STANSET: Lastebilen ble etter en dramatisk forfølgelse stoppet da politiet løsnet skudd og punkterte tre av dekkene.
STANSET: Lastebilen ble etter en dramatisk forfølgelse stoppet da politiet løsnet skudd og punkterte tre av dekkene. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

Politiet vil fengsle «ustabil lastebilsjåfør»

Politiet vil trolig be om fire ukers varetekt for mannen som lørdag meide ned to politibiler med lastebil og drapstruet navngitte politifolk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi ser på hendelsen som så alvorlig at vi vil be om varetektsfengsling av hensyn til gjentakelsesfaren, sier politiadvokat Behreng Mirzaei i Øst politidistrikt til TV 2 sent søndag kveld.

Lastebilsjåføren i 40-årene ble stoppet lørdag ettermiddag etter en dramatisk forfølgelse ved Vinterbro i Akershus. Med minst åtte skudd fikk politiet omsider punktert tre av hjulene på lastebilen.

Før politiet fikk pågrepet mannen, rakk han å kjøre rett inn i to politibiler som begge har fått store materielle skader. Ingen politifolk kom til skade i hendelsen.

Kan endre siktelse

Politiet varsler at fengslingsmøtet vil finne sted i Follo tingrett mandag ettermiddag. Sannsynligvis vil de be om fire ukers varetekt uten øvrige restriksjoner, opplyser Mirzaei.

SKADD: To politibiler ble satt ut av spill under den dramatiske forfølgelsen i Vinterbro-området lørdag ettermiddag.
SKADD: To politibiler ble satt ut av spill under den dramatiske forfølgelsen i Vinterbro-området lørdag ettermiddag. Foto: Per Haugen / TV 2

Mannen er siktet for trusler mot flere tjenestepersoner og for skadeverk, men politiet åpner for at siktelsen kan bli endret.

– Han har kjørt rett inn i to bemannede politibiler, og politiet har tidligere uttalt at det «fort kunne gått veldig galt». Vil det bli aktuelt å sikte ham for drapsforsøk?

– Akkurat hva det vil bli aktuelt å sikte ham for, vil ikke jeg spekulere i nå, sier politiadvokaten.

Drapstruet politifolk

Bakgrunnen for hendelsen lørdag var at politiet tidligere på dagen hadde fratatt mannen hunden hans i forbindelse med et annet oppdrag. Mannen reagerte ved å ringe inn drapstrusler mot navngitte politifolk han mente var involvert i saken.

– Opplevde politiet drapstruslene som reelle?

– Handlingene hans i etterkant underbygger helt klart realiteten i truslene som han er siktet for, sier Mirzaei.

Mannen i 40-årene har fått advokat Ann Gunn Edvardsen oppnevnt som forsvarer. Hun har ikke besvart TV 2s henvendelser søndag kveld.

Mistenker fyllekjøring

Bevæpnet politi reiste i utgangspunktet hjem til mannen for å pågripe ham i hans bolig i Ås kommune. Der satt han klar i lastebilen og kjørte rett inn i den første politibilen før han kom seg unna.

OVERGA SEG: Etter å ha fått dekkene sine skutt i stykker stoppet sjåføren lastebilen og lot seg pågripe relativt udramatisk.
OVERGA SEG: Etter å ha fått dekkene sine skutt i stykker stoppet sjåføren lastebilen og lot seg pågripe relativt udramatisk. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

Totalt åtte politipatruljer var involvert i forfølgelsen som endte omkring 20 minutter senere.

Lørdag bekreftet politiet at det var løsnet minst tre skudd mot bilens dekk, og at det i tillegg var skutt mot lastebilens motorblokk, radiator og lufttank.

Fordi politiet avfyrte skudd, er Spesialenheten for politisaker rutinemessig varslet. Antall skudd som er løsnet, har ikke politiet oversikt over søndag.

Omfanget av de materielle skadene er det også for tidlig for politiet å kommentere.

Politiet har ennå ikke fått svar på utåndingsprøven av mannen, men mistenker at mannen har kjørt i alkoholpåvirket tilstand.