Robert Johansson, her fra lørdagens mislykkede lagkonkurranse der nordmannen ble diskvalifisert. Søndagens renn ble alt annet enn en opptur. Foto: Janek SKARZYNSKI / AFP)
Robert Johansson, her fra lørdagens mislykkede lagkonkurranse der nordmannen ble diskvalifisert. Søndagens renn ble alt annet enn en opptur. Foto: Janek SKARZYNSKI / AFP)

Russisk sensasjonsseier da den norske marerittstarten fortsatte

De norske hopperne hadde mye å revansjere etter lørdagens fadese, men også søndagens renn ble av det mislykkede slaget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge var verdens desidert beste hoppnasjon forrige sesong. Under åpningshelgen i Wisla har nordmennene ikke vist noe som minner om storform.

I søndagens individuelle renn ble Johann André Forfang beste nordmann på en tiendeplass.

Jevgenij Klimov tok en smått sensasjonell seier da han slo hjemmehåpet Kamil Stoch, som feilet i sitt siste hopp. Dermed sikret russeren seg sin første verdenscupseier i karrieren. Det betyr også at den tidligere kombinertløperen er den første russiske herrehopper til å vinne et verdenscuprenn.

24-åringen, som riktignok vant fredagens kvalifisering, har kun havnet på topp ti tre ganger tidligere i sin karriere. Tyske Stephan Leyhe ble nummer to, mens Japanske Ryoyu Kobayashi tok den siste pallplassen. Stoch ble nummer fire.

– Det er alltid overraskende. Det er det som gjør denne sporten så interessant. Plutselig er det noen nye navn med i toppen. De som har vært i toppen kan plutselig være på bunn. Ting kan endre seg så kjapt, sier Daniel-André Tande til TV 2.

SEIRET:Jevgenij Klimov kunne juble for karrierens første verdenscupseier. Foto: (AP Photo/Alik Keplicz)
SEIRET:Jevgenij Klimov kunne juble for karrierens første verdenscupseier. Foto: (AP Photo/Alik Keplicz)

For øvrig har verken Leyhe eller Kobayashi havnet på pallen i et individuelt verdenscuprenn tidligere.

Anders Fannemel ble nest beste nordmann på en 14. plass, mens Robert Johansson endte som nummer 16. Verken Andreas Stjernen eller Daniel-André Tande var gode nok til en finaleomgang.

– En av mine bedre sesongstarter
​Norges bestemann lar seg ikke bekymre altfor mye etter den svake norske innsatsen.

– Vi forventer at Norge skal være der oppe, men det er en av mine bedre sesongstarter. Vi får ta med oss det. Det kan bli bra til neste helg. Det er små marginer for både meg og flere av de andre. Det er ikke mange poengene opp, sier Forfang, som endte 14.1 poeng bak Klimov.

Svak åpning av nordmennene
Lørdagens start på hoppsesongen ble av det kjipe slaget for nordmennene. Robert Johansson ble disket, og dermed var den norske poengsummen altfor lav til å få hoppe finaleomgangen i lagkonkurransen.

​Fem norske hopperne var kvalifisert seg til søndagens individuelle renn i Wisla.

Anders Fannemel var den første norske ut fra bommen i den første omgangen. Hornindølen landet på 123.5 meter. Det holdt til en foreløpig 15. plass før finaleomgang.

Andreas Stjernen hoppet kun 119 meter. Det var ikke godt nok for å få hoppe et hopp til.

Johann André Forfang fikk heller ingen fullklaff, men strakk seg til 122.5 meter.

Robert Johansson hadde mye å revansjere etter lørdagens tabbe. Han fikk eksakt samme lengde som Forfang, 122.5 meter. Dermed var Johansson den nordmannen med høyest poengsum etter førsteomgang. Han var helt nede på 14. plass, men det var kun 11.5 poeng opp til ledende Jevgenij Klimov.

Daniel-André Tande var det siste nordmann ut i førsteomgang. Kongsberg-hopperen hadde elendige forhold, og hoppet kun 113 meter. Dermed fikk heller ikke han hoppe finaleomgangen.

– Det er sjelden vare. Heldigvis. Det er frustrerende, sier Tande til TV 2 om at han ikke fikk hoppe finaleomgangen.

Bedring i andreomgang
​Forfang gjorde sine saker bedre i den andre omgangen med 128 meter. Også Anders Fannemel hadde fremgang med 127.5 meter, men det var ikke nok til å tukte Forfang. Det klarte heller ikke Johansson, som landet på 125 meter.

Forfang endte til slutt opp med å avansere åtte plasser, og ble dermed nummer ti. Russiske Jevgenij Klimov overrasket stort da han slo hjemmehåpet Kamil Stoch og tok sin første verdenscupseier. Russeren, som ledet etter førsteomgang, hoppet 131.5 meter og endte med det syv poeng foran Stephan Leyhe på andreplassen.

Neste stopp for verdenscupen er i Finland. Den tidligere stolte hoppnasjonen fikk for øvrig en sårt tiltrengt opptur med Antti Aaltos syvendeplass i dagens renn.