ALLE FORELDRES MARERITT: Matheo ble dødssyk da han bare to uker gammel ble smittet av kikhoste. – Jeg unner ingen å gå gjennom det vi har opplevd det siste året, sier Matheos mamma.
ALLE FORELDRES MARERITT: Matheo ble dødssyk da han bare to uker gammel ble smittet av kikhoste. – Jeg unner ingen å gå gjennom det vi har opplevd det siste året, sier Matheos mamma. Foto: Privat

Foreldrene med klar oppfordring etter at Matheo (1) var nær ved å dø av kikhoste

Foreldrene håper at sønnen Matheos historie kan få andre til å våkne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lille Matheo var bare to uker gammel da han i september i fjor begynte å hoste stygt.

Foreldrene, Regine S. Myge (27) og Oddvar Bjordal (27), tenkte at det ikke var annet å forvente med høst, ruskevær og en storebror i barnehagen.

Men da hosten bare ble verre og den lille kroppen svakere, tok foreldrene han med til fastlegen. Men de ble sendt hjem med beskjed om at det nok bare var en forkjølelse.

De neste dagene ble Matheo gradvis dårligere. Han hostet hele natten og hadde flere pustestopp. Etter en ny sjekk hos fastlegen ble de sendt til sykehus – bare for sikkerhetsskyld. Også her ble de sendt hjem igjen, med beskjed om at han nok bare var forkjølet.

Familien var ikke før kommet hjem fra sykehuset, før lille Matheo ble enda dårligere. De slet med å få i han mat og mellom hostekulene, som var så ille at han ble blå på leppene, sov han så tungt at de slet med å vekke ham. Dermed gikk turen på ny til sykehuset. Her var alle prøver fine, men de fikk lov å tilbringe natten der til observasjon.

Fryktet han skulle dø

To dager etter ble sønnen så dårlig at de var redd for å miste ham.

– Han fikk oksygen, morsmelk gjennom sonde og pustestøtte. Pustestoppene var oppe i 3-4 i minuttet. Vi var livredde for at den natten skulle bli hans siste, sier mamma Regine.

Matheo ble satt på antibiotika, selv om legene ikke var sikker på hva som feilet ham. Først fem dager etter han ble innlagt kom prøvesvaret. Matheo var smittet av kikhoste, som kan være dødelig for spedbarn.

Oddvar Bjordal på sykehuset med sønnen Matheo. Foto: Privat
Oddvar Bjordal på sykehuset med sønnen Matheo. Foto: Privat

– Vi trodde kikhoste nærmest var en utryddet sykdom. Å få vite at vår lille gutt var smittet av dette var fælt, selv om det var godt å endelig få en diagnose, sier Regine.

Seks dager etter Matheo startet med pustestøtte, kunne han endelig kobles fra pustestøtten og Regine kunne begynne å amme ham igjen. Og etter to ukers sykehusinnleggelse, fikk Oddvar og Regine ta med sønnen hjem. De pustet lettet ut og tenkte at nå kunne det bare gå oppover.

14 infeksjoner på 13 måneder

Men det skulle vise seg at det kom til å bli flere sykehusinnleggelser på den lille gutten. Kikhosten hadde ført til dårlig immunforsvar, og han fikk derfor andre virus på toppen. Hosten tok seg opp igjen, og han hostet til slutt til han spydde. Det viste seg at Matheo nå hadde pådratt seg humant metapneumo virus, som er nært beslektet med RS-virus.

Matheo er nå 14 måneder og begynner endelig å bli frisk. Siden han ble født har den lille kroppen måtte kjempe mot 14 infeksjoner.

Foreldrene innrømmer at det siste året har vært svært tøft. Regine og Oddvar hadde egentlig ikke lyst til å dele opplevelsen med omverden, men fant ut at de kunne vri marerittet de har vært gjennom til noe positivt for andre.

– Dersom vår historie kan redde et annet barn, er det verdt det. En dag er det kanskje ditt barn som ligger der, og jeg unner ingen å måtte gå gjennom det vi har opplevd det siste året, sier småbarnsmoren.

Matheos første leveår var preget av sykehusopphold, omgitt med slanger og apparat. Foto: Privat
Matheos første leveår var preget av sykehusopphold, omgitt med slanger og apparat. Foto: Privat

De håper deres historie kan være en vekker på hvor viktig det er å vaksinere seg. Jo færre smittebærere det er av kikhoste, jo mindre sjanse er det for at spedbarn, som denne sykdommen kan være dødelig for, blir smittet.

