VAR SAVNET: Politiet søkte i Liakollveien på Holmlia i Oslo da en mann i 50-årene ble meldt savnet. Mannen ble samtidig mishandlet og holdt fanget i en leilighet på Hauketo.
VAR SAVNET: Politiet søkte i Liakollveien på Holmlia i Oslo da en mann i 50-årene ble meldt savnet. Mannen ble samtidig mishandlet og holdt fanget i en leilighet på Hauketo. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

snakket om kriminelle – kan være i livsfare:

Kvinne (40) fraktet rett fra fengsel til hemmelig adresse

Kvinnens forklaring har ført til fire pågripelser og ytterligere tre siktelser. Da hun fredag ble løslatt, begynte jobben med å få 40-åringen i sikkerhet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Siden høsten 2016 har hun sittet varetektsfengslet i en omfattende kidnappingssak som fant sted på Holmlia i Oslo i september 2015.

Fredag kom dommen fra Borgarting lagmannsrett: Full frifinnelse for kvinnen, som i mars fikk fem år og åtte måneders fengsel av tingretten.

– Hun er selvsagt strålende fornøyd med resultatet, konstaterer hennes forsvarer Sigurd Klomsæt overfor TV 2.

Holdt fanget i 48 timer

Kidnappingen fant sted 16. september 2015. En 50 år gammel mann, som skal ha blitt beskyldt for å ha stjålet en pakke med betydelige mengder narkotika, ble av kvinnen forledet til å kjøre til en parkeringsplass på Holmlia.

Der ble han omringet av fire unge menn, flere av dem tilknyttet den kriminelle gjengen Young Bloods, og utsatt for brutal vold. 50-åringen ble etter hvert lempet inn i bagasjerommet på sin egen bil og fraktet til en leilighet på Hauketo i Oslo.

ETTERLYST: Mannen i 50-årene ble ifølge dommen kidnappet i sin egen BMW. Politiet var raskt ute og etterlyste bilen i de dagene mannen var savnet.
ETTERLYST: Mannen i 50-årene ble ifølge dommen kidnappet i sin egen BMW. Politiet var raskt ute og etterlyste bilen i de dagene mannen var savnet.

I leiligheten ble han holdt fanget i et nådeløst voldsregime i 48 timer, før han ble dusjet, gitt nye klær og løslatt. Voldshandlingene har aldri vært bestridt, og saken har i to rettsinstanser dreiet seg om hvem som deltok og hvilken rolle hvem av dem hadde, ifølge dommen fra lagmannsretten.

Fire menn har vært tiltalt i saken, i tillegg til den 40 år gamle kvinnen. I lagmannsretten ble kvinnen og en av mennene frifunnet, mens de tre andre fikk sine fengselsstraffer betydelig redusert.

Nye pågripelser

I virkeligheten er det langt flere personer som på ulike måter har vært involvert i saken, mener politiet, som etter sommeren har gjort store framskritt:

Akkurat hvilken rolle de siktede kan ha spilt i forbindelse med kidnappingssaken, er ikke kjent. Lagmannsretten bemerker i sin dom at de ikke utelukker at flere personer kan ha tatt del i selve voldshandlingene.

Kritisk situasjon

Siktelsene har politiet kunnet gjøre etter å ha mottatt verdifull informasjon fra den 40 år gamle kvinnen. De opplyste statsadvokat Kirsti Guttormsen i åpen rett under ankebehandlingen. Hun ba derfor også om to års strafferabatt for kvinnen.

«N.N. (kvinnen) har gitt en detaljert forklaring om tidsrommet fra juli 2015 og helt frem til hun ble pågrepet av politiet på Gardermoen 2. november 2016», heter det i dommen fra lagmannsretten.

Fra flere hold får TV 2 bekreftet at den løslatte kvinnens sikkerhetssituasjon vurderes som kritisk. Fredag ble hun plassert et sted der politiet mener hun er trygg.

– Vi tar hennes situasjon på alvor. Utover det har jeg ingen kommentar, sier politiadvokat Andreas Meeg-Bentzen i Oslo politidistrikt til TV 2.

Heller ikke kvinnens forsvarere Sigurd Klomsæt og Johannes Wegner Mæland ønsker å kommentere TV 2s opplysninger. De forteller imidlertid at de er i gang med å se på mulighetene for å kreve oppreisning og erstatning for tiden hun har sittet i varetekt i påvente av dommen.

FORSVARER: Kvinnens advokat Sigurd Klomsæt.
FORSVARER: Kvinnens advokat Sigurd Klomsæt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Interne stridigheter

Statsadvokat Guttormsen varsler at hun vil bruke tid på å sette seg inn i den omfattende dommen. Hun har ikke på nåværende tidspunkt tatt stilling til om hun vil fremme en anke.

I en serie artikler har VG beskrevet hvordan Young Bloods har fått vokse frem og holde drabantbyen Holmlia i sitt jerngrep. I hemmelige etterretningsrapporter fra 2016 blir gjengen beskrevet som «den største trusselen innenfor gjengkriminalitet for Oslo politidistrikt i fremtiden».

Det siste året har det også oppstått store interne stridigheter i den kriminelle gjengen.