Gareth Thomas, her fra sine dager som aktiv rugbyspiller, ble i helgen slått ned fordi han er homofil.
Gareth Thomas, her fra sine dager som aktiv rugbyspiller, ble i helgen slått ned fordi han er homofil. Foto: Scott Heppell

Tidligere landslagskaptein i rugby slått ned fordi han er homofil

Gareth Thomas (44) var ute i hjembyen Cardiff da han ble overfalt av en 16 år gammel gutt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Thomas, som har vært kaptein på det walisiske landslaget i rugby, kom ut som homofil i 2009. Han har siden vært aktiv med uttalelser om homofili i idretten og i kampen for rettigheter til homofile, lesbiske, bifile og transpersoner.

Søndag la han ut en video på sin Twitter-profil der han fortalte at han fredag kveld ble offer for hatkriminalitet i Cardiff fordi han er homofil.

I videoen er 44-åringen tydelig forslått.

– Jeg er et offer for hatkriminalitet i min egen hjemby på grunn av seksualiteten min. Det er utrolig mange der ute som vil skade oss, men uheldigvis for dem er det flere som vil hjelpe med å lege oss, så jeg håper dette blir en positiv melding, sier Thomas i videoen.

The Guardian siterer politiet i Wales på at 16-åringen som ble tatt for overfallet har tilstått og beklaget overfallet. Som straff vil man bruke det man i Storbritannia kaller «restorative justice», som blant annet innebærer et møte mellom offer og gjerningsmann der sistnevnte må ta ansvar for handlingene sine og høre på hva offeret har å si.

– Jeg vil takke politiet, som lot meg bruke «restorative justice» mot de som gjorde dette fordi jeg tror de vil lære mer da, sa Gareth Thomas.

Hendelsen har vakt avsky i Storbritannia. En rekke politikere, idrettsmenn og kjendiser har uttrykt sin støtte via sosiale medier.

Støtte fra Southall

Neville Southall, tidligere landslagskeper i fotball for Wales, er en av dem som har reagert.

– Beklager at dette skjedde, kompis, men vi er tusener som støtter deg. Elsker at du fokuserer på det positive. Fortsett å være en rollemodell, sier Southall.

Gareth Thomas ga i fjor ut en dokumentar om homofobi i fotball. I sommer var han en av de som sto bak forslag til en endring av loven som forbyr ulike typer hets på fotballkamper. De ønsker at forbud mot homofobiske uttalelser skal stå eksplisitt. Nå er det forbudt med «uanstendige og rasistiske» tilrop.

Da supporterne til rugbylaget Castleford i 2010 kom med homohets av ham under en kamp, endte det med en bot på 400 000 kroner til klubben.