SUNKET: Fregatten ligger nesten helt under vann. Forsvaret vil nå igangsette en bergingsaksjon som skipet Gulliver (t.v) vil være en del av. Foto: Klaus Holthe/TV 2/Scanpix
SUNKET: Fregatten ligger nesten helt under vann. Forsvaret vil nå igangsette en bergingsaksjon som skipet Gulliver (t.v) vil være en del av. Foto: Klaus Holthe/TV 2/Scanpix

Har kommet for å berge Helge Ingstad:

– Fartøyet er i stor bevegelse

Kranbåten Gulliver ankom Hjeltefjorden søndag for å bidra i bergingsarbeidet av KNM Helge Ingstad.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Luxembourg-skipet kan løfte 4000 tonn, og skal sammen med kranbåten Rambiz de neste dagene forsøke å frakte Helge Ingstad til trygg grunn.

Det var Bergens tidende som først omtalte saken.

– I stor bevegelse

Pressevakt i sjøforsvaret, Torill Herland bekrefter overfor TV 2 at Gulliver har ankommet etter forespørsel fra Forsvaret. Hun forteller at det er krevende bare å holde situasjonen i sjakk frem til selve bergingsarbeidet begynner.

– Det er fortsatt sikringsarbeid som pågår. Fartøyet er i stor bevegelse, så vi overvåker det nøye og lager rapporter hver halvtime, sier Herland.

Helge Ingstad veier 5000 tonn, og har i tillegg tatt inn mye vann. Gulliver og Rambiz kan til sammen løfte 7300 tonn.

Det er få detaljer rundt hvordan skipet skal heves, utover at Forsvaret har uttalt «at planen er å heise fartøyet gradvis opp og overføre det til en nedsenkbar lekter». Målet er å få fregatten fraktet til Haakonsvern utenfor Bergen innen uke 47.

Forsvaret skal holde en pressebrief klokken 17 der de forteller mer om hvordan de planlegger å berge fregatten. Den kan du se på tv2.no eller på Nyhetskanalen.

KRANSKIP: Gulliver ankom Hjeltefjorden søndag. Foto: Klaus Holthe
KRANSKIP: Gulliver ankom Hjeltefjorden søndag. Foto: Klaus Holthe

Holder vakt ved skipet

KNM Helge Ingstad ligger nå nesten helt under vann etter at den kolliderte med kranskipet Sola TS den 8. november.

Det ligger allerede en lekter og en taubåt på havaristedet. Etter at det første bergingforsøket mislyktes jobbes det nå med en ny måte å redde så mye som mulig av fregatten.

Fredag fortalte Sjøforsvaret til TV 2 at ammunisjon og våpen per nå er sikret. Fregatten er utstyrt med torpedoer, raketter, antiluft-rakettsystemer, synkeminer, kanon, maskingevær, håndvåpen og rikelig med ammunisjon.

– Gradert materiell ble sikret av personell før de forlot fartøyet. I tillegg til dette er det etablert et militært område rundt vraket, og vi har kontinuerlig vakthold rundt Helge Ingstad, fortalte sjefen for Sjøforsvaret Nils Andreas Stensønes.

– Har dere gjort dere noen tanker om at det er mye om bord som kan være interessant for andre å få tak i?

– Ja, det er derfor vi har vakthold. Vi passer godt på fartøyet, og det vil vi gjøre helt til fregatten er på et annet sted, sier Stensønes til TV 2.