DISKET: Robert Johansson, her fra fjorårsutgaven av Raw Air. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
DISKET: Robert Johansson, her fra fjorårsutgaven av Raw Air. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

norsk fiasko i lagkonkurransen:

Disket etter utstyrstabbe

Blytung start på hoppsesongen for det norske laget. Robert Johansson ble disket i lagkonkurransen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hoppsesongen startet for alvor med lagkonkurranse i Wisla lørdag kveld. Men Norge fikk være med i finaleomgangen.

Robert Johansson ble disket grunnet utstyrstrøbbel, og dermed ble den norske poengsummen langt fra god nok for en finaleomgang.

– Jeg var på utstyrskontroll og dressen min ble dømt for stor. Det er en dårlig følelse å ødelegge for resten av laget, sier Johansson til TV 2.

– Mine kroppsmål samsvarte dessverre ikke med målene på dressen. Det går ikke. Det er mitt ansvar.

– Hva sier du til lagkameratene?

– Heldigvis er alle gutta veldig forståelsesfulle. Jeg har allerede sagt unnskyld, og det virker som de forstod det med en gang, sier hopperen.

Trener Alexander Stöckl var også svært skuffet etter diskvalifiseringen.

– Det er litt av en krise. Vi trodde vi var godt innefor det som var lovlig, så fikk vi beskjed om at det var vi ikke, sier østerrikeren til NRK.

Svake hopp av nordmennene
Uavhengig av utstyrsrotet, det var heller ingen av de andre nordmennene som imponerte i sine hopp.

Daniel-André Tande var Norges første mann i aksjon. Kongsberg-karen landet på 119 meter. Dermed var Norge helt nede på en syvendeplass etter første pulje.

Johann André Forfang, som hoppet under krevende forhold, gjorde heller ikke noe godt hopp i den første omgangen. 120 meter ble fasiten. Norge hoppet seg opp til fjerdeplass, men avstanden til ledende Polen ble likevel større.

– Det er en ordentlig tabbe
​I tredjepulje var det Robert Johansson som skulle hoppe Norge nærmere polakkene. OL-helten fra Pyeongchang landet på 126.5 meter. Det gjorde at avstanden opp til Polen fortsatt var omtrent lik før den fjerde gruppen. Det hadde uansett ikke noe å si, ettersom mannen med barten ble disket.

– Det skal ikke skje. Det er en ordentlig tabbe, sier NRKs ekspertkommentator Johan Remen Evensen.

Anders Fannemel hoppet som Norges ankermann, men heller ikke han fikk fullklaff med sine 122.5 meter. Dermed endte Norge på en 10. plass etter den første omgangen, og det var langt unna Tsjekkia som tok den siste finaleplassen.

– Veldig, veldig leit
​Sportssjef Clas Brede Bråthen var også en slagen mann etter den uheldige episoden.

– Det er en svært lite ønsket situasjon. Vi må gjøre det vi kan for at det ikke skjer igjen, sier sportssjefen til TV 2.

– Det hjelper ikke å pushe grensene når man er over. Det er veldig, veldig leit. Spesielt for utøveren som er lei seg. Det er en situasjon vi på ingen måte følte vi kunne havne i. Vi har hatt god kontroll på dette lenge, påpeker Bråthen.

De polske hjemmefavorittene vant for øvrig lagkonkurransen på hjemmebane. Tyskland ble nummer to, mens Østerrike tok tredjeplassen.

Søndag venter et individuelt renn i Wisla. Der er alle nordmennene kvalifisert.