SENASJONEN: Frida Karlsson gikk inn til andreplass bak Charlotte Kalla på lørdagens ti-kilometer i Sverige.
SENASJONEN: Frida Karlsson gikk inn til andreplass bak Charlotte Kalla på lørdagens ti-kilometer i Sverige. Foto: Bildbyrån/Johan Axelsson.

«Den nye Johaug» får ikke gå verdenscup: – Det er bare tull

Frida Karlsson (19) tar Sverige med storm etter en pangstart på sesongen, men landslaget sier nei til plass på laget til verdenscupåpningen i Finland neste helg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er bare til å merke deg navnet med en gang: Frida Karlsson (19).

Stortalentet er blitt en av de store snakkisene i det svenske langrennsmiljøet etter helgens nasjonale åpning på Bruksvallarna.

Får ikke gå verdenscup

Først gikk Karlsson, som fremdeles er juniorløper, inn til femteplass på fem-kilometer fristil, før hun fulgte opp med en kruttsterk andreplass på lørdagens ti-kilometer klassisk - kun slått av Charlotte Kalla. Det er kanskje ikke så rart at superlativene hagler rundt 19-åringen, som sammenlignes med Therese Johaug.

– Hun har virkelig fremtiden foran seg. Det er kjempekult at juniorene er her på startstreken for å konkurrere med oss, sa Kalla etter fredagens renn til Expressen.

Kalla har trent noen økter sammen med Karlsson og har sett hva som er i emning. Selv var Karlsson, som går for rekruttlandslaget i Sverige, godt fornøyd etter å ha innkassert en andreplass bak Kalla lørdag.

– Det er en veldig fin bekreftelse å henge ganske bra med verdenseliten, sier Karlsson ifølge Längd.se.

De gode prestasjonene i helgen ville for de fleste kvalifisert til en plass på laget til verdenscupåpningen i Ruka, Finland neste helg, men det er ikke tilfelle for 19 år gamle Karlsson. Landslagssjef Rikard Grip refererer til svenskens policy om at junior-løpere ikke får gå verdenscup før etter junior-VM i januar. Ubegripelig, mener TV 2s langrennsekspert.

– Jeg synes det er bare tull at hun ikke får prøve seg i verdenscupen når hun åpenbart er blant de sterkeste løperne i Sverige. Er du god nok, er du gammel nok, og å få prøve seg i verdenscupen allerede nå kunne ha vært nyttig lærdom for en utøver Sverige kan vente seg mye av i fremtiden, sier Petter Soleng Skinstad.

Selv har Karlsson uttalt seg forsiktig om landslagsledelsens standpunkt til junior-løperne, men herreprofil Calle Halfvarsson er blant dem som stusser.

– Om Frida er såpass bra og vil gå verdenscupen, så burde hun få gjøre det. Men det er klart at jeg samtidig forstår tanken med at man skal skynde seg langsomt og sånn, sier herreprofilen Calle Halfvarsson til Expressen.

Holder høyt nivå

19-åringen, som er datter av den tidligere langrennsløperen Mia Karlsson, har allerede bemerket seg med solide resultater. Under junior-VM i Goms i januar og februar tok hun ett gull og to bronsemedaljer i konkurranse med ett år eldre utøvere. Karlsson var tatt ut til verdenscupen i Falun mot slutten av forrige sesong, men måtte melde forfall grunnet sykdom.

– Hun er del av en svært spennende generasjon svenske langrennsjenter som ser ut til å slå ut i full blomst, sier Skinstad.

– Aller mest imponerte kanskje Karlsson i Skandinavisk Cup i Trondheim, der hun som tredjeårs junior slo etablerte landslagsløpere fra både Norge, Sverige og Finland. Både da og nå i helgen viste hun at hun holder nivået til å bli tatt ut til verdenscup, og jeg vil tro hun er sterk nok til å plassere seg blant de 10-15 beste allerede.

Johanna Hagström, Alicia Persson, Tua Dahlgren og Frida Karlsson etter bronsemedalje på stafetten under junior-VM. FOTO: Bildbyrån/Vegard Wivestad Grøtt.
Johanna Hagström, Alicia Persson, Tua Dahlgren og Frida Karlsson etter bronsemedalje på stafetten under junior-VM. FOTO: Bildbyrån/Vegard Wivestad Grøtt.

Det er solide spådommer for en løper som bare er 19 år gammel. I Sverige har man imidlertid vært klar over Karlssons potensial i en god stund. Sammen med Moa Lundgren og Johanna Hagström spås Karlsson en lysende fremtid i toppen. Prestasjonene har også fått frem sammenligningene med en norsk blondine som går lynraskt i sporet.

– De er litt like, sier mamma Karlsson om sammenligningen mellom datteren og Johaug til Expressen.

– Frida er litt lengre, hun er ti centimeter lengre tror jeg. Men de er lyse og ganske tynne, går med frekvens. Så de er ikke helt ulike.

– Frida er ganske god i sprint også, så hun har hurtigheten som Johaug kanskje savner.

Junior-VM går av stabelen i Lahti i januar, og der ser Skinstad frem til flere dueller mellom norske og svenske supertalenter.

– Mens vi i Norge har Helene Marie Fossesholm og Kristine Stavås Skistad å følge ekstra nøye med i vinter, er det Frida Karlsson svenskene vil ha fokuset på. Det blir spennende å se hvordan de vil utfordre hverandre i junior-VM, og ikke minst hva de vil få til når de etter hvert får sjanser i World Cup, sier Skinstad.