Tusenvis demonstrerer mot endring av abortloven:

– Ligg unna livmoren vår, Erna Solberg!

I ettermiddag samles tusenvis over hele landet for å demonstrere mot endringer i abortloven.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag arrangeres demonstrasjoner mot endringer i abortloven på over 30 steder rundt i landet.

Ifølge arrangøren har det møtt opp 8000 demonstranter i Oslo. I Bergen var Torgallmenningen fylt til randen.

– Vi anslår at det var opp mot 2000 som møtte opp i Bergen i dag, sier Charlotte Myrbråten som står ansvarlig for arrangementet i Bergen.

– Vi er superfornøyde. Det var mange sterke innlegg som ga både gåsehud og forårsaket tårer, sier hun til TV 2.

Demonstrasjonene er rettet mot statsminister Erna Solberg som har åpnet for å endre abortloven, som en del av regjeringsforhandlingene med KrF.

Erna Solberg har åpnet for å endre både reglene for tvillingabort og paragraf 2c i abortloven. Paragraf 2c handler om retten til selvbestemt abort når fosteret viser tegn på alvorlig sykdom eller andre medisinske komplikasjoner.

– Ligg unna livmoren vår, Erna!

SV er blant de som har møtt opp for å demonstrere mot endringer i abortloven lørdag.

– Erna har lagt kvinners rett til å bestemme over egen kropp på forhandlingsbordet. Vi er samlet over hele landet for å si at det finner vi oss ikke i, sier SVs stortingsrepresentant Kirsti Bergstø til TV 2 foran Stortinget.

Bergstø er svært kritisk til og provosert av statsminister Erna Solberg etter at hun kom KrF i møte, og mener hun bruker dette for å få mer makt.

– Kvinnekroppen er ikke et forhandlingskort. Vi finner oss ikke i at våre rettigheter skal bli svekket fordi Erna Solberg vil ha makt og for å komme KrF i møte. Derfor sier vi klart i fra: Ligg unna livmoren vår, Erna Solberg!

– Brukes som forhandlingskort

Flere av de engasjerte i dagens protester som TV 2 har snakket med uttrykker at de er provosert av at statsministeren bruker abort i forhandlingene.

– Jeg syns det er hårreisende. Dette er hestehandel, og at Erna Solberg bruker abortsaken for å lokke KrF i regjering blir helt feil, sier Anna Borkerding, som arrangerer demonstrasjon som skal være i Bergen.

– Det er absurd at vi må gå bak de samme parolene som vi gikk bak på 70-tallet, mener hun.

– Det er en ryggmargsrefleks hos oss kvinner når noen prøver å innskrenke vår kroppslige autonomi og våre rettigheter, sier leder i Kvinnefronten Cathrine Kristiansen.

Også på Sørlandet er det varslet demonstrasjon, og fylkessekretær i AUF i Agder, Mona Dia, sier det er stort engasjement for saken i Kristiansand.

– Solberg bruker kvinners rettigheter som forhandlingskort for å sitte i statsministerstolen i tre år til. Det synes vi ikke er greit, sier Dia.

– Folk er sjokkert av at statsministeren for andre gang på fem år vil forsøke å stramme inn retten til selvbestemt abort.

Kan ha avgjort veivalget

Abortspørsmålet kan også ha avgjort avstemmingen som gjorde at KrF valgte å søke regjeringssamarbeid.

Seks av ti lokale tillitsvalgte i KrF mener statsminister Erna Solbergs (H) abortutspill var viktig eller svært viktig for at partiet valgte høyresiden. Det viser en rundspørring VG publiserte fredag.

En av fire mener at Solbergs uttalelser om at hun er villig til å forhandle om abortloven, var «svært viktig» for KrFs veivalg. Nesten fire av ti, 36 prosent, sier at abortsaken var «viktig». Bare en av ti mener at Solbergs abortutspill ikke spilte noen rolle.

Av 1.327 tillitsvalgte som fikk spørsmål fra avisen, har 463 svart. En av fire mener at abortsaken ikke spilte inn da det ekstraordinære landsmøtet med knapt flertall, støttet nestleder Kjell Ingolf Ropstads råd om å søke regjeringsmakt med Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre.