Se den oppsiktsvekkende videoen:

Dette naturfenomenet forbløffer norsk professor: – Farlig å være i nærheten

Hvorfor «puster» hele skogen på denne videoen?

I løpet av den siste måneden har videoen du kan se øverst i artikkelen blitt spredt verden over i sosiale medier.

I videoen, som er bekreftet autentisk av fagfolk, kan man se at hele bakken løfter seg. Faktisk ser det veldig ut som at moder jord gjør et innpust og utpust.

Mener å ha fasiten

Det er mange overtroiske teorier på internett, men ingen har rot i virkeligheten forteller professor Line Nybakken ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

Hun har aldri sett slike bevegelser i bakken før, men hun vet hva det skyldes.

– Det er vinden som tar godt tak i treet, og nesten røsker treet opp fra bakken. Det er bevegelser i rotsystemet som gir disse bevegelsene, som igjen gir inntrykk av at bakken «puster». Sannsynligvis er rotsystemet sterkt svekket fra før, og treet vil sikkert falle ned etter hvert. Dette kan ha skjedd fordi det er skadet på noe vis, for eksempel i ferd med å råtne.

Potensielt farlig

Nybakken forteller at trærne kan ha stått beskyttet inne i skogen, og plutselig ha blitt utsatt for mer vær og vind på grunn av hogst i området. Da er ikke rotsystemet tilpasset de nye værforholdene.

Personen som har filmet videoen stod ikke langt vekke fra der bakken heves. Professoren anbefaler ikke andre å gå mot slike bevegelser.

– Det er potensielt farlig å være i nærheten, først og fremst fordi trær kan falle i hodet på deg, forteller hun, men understreker at man ofte for en forvarsel i form av lyd før slikt skjer.

– Det ser nesten ut som om dette er flere trær, kanskje med et sammenvokst rotsystem, som alle holder på å blåse ned.

Kan skje i Norge

Denne videoen er filmet i den canadiske provinsen Quebec. Nybakken forteller likevel at et slikt fenomen også kan finne sted i Norge.

Hvor farlig situasjonen er, avhenger også av hvilke trær som «puster».

– Av våre treslag blåser for eksempel gran lett ned, mens furua tåler mye mer.

Mark Sirois fra Southern Quebec Severe Weather Network forteller at det er flere andre faktorer som forklarer naturfenomenet, deriblant underlaget.

– Skogen ser ut til å være dekket av mose. Dette gjør at rotsystemet til de yngre trærne delvis er festet i mosen. Vinden kan derfor løfte røttene opp fra bakken, sier han til Time.