Den amerikanske etterretningstjenesten CIA mener Mohammed bin Salman bestilte drapet på den tyrkiske journalisten Jama Khashoggi.
Den amerikanske etterretningstjenesten CIA mener Mohammed bin Salman bestilte drapet på den tyrkiske journalisten Jama Khashoggi. Foto: Bandar Al-jaloud

CIA mener Saudi-Arabias prins bestilte drapet på Khashoggi

Washington Post skriver at etterretningstjenesten CIA har konkludert med at kronprins Mohammed bin Salman beordret drapet å journalisten Jamal Khashoggi.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den 2.oktober besøkte Khashoggi Saudi-Arabias konsulatet for å skaffe et ekteskapsdokument for å gifte seg med sin tyrkiske forlovede, og siden har han ikke blitt sett.

Senere ble det kjent at journalisten ble drept og partert inne på konsulatet. Saudi-Arabia har erkjent at drapet fant sted. Over en måned etter drapet finnes det fremdeles ikke noe lik.

Washington Post skriver at de har opplysninger fra etterretningskilder i CIA som har konkludert med at kronprins Mohammed bin Salman beordret at journalisten skulle bli drept.

Dette er blant annet basert på en telefonsamtale som kronprinsens bror Khalid bin Salman skal ha hatt med Khashoggi. Her skal bin Salman ha fortalt Khashoggi at det var trygt å besøke ambassaden i Istanbul.

Avisen skriver at det ikke er klart om Khalid bin Salman visste at Khashoggi ville bli drept, men etterretningskildene mener å vite at telefonsamtalen ble gjort etter ordre fra kronprins bin Salman.

Talskvinne for Saudi-Arabias ambassade i Washington, Fatimah Baeshen, sier til avisen at bin Salman og Khashoggi ikke diskuterte noe relatert til Khashoggis Tyrkia-besøk, og hevdet at CIAs informasjon er løgn.

– Vi hører stadig forskjellige teorier uten å se grunnlaget for disse spekulasjonene, sier Baeshen.

– Dekkhistorier ikke tillat

Recep Tayyip Erdogan og Donald Trump skal fredag ha snakket sammen på telefon hvor de enige om at dekkhistorier om hva som skjedde med Khashoggi, ikke er lov.

En kilde nær Tyrkias president opplyser til AFP at Erdogan og USAs president Donald Trump «ble enige om å belyse drapet på journalisten Jamal Khashoggi fra alle aspekter, og at dekkhistorier av hendelsen ikke bør være tillatt».

Telefonsamtalen kom et døgn etter at påtalemyndigheten i Saudi-Arabia kunngjorde at de har siktet elleve personer for på drapet på journalisten, og at de ber om dødsstraff for fem av dem.

Tyrkiske medier hevdet fredag at Tyrkia sitter på flere bevis i drapssaken, blant annet nok et lydopptak hvor Saudi-Arabia diskuterer sin versjon av drapet på Khashoggi.

Samtalen mellom Erdogan og Trump skjedde før Washington Post natt til lørdag norsk tid meldte at CIA har konkludert med at kronprins Mohammed bin Salman bestilte drapet på journalisten.

​ Utpekt også tidligere

Mohammed bin Salman har også tidligere vært antatt knyttet til drapet på journalisten. Kilder til New York Times uttalte forrige uke at like etter at Khashoggi ble drept, skal en av drapsmennene ha bedt en overordnet på telefon om å «si fra til sjefen». Samtalen skal ha blitt fanget opp på lydopptaket av drapet på Khashoggi, som Tyrkia har sendt til flere land.

Drapsmannen skal ha formidlet til sin overordnede at oppdraget med å drepe den regimekritiske journalisten var utført. Sjefen antas å være kronprins Mohammed bin Salman, ifølge avisen.

Siktet elleve

Påtalemyndigheten i Saudi-Arabia kunngjorde torsdag denne uken at de har siktet elleve personer for drapet på Khashoggi. De opplyste også at de ber om dødsstraff for fem av dem.

Ikke lenge etter kunngjøringen fra Saudi-Arabia uttalte USAs president Donald Trumps regjering at de har innført sanksjoner mot 17 saudiarabiske statsborgere. De kalte også siktelsene mot de elleve personene for «en god start» og at det var et «skritt i riktig retning»