Jan Helge Andersen ble dømt til 19 års fengsel for drapene i Baneheia i 2000.
Jan Helge Andersen ble dømt til 19 års fengsel for drapene i Baneheia i 2000. Foto: Privat

baneheia-saken:

Forteller om ukjent samtale før drapene

I 16 år har Baneheia-dømte Jan Helge Andersen vært taus om det som skjedde i turområdet 19. mai 2000. Nå forteller Andersen blant annet om hva han og Viggo Kristiansen gjorde forut for drapene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ikke siden han forklarte seg i lagmannsretten i 2002, har Jan Helge Andersen svart på spørsmål knyttet til selve handlingen, men det gjør han nå.

I mai 2000 ble to jenter på åtte og ti år voldtatt og drept i turområdet Baneheia i Kristiansand.

Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen ble funnet skyldige i ugjerningene, og de ble dømt til henholdsvis 21 års forvaring og 19 års fengsel. Lørdag arrangerer Agder Journalistlag en konferanse hvor et av temaene er pressens dekning av saken før, under og etter rettssakene.

Kjemper for frifinnelse

I fjor høst kom boka «To historier - en sannhet» skrevet at Bjørn Olav Jahr om drapene i Baneheia.

Boka vakte oppsikt og fikk kritikk for manglende kildehenvisning og at forfatteren hadde tatt parti og mente at en av de dømte, Viggo Kristiansen var blitt utsatt for et justismord. Samtidig var det flere som tok til orde for at saken må prøves for retten på nytt.

DØMT TIL 21 ÅRS FORVARING: Viggo Kristiansen ble dømt for drapene i Baneheia i 2000. (Privat)
DØMT TIL 21 ÅRS FORVARING: Viggo Kristiansen ble dømt for drapene i Baneheia i 2000. (Privat)

Viggo Kristiansen har hele tiden hevdet at han er uskyldig, og at hans beste venn har dratt ham inn i saken. Det betyr at Kristiansen mener at Andersen begikk ugjerningene alene.

Andersen mener det er helt usannsynlig og kaller påstanden for «tullprat».

Kristiansens forsvarere, først Sigurd Klomsæt og nå Arvid Sjødin, har begjært saken gjenopptatt fem ganger uten at Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker har funnet grunnlag for å begjære saken gjenåpnet.

Den sjette begjæringen er nå under vurdering av kommisjonen, og det er ventet et svar fra dem i 2019. Nylig ble det fastslått at Kristiansens DNA ikke ble funnet på åstedet.

Barnedrapene i Kristiansand rystet hele Norge. Dette bildet er tatt ved der jentene badet før ugjerningene.
Barnedrapene i Kristiansand rystet hele Norge. Dette bildet er tatt ved der jentene badet før ugjerningene. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

Nye opplysninger

I forbindelse med paneldebatten i Kristiansand sendte TV 2 14 spørsmål til Jan Helge Andersen.

I svarene kommer det nye opplysninger i saken. Andersen skriver blant annet hvor han og Viggo Kristiansen var dagen før drapene.

I politiavhør og i retten har Andersen ikke sagt i detalj hva han gjorde den dagen, men nå skriver han at han og Viggo gikk på en bestemt sti i heia, og at de skulle ned på en bensinstasjon. Det er nye opplysninger for både politiet og for Viggo Kristiansens forsvarer.

Andersen skriver videre at han passet på den minste jenta mens Kristiansen begikk ugjerningene. Det har han ikke forklart før, verken i politiavhør eller i retten.

Han har forklart at han satt med ryggen til, men ikke at han passet på den yngste av jentene.

Overhørte samtale

I forbindelse med avlesningen av Jan Helge Andersens svar kommer også foreldrene til Andersen med nye opplysninger, som til nå ikke har vært kjent.

Foreldrene til Jan Helge Andersen forteller om en episode som skjedde en mandag eller onsdag sommeren 2000, to måneder før guttene ble pågrepet.

Far hentet mor på jobb, og da mor fikk høre at Jan Helge ikke var hjemme, fikk hun en følelse av at han var på politistasjonen. Da de kom dit, sto sykkelen til sønnen på utsiden. Moren gikk inn og der sto sønnen sammen med etterforskningleder Geir Hansen.

Hansen henvendte seg til Jan Helge og spurte om ikke det er noe mer han hadde å fortelle. Moren ble sint og tok med seg sønnen ut. Også Viggo ble med hjem til familien Andersen.

Ville nekte

Da de kom hjem, ringte Jan Helges mor til Viggos mor og fortalte at de to har vært i avhør. Mor til Viggo skal ha sagt i telefonen at det bare var å sende Viggo hjem og be ham ringe henne. Da Viggo skulle gå, hørte faren til Jan Helge de to kameratene prate.

Viggo skal ha sagt at «hvis du tilstår, Jan Helge, så kommer jeg til å nekte resten av mitt liv og legge all skyld på deg».

På spørsmål fra TV 2 om hva faren tenkte da, svarer han:

– Jeg tenkte ikke over det da, men da de ble pågrepet, så kom jeg på det.

– Fortalte du dette til politiet?

– Det kan jeg ikke huske, men jeg kommer aldri til å glemme den setningen.

– Hvor sto du da du hørte dette bli sagt?

– De sto i gangen, for Viggo skulle gå. Jeg hørte dem gjennom døra.

– Kan du huske hvordan Viggo sa det? Hvilket stemmeleie han hadde?

– Han sa det på den måten han pleide å snakke.

Bekrefter nye opplysninger

TV 2 har vært i kontakt med både tidligere etterforskningsleder Arne Pedersen og Viggo Kristiansens forsvarer, Arvid Sjødin. Begge mener opplysningene er helt nye i saken.

Arne Pedersen bekrefter at Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen ble tatt inn til avhør i begynnelsen av juli og at Andersens mor kom og hentet dem. De ble løslatt rundt midnatt den kvelden.

Avhørene gjaldt en kikkerepisode på Eg der de to bodde. En episode Viggo Kristiansen erkjente. Arvid Sjødin sier også at dette er nye opplysninger for ham, både hvor de to guttene skal ha vært dagen før drapene, at Andersen skal ha passet på den yngste jenta og at faren skal ha hørt Kristiansen snakke til Andersen om saken.

– Det mest interessante er de spørsmålene som ikke er stilt, sier Sjødin til TV 2 når han blir gjort kjent med spørsmålene og svarene.

Jan Helge Andersen har sonet dommen på 19 år mens Viggo Kristiansen fortsatt soner dommen på 21 års forvaring. I ytterste konsekvens kan han bli sittende i fengsel livet ut.