass tirsdag kveld, kan det ta tid før selve løftingen er i gang.

– Vi jobber med detaljering, kvalitetssikring og verifisering av planene for heving og flytting av fartøyet. Det er på nåværende tidspunkt flere usikkerhetsmomenter som kan påvirke tidsplanen, blant annet værforhold og endringer av risikobildet, sier Øydegaard til TV 2.

Vakthold ved havaristedet

Ved havaristedet ligger det mandag en rekke fartøy rundt KNM Ingstad. Nesten hele fregatten, med en prislapp på drøye fire milliarder kroner, ligger under vann. Mandag ble også Heimevernet satt inn for å sikre vakthold rundt det militære fartøyet.

Det er meldt rolig vær i området hele uken, med lite vind og små nedbørsmengder. Det motsatte ville kunne komplisert redningsarbeidet ytterligere.

Kompleks berging

Kranen «Gulliver» er allerede på plass, og skal sammen med søsterskipet «Rambiz» utføre løftet. Sammen kan de to kranene løfte 7300 tonn. Helge Ingstad veier 5000 tonn, og har i tillegg tatt inn mye vann.

TV 2 får opplyst at de skipene skal klargjøres på Hanøytangen, før de starter operasjonen ved havaristedet.

– Planen er å heise fartøyet gradvis opp og overføre det til en nedsenkbar lekter. På mange måter en vanlig dokkingoperasjon, sa sjef for maritime kapasiteter ved Forsvarsmateriell, Thomas Wedervang til TV 2, søndag.

Operasjonen kommer til å ta mange dager. Fartøyet må tømmes for diesel, olje og vann.

Granskes av flere

Fregatten KNM Helge Ingstad kolliderte med tankskipet Sola TS klokken 04.03 natt til torsdag 8. november. Åtte personer pådro seg lettere skader. Årsaken til ulykken er ikke kjent.

Havarikommisjonen for Forsvaret, Havarikommisjonen for transport og politiet etterforsker alle ulykken. I tillegg har Sjøforsvaret opprettet en intern gransking av saken.