Erna Solberg: – Må kunne diskutere endringer i abortloven

Ny teknologi, ny kunnskap og hvordan dagens abortlov fungerer, gir behov for å se på deler av abortloven, mener statsministeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Reaksjonene på at Erna Solberg gikk ut og foreslo å gjøre endinger i abortloven for å få KrF til å velge samarbeid med høyresiden i norsk politikk har vært kraftige.

TV 2s kommentator Aslak Eriksrud omtaler abortutspillet som «kalkulert politisk håndverk» og «et kynisk maktspill».

Et maktutspill som hun viste Arberiderpartiet og Jonas Gahr Støre ikke kunne høyne.

Tusenvis demonstrerte

Lørdag har mange tusen møtt opp til demonstrasjoner i 34 norske byer. I Oslo anslår arrangøren at 8000 personer deltok og i Bergen anslås det at 2000 personer møtte fram.

Demonstrantene reagerer på at norske kvinner skal miste rettigheter på grunn av regjeringens ønske om å bli sittende med makten.

– Jeg har stor respekt for engasjementet og ønsket om å ha selvbestemt abort. Det har jeg selv gått i tog for. Men så mener jeg at man kan diskutere enkelte endringer på grunn av ny teknolog, ny kunnskap og måten loven virker på, sier statsminister Erna Solberg, til TV 2.

– Vil det komme endringer i abortloven?

– Det kommer an på resultatet av forhandlingene mellom de fire partiene som skal sette seg ned og se på en regjeringsplattform for en ny regjering, sier Solberg.

Statsministeren sier hun forstår at saken engasjerer.

– Må ha forståelse for kvinners situasjon

– Det store engasjementet i dag viser at man er opptatt av at kvinners rett til selvbestemt abort, og det er jeg tilhenger av og det skal vi fortsette å ha. Eventuelle endringer må hensyn til og forståelse for kvinners situasjon, sier Solberg.

TV 2s politiske kommentator Mathias Fischer mener at Høyre har skapt problemer for seg selv med utspillet.

– Dette er ikke bare en sak mellom KrF og Høyre, men de må også ha med seg Venstre og Frp. Jeg tror ikke dette går igjennom i dagens Storting, sier Fisher.