DØMT: Julio Kopseng (41) fikk i 2016 lovens strengeste straff. Han har krevd å få enda en sak behandlet i Oslo tingrett.
DØMT: Julio Kopseng (41) fikk i 2016 lovens strengeste straff. Han har krevd å få enda en sak behandlet i Oslo tingrett.

Serieovergriper Julio Kopseng (41) i retten for nye voldtekter

Han soner allerede lovens strengeste straff, men fredag skal den tidligere danseren i retten tiltalt for voldtekter mot en kollega og en tidligere kjæreste.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De to forholdene dateres til 2006 og 2012 og ligner i stor grad på overgrepene Kopseng allerede er dømt for.

Han ble i 2016 dømt for grove seksuelle overgrep mot til sammen 19 kvinner. Straffen ble satt til 21 års forvaring med 10 års minstetid – noe som kan bety at han blir sittende i fengsel livet ut.

Dermed er det heller ikke mulig for Kopseng å få noe strengere straff, og den fem dager lange rettssaken i Oslo tingrett vil derfor kun dreie seg om skyldspørsmålet.

Påtalemyndigheten ba i utgangspunktet om en såkalt prosessøkonomisk påtaleunnlatelse, som betyr at Kopseng finnes skyldig, men at saken ikke prøves for retten fordi dommen ikke vil få noen betydning for straffutmålingen. Det ønsket ikke Kopseng å gå med på.

– Dette er ingen ønskesituasjon, men det blir en anledning for han til å fortelle sin versjon. Han er godt forberedt og har gått grundig gjennom bevisene i saken, sier hans forsvarer Sigurd Klomsæt til TV 2.

I saken var opprinnelig fem kvinner oppført som fornærmet, men da tiltalen skulle tas ut, var tallet redusert til to.

Hadde et forhold

​Ifølge tiltalens første punkt mener påtalemyndigheten å kunne bevise at Kopseng i en periode i 2006 forgrep seg på en kvinne, og at han ved én anledning dopet henne ned.

Kvinnen hadde et forhold til Kopseng under deler av tidsperioden der påtalemyndigheten mener han forgrep seg på henne, får TV 2 opplyst. Siden har ikke de to hatt kontakt.

– Hvordan blir det for henne å møte Kopseng i retten?

– Vi har snakket om det, og hun sier det er umulig å forberede seg på. Hun er veldig usikker på hvordan hun vil reagere, sier kvinnens bistandsadvokat Line Jacobsen Vestengen.

Saken skulle i utgangspunktet opp for retten i april, men måtte utsettes da Kopsengs forsvarer Sigurd Klomsæt ble slått ned og måtte sykemeldes. Klomsæt er fremdeles delvis sykemeldt.

– Det var en nedtur for min klient, som har gått lenge og ventet på dette. Nå er hun veldig klar for å bli ferdig med saken, sier Vestengen.

– Voldtok kollega

Det andre forholdet Kopseng nå er tiltalt for, er at han i 2012 skal ha dopet ned og forgrepet seg på en kvinne i Oslo. De to var kolleger på tidspunktet, etter det TV 2 kjenner til.

Kvinnens bistandsadvokat Trine Rjukan forteller at hennes klient er sterkt preget av den angivelige hendelsen og har det svært tungt. Kvinnen gruer seg til å se Kopseng igjen, opplyser Rjukan.

– Det er klart at det er en stor belastning for henne å måtte møte i retten og forklare seg om det vonde som har skjedd, men hun er innstilt på å stille opp og avgi forklaring og ønsker at han skal stilles til ansvar for det han har gjort, sier hun.

Saken begynner i Oslo tingrett førstkommende fredag er er ventet å vare i én uke.