KAPASITET: Politiets Fellesforbund sier de ser at kapasitetsproblemene til politiet slår verre ut på de som bor i distriktene.
KAPASITET: Politiets Fellesforbund sier de ser at kapasitetsproblemene til politiet slår verre ut på de som bor i distriktene. Foto: Kallestad, Gorm / NTB Scanpix

raser mot politiet:

Rykket ikke ut da Mariann (45) ringte midt på natten: – En mann stirret rett mot meg

– Man tror at politiet skal hjelpe deg, og jeg trodde det ville komme en patrulje ganske raskt. Men det skjedde ikke, sier Mariann Storeli Leonsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Klokken er 02.10 natt til tirsdag i forrige uke. Mariann Storeli Leonsen er alene hjemme med sin 15 år gamle sønn, og har akkurat lagt seg.

De bor i Nesbyen i Hallingdal, i et hus som ligger litt ute i skogen.

Da det hadde gått ti minutter, hørte hun en eller flere menn romstere rett utenfor soveromsvinduet sitt.

– Jeg fikk fullstendig panikk, og ble kjemperedd. Jeg kastet meg ned på gulvet, og krabbet under sengen, sier Storeli Leonsen til TV 2.

Lokalavisen Hallingdølen omtalte denne saken først.

– Stirret rett mot meg

45-åringen ringte først til sin ektemann. Han ble rimelig stressa av telefonen han fikk fra sin kone.

Morten Leonsen ba kona komme seg ut av soverommet og opp i andre etasje.

– Huset vårt har godt innsyn og flere store vinduer. På vei opp passerte jeg det ene vinduet, og da ser jeg en mann som stirrer rett mot meg. Da ventet jeg bare på at vinduet skulle knuse, sier Storeli Leonsen.

Mariann ringte politiet. Da kom hun til operasjonssentralen i Tønsberg, tre timer unna.

– Først sier han at jeg skal skru på alle lys, men jeg ville jo helst gjemme meg. Så spurte han om jeg kunne se eller høre noen, men jeg hadde ikke lyst å lete. Jeg ville at noen skulle komme å hjelpe meg, sier 45-åringen.

– Følte meg i fare

Fra operasjonssentralen fikk Mariann beskjed om at det ikke var noen patruljer i nærheten, men at de skulle sende noen så fort det lot seg gjøre.

Storeli Leonsen turte ikke legge seg, og vekket sin 15 år gamle sønn. Sammen ventet de på politiet.

Men timene gikk, og ingen politi dukket opp.

Da klokken var blitt ni morgenen etter, bestemte hun seg for å ringe på nytt for å høre hvorfor politiet aldri dukket opp. Forklaringen hun fikk, var ikke Mariann forberedt på i det hele tatt.

– Operasjonslederen svarte at det måtte være fare for liv og helse. Men hvem skal ta den vurderingen? Da jeg lå på gulvet følte jeg meg absolutt i fare, sier hun til TV 2.

Reagerer sterkt

Ut på formiddagen dagen etter, fikk hun omsider besøk av lokalt politi.

– Hvorfor rykket dere ikke ut?, ville Mariann vite.

Da fikk hun beskjed om at hun måtte ha vært skadet, eller at noen hadde brutt seg inn i huset. Det reagerer 45-åringen sterkt på.

– Man tror at politiet skal hjelpe deg, og jeg trodde det ville komme en patrulje ganske fort, men det skjedde ikke. Jeg følte at politiet ikke tok meg på alvor, sier 45-åringen.

Etter at hun møtte blikket med den fremmede mannen i vinduet, skjedde det ikke noe mer den natten. Mariann har likevel tenkt mye over hva de ubudne gjestene egentlig ville.

– Sønnen min sin nye, dyre sykkel sto ulåst utenfor døren. Den var ikke borte. Jeg har derfor tenkt mye på om noen ville meg vondt, sier hun.

