Jumbo-Slovenia lover å gjøre det de kan for å hjelpe Norge

Ole Selnæs’ slovenske klubbkamerat Robert Beric lover toppmotivert slovensk lag mot Bulgaria i kampen som er med på å avgjøre Norges skjebne i Nations League.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Slovenia-Norge 1-1

Fredagens 1-1-resultat mellom Slovenia og Norge i Ljubljana betyr to ting:

Det ene er at Norge, dersom de selv slår Kypros mandag, fremdeles kan vinne Nations League-gruppen sin uten at de må ha mer hjelp fra Slovenia enn at de ikke kollapser fullstendig mot Bulgaria.

Det andre er at Slovenia er rykket ned allerede, all den tid ett poeng for dem fredag ikke var nok til å styre unna jumboplassen i gruppen.

Til tross for dette lover Robert Beric, mannen som trodde han hadde headet inn 2-0 for Slovenia bare for å oppdage at han var marginalt i offside, at han og lagkameratene er topp motiverte i den avgjørende runden mandag.

– Det er enda viktigere for oss enn for dere, for vi trenger virkelig å vinne denne kampen. Tro meg, vi vil gi alt vi kan for å vinne denne kampen.

– Hvorfor er det så viktig? Dere blir jo uansett sist i gruppen?

– Ja. Men vi søker god energi på banen og for supporterne våre. Vi har ikke har vunnet på lenge, sier Beric.

Se høydepunktene fra oppgjøret i videovinduet øverst!

– Måtte spandere middag på Selnæs sist
Han er lagkamerat med Ole Selnæs i franske Saint-Etienne, og innrømmer at hans norske lagkamerat allerede har bokført en seier over ham denne sesongen.

– Jeg lovet ham at vi skulle vinne i dag, men det gikk ikke til slutt. Da jeg tapte den første kampen (0-1-tapet på Ullevaal i oktober, journ.anm.) , måtte jeg spandere middag på ham, smiler Beric.

Han spilte de siste drøye 20 minuttene på Stozice Stadion fredag, til tross for at stemningen blant de 10 254 tilskuerne på tribunen var bedre enn på lenge, var det en skuffet gjeng slovenere som måtte konstatere at to poeng glapp da Bjørn Maars Johnsen utlignet i sluttminuttene.

– Det var veldig skuffende, for som dere vet så har vi en veldig tøff tid nå. Vi har det vanskelig og har ikke vunnet på lenge. I dag gav vi alt vi hadde på banen, men det var ikke nok, sier Beric.

TV 2-ekspert tror på motiverte slovenere
Jesper Mathisen tror på Beric når han lover topp motivasjon, og har selv hele veien holdt slovenerne som et vel så godt lag som det bulgarske som Norge nå kjemper side om side med om gruppeseieren.

– Jeg tror Slovenia kommer til å være motiverte og klare for kampen mot Bulgaria. De har i likhet med Norge opplevd hvor usportslige Bulgaria kan være, og jeg vil tro de er ute etter å revansjere sist mot dem, sier TV 2s fotballekspert.

Mathisen mener det var elementer ved det slovenske laget - som for første gang ble ledet av sin nye (midlertidige) sjef Igor Benedejcic fredag - som viste prov på bedring siden forrige måned.

– Slovenia viste mot Norge at de er et mer solid og sultent lag enn da de var på Ullevaal, og det ser ut til at det å fjerne treneren i alle fall ikke gjorde dette laget noe svakere. Til neste kamp har de også Ilicic tilbake, og han vil heve dette Slovenia-laget offensivt, sier Mathisen.

Lagerbäck: – Vi er med i racet
Den enkle statusen foran siste runde er at Norge blir gruppevinnere dersom de får et bedre resultat borte mot Kypros enn hva Bulgaria klarer å få til i sin hjemmekamp mot Slovenia. Norge og Bulgaria er likt i sine innbyrdes oppgjør, men har en målforskjell som er ett mål bedre.

– Vi er med i racet. Vi har ett mål bedre enn Bulgaria. Nå får vi spille litt på deres resultat og være god forberedte akkurat som vi var i dag. Vi får se hvordan vi skal agere utifra hva stillingen er i Bulgaria, sier Lars Lagerbäck etter kampslutt fredag.

I det Maars Johnsen utlignet til 1-1, var det fremdeles 1-0 til Kypros over Bulgaria. Det fikk de norske spillerne beskjed om, noe som også gjorde at de ikke rushet i angrep for enhver pris de neste minuttene. Da Bulgaria så utlignet, var det en avveiing i sluttminuttene. Mannen som bar kapteinsbåndet i kampens sluttfase er nå klar for å ta utfordringen mandag.

– Vi skulle ha gjort det lettere for oss selv og scoret flere. Det er mye vi skulle ha gjort, men nå er det som det er. Det blir viktig bare å vinne den siste kampen. Da vi scoret 1-1-målet, var det fremdeles 1-0 på Kypros, og da var det viktig at vi ikke var for offensive, slik at vi passet på litt. Men så klarte de å score helt på slutten. Så nå blir det avgjørende i siste kamp, sier Omar Elabdellaoui.

Slik kan Norge gå videre med knappest mulig margin
Det gjør det absolutt, for Norge har kun ett mål å gå på sammenlignet med Bulgaria inn mot kampene mandag kveld. Bulgaria har imidlertid scoret flere, for der Norge står med 5-2 etter fem kamper, har bulgarerne 6-4. 1-0 til Norge og 2-0 til Bulgaria vil dermed ta dem forbi på flere mål scoret enn Lars Lagerbäcks landslag.

Det er imidlertid flere potensielle scenarioer mandag. Det villeste er kanskje dersom det ender 2-3 mellom Kypros og Norge og 0-2 mellom Bulgaria og Slovenia. Da vil Norge og Bulgaria begge ha 13 poeng og 8-4 i målforskjell. De to nasjonene vil med da være likt på poeng (13-13), innbyrdes oppgjør og innbyrdes målforskjell (1-0 til hvert av lagene i sine hjemmekamper), total målforskjell og totalt antall mål scoret.

I så fall er det det totale antallet bortemål som spiller inn, og der har Norge i et slikt tenkt scenario scoret fire av målene sine på fremmed gress. Bulgaria har kun scoret tre, og dermed vil Norge ta seg videre via differensieringen som heter «totalt antall bortemål scoret».

Se Kypros-Norge på TV 2 og TV 2 Sumo mandag fra 20.00 (kampstart 20.45)