NY JUBEL MANDAG?: Tarik Elyounoussi jubler med fetter Mohamed etter at sistnevnte har scoret det viktige 1-0-målet mot Bulgaria forrige måned. Mandag skal de to i aksjon på ny, denne gang mot Kypros.
NY JUBEL MANDAG?: Tarik Elyounoussi jubler med fetter Mohamed etter at sistnevnte har scoret det viktige 1-0-målet mot Bulgaria forrige måned. Mandag skal de to i aksjon på ny, denne gang mot Kypros. Foto: Åserud, Lise/NTB Scanpix

Elyounoussi-fetterne kan straffe Kypros: – Med på listen

Seks år etter straffedramaet på Kypros er Tarik Elyounoussi tilbake. Denne gang vil også fetteren ha et ord med i laget når det gjelder nettopp straffespark.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Kypros-Norge på TV 2 og TV 2 Sumo mandag fra 20.00 (kampstart 20.45)

Mandag kveld avgjøres Nations League-gruppe C, når Norge møter Kypros på GSP Stadion i Nicosia samtidig som Bulgaria tar imot Slovenia i Sofia.

Likt resultat som det bulgarerne makter, eller bedre, vil bety gruppeseier for Lars Lagerbäcks mannskap, mot det som historisk sett har vært en veldig gunstig motstander for norske landslag.

Norge har nemlig møtt Kypros ti ganger, og vunnet hver gang.

Se faktaboks nederst i saken!

En av dem som har vært med på de tre siste oppgjørene i rekken, og scoret i to av dem, er Tarik Elyounoussi. Nå håper han igjen å kunne kjempe imot skadeplagene og bidra for Norge mandag.

– Det er ikke verre. Jeg føler meg faktisk ganske bra. Det hjelper på å få noen dager sammen med det medisinske apparatet, så det ser faktisk veldig bra ut, sier AIK-spissen på pressekonferansen forut for kamp søndag.

Straffedramaet i 2012
Der ble det også tid til å mimre tilbake til det første av 30-åringens tre møter mot kypriotene. I Larnaka i 2012 ble det nemlig stor furore i etterkant av 3-1-seieren, der Elyounoussi satte inn 2-1-målet på straffespark rundt ti minutter før slutt.

Både Elyounoussi og John Arne Riise følte seg nemlig sikre på å score, og det var Elyounoussi som stod øverst på listen over straffeskyttere med Riise som nummer to. Riise hadde blitt matchvinner på nettopp straffespark mot Slovenia i sluttminuttene måneden i forveien, og oppsøkte lagkamerat Tarik før straffesparket.

Norges nummer ti fortalte i etterkant at han hadde sagt nei til Riise to ganger før han la ballen til rette og satte inn den svært viktige scoringen, noe som i dagene etter førte til at flere i Fotball-Norge rettet en advarende pekefinger mot Riise, mannen som måneden før også hadde satt ny rekord i antall landskamper for Norge.

Les også denne saken fra Kypros-kampen i 2012: Joshua King etter drømmeinnhoppet: – Tom Lund? Hvem er Tom Lund?

Vil ikke avsløre hvem som tar straffe i dag
På spørsmål i dag, drøyt seks år senere, på om han skal ta straffespark igjen om de får det denne gang, samt hva han husker fra 3-1-seieren den gang, svarer angrepsspilleren diplomatisk.

– Om jeg skal ta straffe, får du spørre sjefen om, men det er riktig som du sier. Vi vant 3-1, og det var en viktig scoring på slutten der. Det er gode minner, sier han til TV 2s spørsmål.

Det å spørre sjefen om hvem som er straffetaker, kommer man imidlertid ikke veldig langt med.

– Hvem som tar straffene? Det får du se hvis det blir straffe i morgen, besvarer landslagssjefen TV 2s spørsmål.

Fetteren melder seg på denne gang: – Jeg er med på listen
En annen i Elyounoussi-familien som gjerne vil melde seg på i kampen om å få ta et eventuelt straffespark, er fetter Mohamed Elyounoussi.

– Jeg stiller gjerne opp. Jeg er med på listen i hvert fall. Om jeg blir nummer én eller to, er det Perry som tar seg av, sier «Moi».

Selv var han TV-tilskuer da fetteren sist var på Kypros for å skyte straffespark, og forklarer hvorfor slike situasjoner av og til kan oppstå.

– Jeg tror jeg husker det. Det ble jo en sak ut av det. Så lenge det blir mål, så er det jo greit, men som oftest er det jo sånn at de som blir satt opp til å ta straffe, tar den, så lenge det ikke da skjer noe underveis som gjør at man ombestemmer seg eller noen ikke har dagen, forklarer Southampton-spilleren.

Også yngstemann har scoret mot kypriotene
Selv scoret han faktisk to av sine første mål med det norske flagget på brystet mot nettopp Kypros, tilbake i en EM-kvalifiseringskamp med U19-landslaget i Mjøndalen sommeren 2013. Norge, med blant andre yngsteblad Elyounoussi, Ole Selnæs, Ohi Omoijuanfo og Bård Finne i offensive posisjoner, vant 3-0 over kypriotene.

– Det kan virke som om Kypros er en slags drømmemotstander for Elyounoussi-fetterne?

– Det virker sånn. Det stemmer at vi begge har scoret mot dem, så vi får håpe at enten en av oss eller noen andre gjør det igjen i morgen. Det er alltid gøy å score mål, sier Elyounoussi.

Om han gjør det, ser du på TV 2 og TV 2 Sumo mandag fra 20.45 (sendestart 20.00)

Norges kamper mot Kypros:

  • Limassol 2/11-88 (VM-kval.): 3-0 (Gøran Sørloth 2, Kjetil Osvold).
  • Oslo 21/5-89 (VM-kval.): 3-1 (Osvold, Sørloth, Rune Bratseth).
  • Nikosia 14/11-90 (EM-kval.): 3-0 (Sørloth, Lars Bohinen, Sverre Brandhaug)
  • Oslo 1/5-91 (EM-kval.): 3-0 (Pål Lydersen str., Tore André Dahlum, Sørloth)
  • Nikosia 8/2-95: 2-0 (Øyvind Leonhardsen, Jostein Flo)
  • Larnaka 8/10-10 (EM-kval.): 2-1 (John Arne Riise, John Carew)
  • Oslo 11/10-11 (EM-kval.): 3-1 (Morten Gamst Pedersen, Carew, Tom Høgli)
  • Larnaka 16/10-12 (VM-kval.): 3-1 (Brede Hangeland, Tarik Elyounoussi, Joshua King
  • Oslo 06/09-13 (VM-kval.) : 2-0 (Elyounoussi, King)
  • Oslo 06/09-18 (N. League) : 2-0 (Stefan Johansen 2)