Svein og Janne Jemtland var på romsjulsfest her på forsamlingshuset Veldrom i Brumunddal.
Svein og Janne Jemtland var på romsjulsfest her på forsamlingshuset Veldrom i Brumunddal. Foto: Roar Dalmo Moltubak/TV 2

festet her like før janne døde:

– Svein ble helt mørk i blikket

HAMAR TINGHUS (TV 2): Drapstiltalte Svein Jemtland (47) skal ha vært i en opphetet diskusjon kort tid før kona Janne Jemtland ble truffet av et skudd i hodet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det forteller en felles venn av ekteparet Jemtland, som mandag vitnet i rettssaken.

Fjerde juledag i fjor var de først sammen på vorspiel og deretter på fest på forsamlingshuset Veldrom i Brumunddal.

– Det var god stemning. Janne var lik seg selv. Hun var blid, sprudlende og snakket mye. På vorspielet ba hun om at vi skulle ta et gruppebilde, forteller vitnet.

På festen senere på kvelden satt vitnet rundt samme bord som ekteparet. Svein Jemtland har selv forklart at han ble kraftig beruset den kvelden kona ble skutt i hodet. Det er ikke vitnets inntrykk.

– Vi drakk noe likør, to glass vin til maten og to glass cognac til kaffen. Jeg oppfattet verken Svein eller Janne som overstadig beruset, sier han.

Andre vitner mener imidlertid at han var synlig beruset.

Dårlig stemning

På et tidspunkt på festen skal det ha oppstått en episode mellom Svein Jemtland og en eller flere naboer.

Ekteparet Svein og Janne Jemtland var på fest kort tid før drapet. Dette bildet er tatt i en annen sammenheng. (Foto: Privat)
Ekteparet Svein og Janne Jemtland var på fest kort tid før drapet. Dette bildet er tatt i en annen sammenheng. (Foto: Privat)

– Jeg husker at Svein ble helt svart i blikket, og jeg tror at situasjonen kunne ha eskalert. Det handlet om at det kom noen bemerkninger om et handicap. Han oppførte seg provoserende, men jeg stoppet den diskusjonen der og da, forteller vitnet.

En annen kvinne som var på festen opplevde at det var god stemning på festen, men at det «var noen episoder med Svein den kvelden fordi han var beruset».

– Jeg husker blikket til Janne. Hun så på Svein med en oppgitthet. Det var ikke noe kjærlighet i det blikket, sier kvinnen som vitnet i retten mandag.

Han dro selv fra festen på Veldrom litt etter klokken halv to om natten. Ekteparet Jemtland tok en taxi hjem noen minutter tidligere.

Drosjesjåføren som fraktet paret hjem vitnet også i retten mandag.

Sjåføren forteller at Svein satte seg inn bak, mens Janne satt foran.

Unnskyldte at hun var blid

Taxisjåføren la ikke merke til noe spesielt. Det var mørkt i bilen og Svein Jemtland skal ikke ha sagt stort på den cirka 15 minutter lange turen.

– Janne var veldig glad. Hun lo masse, og hun beklaget at hun var så blid, forteller sjåføren.

Drosjen ankom ekteparets hjem cirka klokken 01.45. Ifølge tiltalen ble Janne Jemtland truffet av skudd cirka klokken 02.15.

Politiet mener at Svein Jemtland med viten og vilje skjøt kona si i hodet. Han sier at skuddet gikk av ved et uhell etter en heftig krangel.

Tiltalte har forklart at kona var sint fordi han hadde lastet ned sjekkeappen Tinder noen dager i forveien. Hun skal ha beskyldt ham for å være utro.

Sønnen var hjemme

Svein Jemtlands forklaring er at kona trakk våpen og forsøkte å jage ham ut av huset. Han sier at det oppsto et basketak på trappa, at de falt og at skuddet dermed gikk av ved et uhell. Dette hendelsesforløpet fester ikke politiet lit til.

Et av sakens viktigste vitner er parets eldste sønn. Han var 13 år gammel da moren døde, men har nå fylt 14. Han hørte skuddet som gikk av. I tiden etterpå ble han av faren tvunget til å lyve for politiet.

Selv om Svein Jemtland nekter for drap, har han erkjent at han gjorde en rekke tiltak for å skjule konas dødsfall. Han vasket og gravde ned pistolen, han villedet politiet og han lurte venner og familie.

I 14 dager lette politiet etter Janne Jemtland før hun ble funnet død i Glomma 13. januar. Kvelden før ble Svein Jemtland pågrepet og siktet for drap. Dødsårsaken var drukning, men omstendighetene rundt drukningen er uklare.