Svein og Janne Jemtland avbildet i Frankrike noen år før hun døde og han ble siktet for drap.
Svein og Janne Jemtland avbildet i Frankrike noen år før hun døde og han ble siktet for drap. Foto: PRIVAT

bestevenninnen i retten:

– Janne var krystallklar. Hun ville skilles i desember

HAMAR TINGHUS (TV 2): Janne Jemtland (36) ville skilles fra Svein Jemtland. Det fant bestevenninnen ut bare uker før tobarnsmoren døde.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag vitnet bestevenninnen til Janne Jemtland i Hedmarken tingrett. Hittil i saken har drapstiltalte Svein Jemtland nektet for at kona ønsket å gå fra ham.

Han har sagt at hun «i forbifarten og i krangler har nevnt at hun ville skilles», men at dette ikke fremsto som seriøst.

Bestevenninnen sier at hun 9. desember i fjor, 20 dager før Janne ble truffet av skudd, forsto at en skilsmisse kunne være nært forestående.

– Første gang hun snakket om å skilles var i 2015, men hun var klar på at hun ikke ville gi opp ekteskapet så lett. Hun ville jobbe med det, sier hun.

– Men den 9. desember var hun krystallklar. Hun sa at hun ikke hadde følelser for Svein lenger og at hun ville skilles.

Skal ha truet kona

Dagen før skal Svein Jemtland, ifølge venninnen, ha kommet med trusler mot Janne. Disse handlet om at han ville skade seg selv hvis hun gikk fra ham. Ifølge venninnen var han svært fortvilet, men hun har aldri hørt om at det skal ha vært voldepisoder i parets hjem.

Skuddet gikk av på trappa utenfor boligen til ekteparet Jemtland.
Skuddet gikk av på trappa utenfor boligen til ekteparet Jemtland. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix

Janne Jemtland skal ha planlagt å ta ut skilsmisse på nyåret. Hun skal ha ventet på et vedtak fra NAV for å ha råd til å gå fra ham. Vedtaket kom på plass 20. desember, ifølge venninnen. Dette var ni dager før hun døde.

Venninnen forteller at Svein Jemtland var mye sint og lei seg i denne perioden. Generelt sier hun at det tidvis var turbulent i ekteskapet.

– De kjeftet, men samtidig brydde de seg om hverandre.

En annen venninne av Janne Jemtland, som også bor like ved ekteparets hus, bekrefter at hun flere ganger snakket om å skille seg fra ektemannen. Blant annet ble det et tema på en ferietur i fjor sommer.

– Hun var redd for hvordan han ville reagere. Jeg tror at Janne la en plan som blant annet handlet om å finne riktig tidspunkt for å gå fra ham, sier naboen, som sier at Janne opplevde at hun var «alene i forholdet» den siste tiden.

Naboen sier at hun ikke ble overrasket da Svein Jemtland ble pågrepet.

Oppsto krangel

Natt til femte juledag i fjor var ekteparet Jemtland på fest i forsamlingshuset Veldrom i Brumunddal. De kom hjem rundt klokken 01.45. Politiet mener at drapstiltalte Svein Jemtland skjøt kona si i hodet cirka klokken 02.15.

Han nekter straffskyld og sier at skuddet gikk av ved et uhell. Svein Jemtland sier at det oppsto en voldsom krangel hjemme i huset etter festen. Årsaken til krangelen skal i følge han ha vært at hun var sint fordi han hadde lastet ned sjekkeappen Tinder noen dager i forveien.

Svein Jemtland har forklart at kona trakk våpen og truet ham ut av huset. På trappa skal det, ifølge tiltalte, ha oppstått et basketak som endte med at skuddet gikk av og traff Janne Jemtland i hodet.

Gjorde flere tiltak

Selv om ektemannen nekter straffskyld for drap, erkjenner han å gjort en rekke tiltak for å skjule konas lik og for å kamuflere skudd-episoden. Han vasket og gravde ned pistolen, en ni millimeter Makarov-pistol.

Pistolen som ble brukt var en ni millimeter Makarov. (Foto: Politiet)
Pistolen som ble brukt var en ni millimeter Makarov. (Foto: Politiet)

Han forklarer også at han villedet politiet, at han dumpet liket i vann og at han lurte venner og familie. Han skal blant annet ha uttrykt overfor barna at moren deres snart ville komme hjem igjen. I tillegg er det blitt kjent at han ba tenåringssønnen om å forklare seg usant overfor politiet.

Sønnen, som i romjulen i fjor var 13 år gammel, var i huset og hørte at skuddet gå av. Nå er han et svært viktig vitne for påtalemyndigheten.

Janne Jemtlands dødsårsak var drukning. Hun ble funnet i Glomma 13. januar. Kvelden i forveien ble Svein Jemtland pågrepet og siktet for drap.

Han skal ha blitt svært overrasket da han fikk vite at kona døde av drukning. Jemtland var sikker på at hun døde av skuddskaden i hodet. Omstendighetene rundt drukningen er fortsatt høyst uklare, men dette vil retten få høre mer om når rettsmedisinerne skal vitne tirsdag.

Ble sint etter pågripelse

Bestevenninnen forteller at Svein Jemtland virket tydelig lei seg i de to ukene kona var savnet. Venninnen ble svært sint da han ble pågrepet og siktet for drap.

– Jeg ble sint for måten han hadde håndtert henne i tiden etterpå.

Hun har ikke hatt kontakt med Jemtland etter pågripelsen.

Venninnen forteller imidlertid at hun hadde et godt forhold til ham. De ble kjent med hverandre via Janne da barna begynte på skolen.

– Jeg anså Svein som en god venn. En man alltid kunne spørre om hjelp hvis det var noe. Han var snill mot både datteren min og jeg, forteller venninnen.

Hun forteller også at ekteparet hadde våpen i huset. Venninnen sier at det var Svein Jemtland som ønsket dette av frykt for innbruddstyver. Tiltalte har imidlertid sagt at pistolen tilhørte Janne Jemtland og at hun ønsket å ha denne for å beskytte seg.