Beitostølen  20181117.
Petter Northug etter prologen på åpningshelga i langrenn på Beitostølen.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Beitostølen 20181117. Petter Northug etter prologen på åpningshelga i langrenn på Beitostølen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje

Responderer hodet, Petter?

Kroppen responderer ikke på trening. Det er noe av Petter Northugs forklaring på sin elendige form. Men hva med hodet? Responderer det, Petter?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi kan lære oss til ordet med en gang og vi kan alle bruke det når det butter litt imot i hverdagen. Respondere. På godt norsk: svare.

I Petter Northugs tilfelle kunne han folkelig ha sagt: Kroppen nekter å være med på så hard trening som jeg ønsker. Sikkert riktig, kroppen hans har fått mye "juling" gjennom knallhard trening fra 15-års alderen.

Om kroppen hans hadde respondert, ville da hodet hans respondert på det som kreves for å bli verdens beste langrennsløper?

Selv om Petter Northug jr. skulle ønske det, ville det, og han sier at han er motivert, så er jeg svært usikker på om han innerst inne lenger har den "driven" og den ville viljen som må til for å bli verdens beste.

For Petter snakket mye i sin storhetstid om å gå inn i bobla. Jeg innbiller meg at det handlet om en selvpålagt konsentrasjon om én ting: gå fort på ski. Han skydde alt som kunne påvirke en slik prestasjon. Han levde innesluttet i sin egen verden med en besettelse om å være best.

Jeg spurte Petter rett ut en dag her på Beito om han savnet sulten, denne besettelsen på å skulle vinne. Her er ordrett hva han sa til meg:

«Både ja og nei. Den var viktig for meg der og da. Absolutt. Men, det hadde sine naturlige årsaker at den forsvant. Jeg tror også at det var viktig, det har med meg, Petter, som menneske å gjøre, å komme seg videre i livet. I bobla lever du innestengt og innelåst, det er ikke noe annet som eksisterer enn å prestere. Jeg er glad for å ha vært der, men det er ikke noe som jeg savner.»


​Ærlig og beskrivende!

Og jeg er overbevist om diagnosen: Heller ikke Petters hode responderer.

Vemodig? Ja.

Men samtidig er det befriende å se en Petter Northug jr. i så godt humør. Det kan synes som om Petter har slått seg litt til ro med den nye virkeligheten. Vinneren Petter Northug hadde iallfall "normalt" vært passe grinete med den motgangen han opplever nå. Nå virker han ikke sur og bitter over at hverken kropp eller hode responderer mer.