VRAKRESTER: Lørdag kom bildene av vrakrestene etter ARA San Juan, som ble funnet på havets bunn utenfor halvøya Valdes.
VRAKRESTER: Lørdag kom bildene av vrakrestene etter ARA San Juan, som ble funnet på havets bunn utenfor halvøya Valdes. Foto: Ho/Scanpix

Mangler utstyr for å heve ubåt-vrak

Argentinske myndigheter sier de ikke er i stand til å redde ubåten ARA San Juan, som ble funnet på 800 meters dyp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag ble det kjent at den argentinske marinen hadde funnet ubåten som forsvant med en besetning på 44 personer i fjor.

ARA San Juan ha vært savnet siden den 15. november, og ble funnet på 800 meters dyp utenfor halvøya Valdes etter et år med store og omfattende leteaksjoner. De savnedes pårørende ble varslet før nyheten ble offentliggjort.

Nå meddeler argentinske myndigheter at de ikke besitter det nødvendige utstyret for å heve ubåten.

Forsvarsminister Oscar Aguad sa på en pressekonferanse lørdag at landet mangler moderne teknologi som kan «verifisere havbunnen» og hente maskinen opp fra dypet.

Det er nå uklart hva som skjer videre. Pårørende til de 44 som var ombord ønsker å få tilbake levningene.

UNDER VANN: Ubåten ble funnet på 800 meters dyp.
UNDER VANN: Ubåten ble funnet på 800 meters dyp. Foto: Ho/Scanpix

Meldte om batteriproblemer

Det er nesten nøyaktig ett år siden den tyskbygde ubåten forsvant på vei fra Ushuaia til Mar del Plata.

Det ble satt i gang en enorm leteaksjon, der 13 land var med i leteaksjonen. Ett norsk skip var også med i søket etter ubåten. De fleste trakk seg dog ut innen utgangen av 2017 da ubåten fortsatt ikke hadde blitt funnet.

ARA San Juan har vært savnet i et år. Her da den forlot havna i Buenos Aires i 2014.
ARA San Juan har vært savnet i et år. Her da den forlot havna i Buenos Aires i 2014. Foto: Handout

Ifølge marinekommandør Gabriel Galeazzi meldte ubåten om batteriproblemer like før den forsvant. Årsaken skal ha vært at ubåten hadde tatt inn vann gjennom snorkelen, som brukes som luftinntak når ubåten er under vann.

Ubåten ble beordret til å avbryte oppdraget sitt og umiddelbart bevege seg mot land. Det siste livstegnet fra ubåten var klokken 07.30 lokal tid om morgenen 15. november i fjor. Da meldte kapteinen at alle om bord var i god behold.

Etter det hørte ingen mer fra ARA San Juan.

Eksplosjon om bord

Åtte dager etter forsvinningen bekreftet den argentinske marinen at det hadde vært en eksplosjon om bord i ubåten, som eksperter mente kom som en følge av batteriproblemene, melder Buenos Aires Times.

Flere høytstående offiserer i marinen ble sparket etter forsvinningen, inkludert toppsjef Marcelo Srur, og flere av familiene til de savnede har uttrykt sinne og fortvilelse over myndighetenes forsøk på å finne ubåten.

Ocean Infinity startet søket etter ubåten 8. september i år.