– Aldri opplevd maken

Situasjonen har gjort sterkt inntrykk. Storeli Leonsen føler seg utrygg i sitt eget hus, og hun har fått en del fysiske reaksjoner.

– Jeg anser meg selv som en robust person og har aldri vært engstelig. Men jeg fikk et slags sjokk i det kvarteret jeg lå under sengen. Jeg er skvetten og nervøs, og veldig redd for å være alene, sier hun.

45-åringen påpeker at det er inntrengerne sin feil at hun føler seg slik, men synes det er vanskelig å svelge at politiet aldri rykket ut. Nå tenker hun mye på hva hun gjør om noe lignende skulle skje igjen.

– Hva synes du om reaksjonen til politiet?

– Jeg har aldri opplevd maken, og synes det var vondt at de ikke rykket ut. Det har vært det verste, sier Storeli Leonsen.

Har du hatt lignende opplevelser? Ta kontakt med vår reporter her!

– Absolutt ikke fornøyd

Lensmann i Hallingdal Britt Fiksen, sier til TV 2 at alle henvendelser til politiet på nattestid blir satt direkte over til operasjonssentralen i Tønsberg. Det er derfor de som tar avgjørelsen om å sende ut patruljer eller ikke.

– Vi har ikke hatt noen utfordringer med utrykning på nattestid tidligere. Hadde operasjonssentralen besluttet å sende en patrulje ville vi hatt bemanning til å rykke ut, sier lensmannen.

– Hva tenker du om at folk i bygda føler seg utrygge, og at de ikke opplever å bli tatt på alvor?

– Jeg er absolutt ikke fornøyd med at folk i bygda ikke føler seg trygg. Det er en selvfølge at vi skal rykke når noen føler seg utrygg, sier Fiksen.

Lensmannen har ikke vært i kontakt med operasjonssentralen i Sør-Øst, og kan derfor ikke svare på hva begrunnelsen var for å ikke rykke ut da Mariann Storeli Leonsen ringte.

– Beklager

Nesbyen i Hallingdal ligger under Sør-Øst politidistrikt. Distriktet omfatter fylkene Telemark, Vestfold og Buskerud og er et av de største politidistriktene i landet målt etter folkemengde, med mer enn 710.000 innbyggere.

SELVKRITIKK: Kenneth Berg i Sør-Øst politidistrikt erkjenner at de skulle ha opptrådt annerledes da Mariann Storeli Leonsen ringte.
SELVKRITIKK: Kenneth Berg i Sør-Øst politidistrikt erkjenner at de skulle ha opptrådt annerledes da Mariann Storeli Leonsen ringte. Foto: Politiet

Leder for Felles enhet for operativ tjeneste i Sør-Øst politidistrikt, Kenneth Berg, sier til TV 2 at de tar selvkritikk for behandlingen av Mariann Storeli Leonsen.

– Vi forstår at dette var en skremmende opplevelse for kvinnen, og vi burde tatt kontakt med henne i løpet av natten for å høre hvordan det gikk etter at hun ringte oss. Det beklager vi, sier Berg.

– Tungt

Jon Torp er leder for Politiets Fellesforbund i Sør-Øst, og har vært politi siden slutten av 80-tallet. Han synes det er veldig leit at folk som bor ute i distriktet ikke opplever at de kan stole på politiet, og at de føler seg utrygge.

– Slik saken foreligger er det åpenbart at hun skulle hatt hjelp mye raskere, og helst øyeblikkelig. Det er for dårlig at vi ikke klarer det. Vi ser dessverre at kapasitetsproblemene slår verre ut for de som bor ute i distriktene, sier Torp til TV 2.

Politimannen synes det er tungt, og at de får en følelse av utilstrekkelighet når de ikke klarer å hjelpe så godt som de burde.

– Det er veldig mange dedikerte og høyt motiverte ansatte i politiet. Men ressursene er dårlige, og mange har fått flere oppgaver enn tidligere. Strikken er tøyd langt og lenger enn langt, sier Torp.