STANSET: Politiet avfyrte skudd mot dekkene på en lastebil de forsøkte å stoppe ved Vinterbro lørdag ettermiddag.
Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
STANSET: Politiet avfyrte skudd mot dekkene på en lastebil de forsøkte å stoppe ved Vinterbro lørdag ettermiddag. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

Dramatisk skyteepisode ved Tusenfryd:

Mann drapstruet politifolk og meide ned biler – måtte stoppes med skudd

VINTERBRO (TV 2): Lastebilsjåføren i 40-årene smalt inn i to politibiler og forsøkte å stikke av. Åtte politipatruljer fikk omsider stanset ham.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det hele begynte da politiet tidligere lørdag besluttet å frata mannen en hund.

– Han reagerte ved å ringe inn drapstrusler mot flere navngitte politifolk han mente hadde hatt en rolle i det, forteller operasjonsleder Gisle Sveen i Øst politidistrikt til TV 2.

Som følge av drapstruslene grove karakter bevæpnet politiet seg og rykket ut til mannens adresse i Ås kommune. Der satt han allerede klar i en lastebil.

Torpederte politibiler

Mannen kjørte umiddelbart inn i politibilen, som fikk store materielle skader.

– Det kunne gått ordentlig galt, konstaterer Sveen.

Flere politipatruljer var allerede på vei til stedet, og mannen forsøkte å kjøre i retning Oppegård.

SKADD: To politibiler ble satt ut av spill under den dramatiske forfølgelsen i Vinterbro-området lørdag ettermiddag. Foto: Per Haugen / TV 2
SKADD: To politibiler ble satt ut av spill under den dramatiske forfølgelsen i Vinterbro-området lørdag ettermiddag. Foto: Per Haugen / TV 2

– Han kjørte litt frem og tilbake og forsøkte å lure politipatruljene oppover, sier operasjonslederen.

På et tidspunkt kjørte mannen rett inn i enda en politibil – også den ble satt ut av spill, men heller ikke denne gangen kom politifolk til skade.

Flere skudd

Politiet fikk omsider, blant annet ved hjelp av en radiomelding fra Vegtrafikksentralen, holdt andre bilister unna og skåret av lastebilsjåføren.

– Det er formidabelt vanskelig å stoppe en så stor lastebil. I den forbindelse ble det avfyrt flere kontrollerte skudd, som vil si at det aldri var fare for noen tredjeperson, sier Sveen.

– Hvor mange skudd ble avfyrt?

– Det må ha vært minst tre, for det er tre dekk som er punktert. Skuddene vil bli rapportert inn, også vil det bli en rutinemessig etterforskning fra Spesialenheten for politisaker.

STOPPET: Lastebilsjåføren stanset da politiet hadde skutt hull i tre av dekkene hans. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
STOPPET: Lastebilsjåføren stanset da politiet hadde skutt hull i tre av dekkene hans. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Etter det TV 2 kan se på stedet, har lastebilen minst fem tydelige merker etter skudd.

Ikke avhørt

Med tre punkterte hjul valgte mannen i 40-årene å stanse bilen og overgi seg. Politiet mener han var påvirket av alkohol og/eller andre rusmidler.

Mannen sitter i politiarresten i Ski og er ikke i stand til å bli avhørt på nåværende tidspunkt.

– Han blir fremstilt for en legevakt nå i kveld, sier Sveen.

Politiaksjonen pågikk i 15.30-tiden lørdag ettermiddag. Totalt var åtte politipatruljer, flere av dem fra Oslo, involvert i den dramatiske politijakten.

E6 gjennom Nøstvettunnelen, som munner ut ved fornøyelsesparken Tusenfryd, var en kort periode stengt for trafikk i retning Moss.

Gammel NAF-bil

Den digre lastebilen mannen kjørte, er tydelig merket med flere NAF-logoer.

– Vi har fått bekreftet at dette var en gammel lastebil som NAF har solgt. Vi jobber med å finne ut når den ble solgt. Vi har ingen grunn til å tro at sjåføren er tilknyttet oss, sier kommunikasjonsjef Camilla Ryste i NAF til TV 2.