Carlos Ghosn har i flere år vært en av bilbransjens aller mektigste sjefer. Men nå kan karrieren hans være over.
Carlos Ghosn har i flere år vært en av bilbransjens aller mektigste sjefer. Men nå kan karrieren hans være over. Foto: Scanpix

Mektig sjef er i alvorlig trøbbel

Skal ha jukset i mange år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Han leder et av verdens største industrikonsern og er en av de mektigste sjefene i bilbransjen. Carlos Ghosn (64) har alltid holdt en høy profil. Derfor slo det også ned som en bombe da det i dag ble kjent at han er i ferd med å bli arrestert i Japan, grunnet mistanker om økonomiske lovbrudd.

Nissan har gått ut med en pressemelding der de bekrefter at Ghosn som styreleder i selskapet har underrapportert lønn i "mange år".

Betydelige beløp

Ghosn skal ha vært inne i avhør rundt dette i Japan. Her skal saken mot ham ha blitt styrket. Det at Nissan selv går ut så tidlig i saken, tyder også på at bevisene mot Ghosn er sterke.

Både Ghosn og en annen Nissan-topp, Greg Kelly, skal ha meldt inn for lav lønnskompenasjon til Tokyo-børsen, over flere år. Til sammen skal det være snakk om betydelige beløp. En intern granskning hos Nissan skal også ha avslørt flere andre regelbrudd.

Vil lage elbil til under 70.000 kroner

Carlos Ghosn har vært en svært viktig mann for Nissan de siste årene. Men sotrien hans kan bli av det lite hyggelige slaget.
Carlos Ghosn har vært en svært viktig mann for Nissan de siste årene. Men sotrien hans kan bli av det lite hyggelige slaget. Foto: Scanpix

Visjonær og kompromissløs

Nissans toppsjef Hirito Saikawa vil foreslå for styret i selskapet at Ghosn og Kelly blir sparket snarest mulig. Hvis det skjer, er det en av de mest oppsiktsvekkende nedturene i bilbransjen noensinne.

Ghosn slo seg først opp som toppsjef i Renault. Her ble han snart kjent som en visjonær, kompromissløs og svært hardtarbeidende leder. Under hans ledelse gikk Renault gjennom en svært positiv utvikling. Da Renault og Nissan gikk i allianse, var Ghosn mannen som fikk i oppdrag å snu den japanske bilprodusenten. Han pendlet mellom Frankrike og Japan og la ned en enorm arbeidsinnsats begge steder.

Derfor ble Nissan ny eier av Mitsubishi

Naturlig valg som leder

De siste årene har også Mitsubishi kommet inn i alliansen. Ghosn var det naturlige valget som leder fremover, selv om han begynner å nærme seg normal pensjonsalder.

Hva som nå skjer er uklart. Renault har ennå ikke kommet med noen kommentar i saken. Men hvis Ghosn virkelig blir sparket fra Nissan, er det vanskelig å se at han kan fortsette i noen av selskapene innen alliansen.

LES MER: Sjefen holdt på å legge ned luksusmerke

Se video: Dette har vært en innertier for Nissan