Færre bønder sier gårdsøkonomien utvikler seg positivt.
Færre bønder sier gårdsøkonomien utvikler seg positivt. Foto: Bendiksby, Terje/Scanpix

Færre bønder sier gårdsøkonomien utvikler seg positivt

For første gang siden 2002 faller andelen bønder som sier at det økonomiske resultatet fra gårdsdriften går i positiv retning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er likevel fortsatt flere som sier at økonomien utvikler seg positivt enn negativt – 38 prosent mot 30 prosent – viser rapporten Trender i norsk landbruk , ifølge Nationen.

Rapporten, som kommer fra Ruralis (tidligere Norsk senter for bygdeforskning) er blitt laget siden 2002, og fram til årets utgave har trenden vært tydelig: Stadig flere bønder har meldt om positiv økonomisk utvikling. I 2002 var det bare 10 prosent som havnet i denne kategorien, mens 68 prosent mente utviklingen gikk feil vei.

I 2016 var det for første gang flere som opplevde positiv utvikling enn negativ – henholdsvis 40 og 26 prosent – men i år er altså trenden med stadig forbedring brutt.

Men selv om det også i år er flere bønder som sier det går bra enn det er av dem som sier det går dårlig, mener forskerne bak rapporten at det ikke er en uforbeholden gladnyhet.

– Vi vet at det er store strukturendringer, med færre små bruk og mange store. En delforklaring er at økonomisk dårlig stilte gårder har sluttet, samtidig som økonomien har blitt noe bedre, sier Ruralis-forsker Alexander Zahl-Thanem til Nationen.

(©NTB)