– Egoistisk å ikke vaksinere

– Vaksiner kan redde liv. Men det ikke alle vet, er at barnevaksiner ikke bare er for barn.For at man skal opprettholde høy immunitet blant folk, er det viktig at alle blir revaksinert hvert tiende år, sier Regine, som er sykepleier selv.

Etter Regine delte historien sin på Facebook og i Haugesunds avis, har det strømmet på med støtteerklæringer. Men enkelte av tilbakemeldingene har vært av den kritiske sorten. Ved å oppfordre til vaksinasjon, har hun hisset på seg vaksinemotstandere.

– Noen er imot vaksiner. Enkelte frykter dem. Jeg mener vaksinasjon er livreddende. Noe folk bør ta for å unngå å smitte andre. En slags solidaritetshandling, sier hun.

Matheo var for liten til å få vaksine. Men foreldrene hadde gladelig vaksinert ham en gang i uka, om de hadde kunnet det.

– Alt for å slippe å se vår lille solstråle ligge der og kjempe for livet, sier 27-åringen.

Dersom folk ikke ikke vil vaksinere seg for egen del, mener Regine de i hvert fall bør gjøre det av hensyn til andre. Hun har en klar oppfordring til alle som kan vaksinere seg:

– Å ikke vaksinere seg er en utrolig egoistisk handling som igjen bidrar til at sykdommene faktisk ikke blir utryddet. Spesielt med tanke på små barn som ikke har mulighet til å forsvare seg mot farlig smitte, sier Myge.

Flere smittet av kikhoste i Norge

Overlege Are S. Berg ved Folkehelseinstituttet deler Regines vaksineoppfordring.

– Jeg støtter dette foreldreparet fullt ut. De mest sårbare i samfunnet kan potensielt dø om de blir smittet av kikhoste, sier Berg.

  • Kikhoste regnes som en svært smittsom sykdom.
  • Smitten overføres med de mikroskopiske dråpene som slynges ut fra pasientens nese og munn når han snakker, hoster og nyser
  • Spedbarn er mottagelige fra fødselen av fordi moren ofte har lavt serumnivå av kikhoste-antistoffer, slik at lite blir overført via morkaken.
  • Mennesket er eneste reservoar for bakterien.
  • Før vaksinen ble tatt inn i det norske barnevaksinasjonsprogrammet, opptrådte periodiske kikhosteepidemier med 4-5 års mellomrom.
  • Etter at kikhostevaksine ble en del av barnevaksinasjonsprogrammet, ble forekomsten kraftig redusert.
  • Verdens helseorganisasjon har beregnet ca 195 000 dødsfall årlig er forårsaket av kikhoste. 90 % av disse er i utviklingsland.

Kilde: SNL og FHI

Hittil i år har 2079 personer blitt smittet av kikhoste her i landet.


– Norge er et av landene i Europa med ganske høy forekomst av kikhoste. Vi vet ikke hvorfor det er slik, sier Berg.

Kikhostevaksine er en del av barnevaksinasjonsprogrammet der man får første vaksine når man er tre måneder, totalt tre første leveår, før man får påfyll både i 2. klasse og 10. klasse - for å sikre høyest mulig immunitet.

Den høye forekomsten av kikhoste i Norge er en av grunnene til at Folkehelseinstituttet anbefaler at alle revaksinerer seg hvert 10. år. Slik vaksinering vil gi beskyttelse for den vaksinerte, og i tillegg redusere smitterisiko for sårbare personer i husstanden eller nærmiljøet. Spesielt aktuelt er oppfriskningsvaksine mot blant annet kikhoste for personer med spedbarn i huset og personer som arbeider med spedbarn.

– Folk er generelt flinke til å oppdatere vaksinene sine når de skal ut og reise. Men at man bør ta påfyll av vaksiner hvert 10. år, for å opprettholde beskyttelse, er det dessverre ikke så mange som vet, sier overlegen.

Når det gjelder de som er skeptiske til vaksiner er Berg klar på at de ikke trenger å være bekymret.

– Få ting er så godt testet ut som vaksiner, som er gitt til millioner av folk over veldig mange år. Vi følger veldig godt med på eventuelle uheldige effekter av vaksiner. Vi utsetter selvsagt ikke barn for fare, vi ønsker å beskytte dem, sier overlegen.