– Det er bare ett år siden jeg ble kalt veik og for dårlig

Slik har Ole Selnæs snudd kritikk til hyllest.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Foran bortekampen mot Bulgaria i september laget TV 2 en sak på Norges sentrale midtbaneduo, som ennå ikke hadde opplevd å tape når de startet sammen på midten.

Fasiten for Sander Berge og Markus Henriksen var fem seirer på fem forsøk - men den fine statistikken tok slutt med 0-1-tapet i Sofia.

Ole Selnæs var det ikke så mange som snakket om, heller ikke i forkant av de to landskampene mot Slovenia og Bulgaria i oktober. Men så måtte Sander Berge forlate troppen med en slitasjeskade.

Skulle vært forlover
​Selnæs fikk en etterlengtet sjanse på Norges midtbane - og grep den med begge hender. Eller mer presist: Med sin eminente venstrefot. Ikke bare ble St. Etienne-proffen matchvinner mot Slovenia med en kanon på halv volley. Han var Norges beste spiller.

– En artig ting med den dagen, var at min beste kompis giftet seg. Jeg skulle egentlig vært forlover i bryllup den lørdagen, men måtte takke nei da jeg skulle på samling. Det endte heldigvis med at jeg spilte og gjorde det bra, sier Selnæs når han setter seg ned med TV 2 utenfor spillerhotellet på Kypros.

Han fulgte opp med en serie av delikatessepasninger i den påfølgende hjemmekampen mot Bulgaria.

Selnæs var plutselig umulig å vrake. Foran bortekampen i Ljubljana på fredag var spørsmålet egentlig hvem av Markus Henriksen og Sander Berge som skulle vrakes. 24-åringen var igjen kanskje Norges beste i 1-1-kampen - og udiskutabel i den helt avgjørende matchen mot Kypros i kveld.

Samtidig opplever han stor suksess i klubblaget, der han spiller sammen med Yann M´Vila sentralt på midten i en 4-2-3-1-formasjon.

– Hva er det som har skjedd?

– Det er sånn fotball er, det snur veldig fort. For ett år siden byttet vi trener i Frankrike (til Jean-Louis Gasset, journ.anm.). Siden han kom, har jeg hatt ekstrem tillit hele veien. Jeg hadde tillit hos han forrige også, men der var det mer bytting på laget. Det var vanskelig å finne flyten i spillet. Det er lettere med han nye treneren. Jeg spiller hver eneste helg, og har tatt store steg, sier Selnæs.

Seks målgivende
24-åringen har alltid sett på seg selv som et midtbaneanker, der han spilte hele veien i Rosenborg. Han har også alltid blitt fortalt at det er i den posisjonen han er best. Men denne høsten han vi fått se prov på hva Selnæs har å tilby når han får offensiv frihet - og at han i aller høyeste grad behersker å være én av de sentrale i Lars Lagerbäcks foretrukne 4-4-2-formasjon

– Før har jeg alltid vært enslig anker og ligget mest foran forsvaret. Nå kommer jeg høyere i angrep, eller er nede og henter ballen. Det er en rolle jeg liker veldig godt.

Seks målgivende er det blitt i klubbtrøya denne høsten. På landslaget scoret han mot Slovenia, i tillegg til at han slo minst tre-fire geniale pasninger gjennom flere ledd, som vi ikke har blitt bortskjemt med på Ullevaal de siste årene.

Mot Slovenia på fredag hadde han også pasningen til gigantsjansen der Omar Elabdellaoue headet i stolpen.

– Burde det ikke egentlig vært innlysende at du har kvaliteter til bidra mer på siste tredel?

– Jo, pasningsfoten har vært min styrke. Å komme lenger fram i banen har gjort meg godt. Min svakhet over lengre tid har vært det defensive spillet, men jeg er blitt mye mer bevisst på det nå som jeg er én av to sentralt på midten. Jeg må komme hurtigere opp i press og høyere i banen, sier Selnæs.

Han har kontrakt med St. Etienne til sommeren 2020, men allerede spekuleres det i om nordmannen er moden for større klubber i større ligaer.

– Det er ingenting jeg tenker på, for å være ærlig. Jeg vet at hvis man spiller bra, snakkes det i store ord, og spiller man dårlig, snakkes det også i store ord. Det er ikke lenge siden en fransk journalist kalte meg veik og dårlig. Det er bare ett år siden, så det svinger fort. Jeg kan ikke være med på det snakket. Jeg har åpnet veldig bra, og vil sørge for å holde det en hel sesong. Jeg vil ta et steg videre fra St. Etienne, men det er ikke sånn at jeg går og tenker på Barcelona, akkurat, sier han.

Motbeviste kritikerne
For et år siden fikk han gjennomgå av en reporter i den franske storavisa LÉquipe, som har fulgt St. Etienne i 20 år og skrevet bok om klubben.

Til VG ga han en nådeløs vurdering av nordmannens prestasjoner:

– Han er ikke tøff nok, ikke god nok i duellspillet, ikke aggressiv nok. For pinglete, rett og slett. Han er for treg, både fysisk og i beslutningene på banen, og han er en dårlig taper; når han mister plassen sin på laget, blir han fornærmet. Han er for dårlig til å takle motgang, uttalte Bernard Lions til avisa.

Nå er både Lions og andre kritikere blitt motbevist - men Selnæs innrømmer at ikke all kritikken var skivebom.

