Beitostølen  20181117.
Tiril Eckhoff under sprint finaler  på åpningshelga i langrenn på Beitostølen.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Beitostølen 20181117. Tiril Eckhoff under sprint finaler på åpningshelga i langrenn på Beitostølen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje

– Slå på tråden til Tiril, Maiken!

Hun vant rennet, men ble utklasset teknisk. Nå bør Maiken Caspersen Falla slå på tråden og invitere Tiril Eckhoff med på trening.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdagens sprintrenn avslørte flere ting om norsk langrenn. På herresiden fikk man se at en treningstung Johannes Høsflot Klæbo fortsatt er best, at Emil Iversen blir en mann å følge ekstra nøye med og at A-lagsløperne fortsatt er hakket vassere enn rekruttene.

Jeg føler meg rimelig sikker på at det de fire første i herrefinalen viste lørdag ville holdt langt også i verdenscup. Bak dem er konkurransen knallhard, noe som alltid vil være et sunnhetstegn for norsk langrenn. Blant damene begynner derimot faresignalene å gjøre seg synlige.

Jeg hisser sikkert på meg både løpere og ledere med denne påstanden, men det som ble levert på Beitostølen lørdag holdt ikke internasjonal klasse. Trenden er like tydelig som den bør være skremmende. Utlendingene kommer nærmere og nærmere de norske jentene. Aller nærmest er de i sprint. Og, like avhengige som vi er av at Johaug, Østberg, Weng & Co. leverer varene på distanse, er vi avhengige av Maiken Caspersen Falla for å håpe på norsk sprintsuksess i Seefeld. Særlig nå som Bjørgen har lagt opp.

Ironisk nok er det nettopp Falla som har ropt varsko om manglende sprinttrening blant damene, mens hun selv har båret ansvaret på sine skuldre. Det har sprintdronningen gjort på en eksemplarisk måte, men nå trenger hun faktisk hjelp. Hjelpen finner hun kanskje blant skiskytterne.

For der herrene har 10-15 løpere som har realistiske muligheter på en VM-finale i sprint, med tilhørende verdenscupresultater til å støtte opp under målsettingen, er saken en annen blant damene. Enn så lenge er det mer aktuelt å spørre seg om det i det hele tatt blir fire sprintere i VM-troppen, og er det i det hele tatt noen av de antatt beste som ønsker å gå lagsprinten med Falla?

Lørdag var det junioren med det passende navnet Kristine Stavås Skistad som var nærmest sprintdronningen, etter å ha løst både det tekniske og taktiske langt bedre enn sitt betydelig sterkere forbilde. Skistad bør testes ut i verdenscupen ved første anledning, aller helst i lette løyper som i Davos og Dresden, og kan tas ut til VM som en joker. Johaug lykkes som junior i Sapporo, og det kan Skistad gjøre også.

Aller best teknisk var det imidlertid skiskytteren Tiril Eckhoff som gikk, og på treningsøktene frem mot VM i Seefeld bør Falla invitere med sin jevngamle skiskyttervenninne. I VM-løypene i Østerrike hjelper det nemlig ikke med rå fysikk og vinnerskalle alene. Der må både det tekniske og taktiske sitte for stikke av med medaljene, og der har utlendingene ofte vist seg hakket bedre enn Falla og de andre norske jentene.

Etter lørdagens renn bør man derfor legge bort dumme diskusjoner om hva som er størst av å vinne i skiskyting og langrenn. Rennet i dag beviste det alle som følger med egentlig visste, at både skiskyttere og langrennsløpere går fort på ski, og at begge selvsagt kan lære av hverandre.

Derfor er oppgaven til Maiken Caspersen Falla rimelig enkel. Skiforbundet har ikke gitt henne hjelpen hun trenger, og da må hun ta saken i egne hender. Slå på tråden til Tiril Eckhoff, og invitér gjerne med deg Kristine Stavås Skistad på samme økt. Da legger du til rette for egen suksess, og sørger samtidig for å gi det som peker seg ut som arvtakeren uvurdelig matching!

Og forresten Tiril, sprinten i Seefeld arrangeres 21. februar, mens VM i skiskyting starter først 7. mars. Du rekker begge deler, hvis du vil...

– Petter Skinstad