– Jeg tror han hadde et poeng, for jeg har aldri vært kjent som noe damplokomotiv på midtbanen som kjører over alle i duellene. Det har jeg aldri vært, og det er jeg ikke ennå. Det er først og fremst den delen av spillet der jeg føler at jeg har mest å hente - duellspillet. Det har jeg jobbet veldig mye med i det siste, og det begynner å gi resultater.

– Da hjelper det kanskje å spille i samme liga som spillere som Neymar og Mbappé?

– Uten tvil. Du møter noen fantastiske lag og spillere, ikke bare i kamp, men også på trening. Det er så mye kvalitet at du automatisk hever deg over tid. Det har vært et krav, hvis jeg skal spille, å lære seg å bli tøffere, sterkere og bedre i duellene. Hvis ikke er veien til benken ganske kort, sier Selnæs.

Det siste året han var i Rosenborg begynte han å trene med en fysisk trener i Trondheim, Ronny Fevåg. Det har han fortsatt med selv etter at han ble utenlandsproff.

Blir stadig kjappere
Hovedmålet er å bli kjappere på de første meterne og få opp frekvensen.

– Hver eneste sommerferie og juleferie jobber jeg mye med ham, for å utvikle den fysiske delen. Jeg vet at det er der jeg har mest å gå på.

– Hva slags øvelser gjør dere?

– Før vi trener, snakker vi om hva jeg trenger, og så syr han sammen et opplegg han mener passer bra for meg. Det går mye i hurtighet og styrke. Fotrapphet, rett og slett.

– Hvor mye høyere nivå føler du at du har inne?

– Det er vanskelig å si. Jeg føler at jeg tar steg hele veien. Jeg tenker at jeg ikke er sykt ung lenger, men i fotballsammenheng er jeg ung. Jeg bør utvikle meg hvert eneste år fortsatt. Jeg er 24 år, og ikke i nærheten av å være noen komplett spiler. Det er masse jeg er nødt til å bli bedre på. Spesielt defensivt kan jeg ta mange steg. Jeg kan bli mye tøffere, og det kan gå fortere i det offensive spillet, analyserer Selnæs.

Han er i hvert fall kommet på et slikt nivå at han merker en forskjell i måten motstanderne forholder seg til ham på.

– Er det mer respekt enn før?

– Ja. Men kanskje ikke mot PSG... jeg merker ikke at Neymar står og ber om drakta mi etter kamp, såpass ærlig må jeg være, sier Selnæs og flirer.

– Men jeg og Yann M´Vila (midtbanemakkeren) har fått en liten hype. Når vi møter lag nå, er de ganske bevisste på at vi to ikke skal få så mye ball. Men en av fordelene med å være to sittende midtbanespillere, er at vi kan bevege oss mye mer.

– Trodde vel jeg var en drittsekk
Selnæs har tilsynelatende også fått brukbar kontroll på sitt vulkanske temperament. Han gjentar til stadighet at han ikke har fått gult kort for munnbruk siden han spilte i Rosenborg, selv om den elleve måneders lange landslagskarantenen han fikk for kommentaren «you are so fucking bad, you whistled on everything», også må tas med i beregningen.

Det skjedde etter kampslutt da Norge tapte 0-1 mot Aserbajdsjan, og dermed var Selnæs også uaktuell de første ni månedene av Lars Lagerbäcks regime.

Svensken sa tidlig at den type oppførsel var å regne som uakseptabel.

– Lagerbäck har sagt at han undervurderte en mann som Tarik, både som person og spiller. Har han sagt noe lignende til deg?

– Det har han ikke sagt noe om. Han trodde vel at jeg var en drittsekk da han kom inn på landslaget, he-he. Han har ikke sagt noe sånt, altså, så jeg vet ikke.

– Hvordan var det å vise seg fram for Lagerbäck slik du gjorde i oktoberkampene?

– Jeg følte meg i veldig god form og hadde spilt godt over en lenger periode i Frankrike. Det hadde jeg veldig lyst til å vise fram på landslaget også. Det var lenge siden jeg hadde startet en landskamp, så jeg følte det var en gyllen mulighet.

Selnæs var ikke skuddredd utenfor banen i sin tidlige RBK-år, og sa ofte hva han mente og følte også til de som sto med blokk og penn.

Vi har også sett bildene av ham på scenen under en RBK-gullfest, med mikrofonen i hånda, syngende på «reise rundt og bare pisse på».

– Jeg har vært en løs kanon på dekk, men den perioden begynner å nærme seg slutten! Jeg har gått på mine bananskall før, men blitt mer voksen. Jeg har bodd alene i Frankrike i tre år nå.

– Men den løse kanonen er ikke helt tøyd fast ennå?

– Vær trygg på at den løse kanonen fyrer rett som det på rommet med Jonas (Svensson) og Markus (Henriksen). Den fyrer fra hofta, hele dagen, det er bare når kameraene er på at jeg legger revolveren i lomma og er litt mer voksen, gliser han.

Selv om han bruker en fysisk trener for å ta steg på hurtighet og styrke, har han ikke brukt noen mental coach på å få kontroll over temperamentet.

– Men jeg har som sagt blitt mer moden. Det kommer en dag der du innser at det for dumt å bruke energi på det. Nå gidder jeg ikke å gjøre det lenger. Men jeg har fortsatt den vinnerskallen, den er ikke lagt vekk i det hele tatt, forsikrer han.

​Forhåpentligvis fortsetter det slik mot Kypros i kveld.

Avspark er 20.45.