Landslagssjef i langrenn, Vidar Løfshus.
Landslagssjef i langrenn, Vidar Løfshus. Foto: Roald, Berit

Løfshus, Johaug ble tatt for doping!

At landslagssjef Vidar Løfshus ennå ikke har fått med seg at det var helt riktig av FIS å anke Domsutvalgets avgjørelse i Johaug-saken, er mildt sagt sjokkerende.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jeg kan være enig med Løfshus i at Gian-Franco Kaspers uttalelse om mulig fire års utestengelse for Johaug var uheldig, men enigheten min stopper brått der!

Robin Mackenzie-Robinson.
Robin Mackenzie-Robinson. Foto: Junge, Heiko

Løfshus hevder at Domsutvalgets avgjørelse var riktig og da samtidig mener han at Idrettens voldgiftsrett (CAS) sin avgjørelse var feil. Det jeg lurer på er hvor han tar det fra? En saklig begrunnelse Løfshus, det hadde vært ønskelig.

Og apropos begrunnelse, begrunnelsen for at Fis gjorde det eneste riktig i Johaug-saken er følgende: Etter dagens regelverk har FIS en rett til å anke nasjonale avgjørelser, en rett de valgte å ta i bruk i Johaug-saken.

En av grunnene til at man har gitt FIS og særforbund i andre idretter denne muligheten er blant annet for å forhindre at nasjonale avgjørelser som er for «milde» blir stående. Det vil også gi internasjonale særforbund en mulighet til å få en vurdering av nasjonale avgjørelser for en rettsinstans (CAS) som er helt uavhengig av nasjon.

Nettopp dette var også grunnene, ifølge FIS sin pressemelding, til at de anket. FIS la ned påstand om en utestengelse på mellom 16 til 20 måneder. CAS konkluderte med en utestengelse på 18 måneder. Johaug tapte på nesten alle punkter og FIS vant tilnærmet fullt ut med sin anke.

Med andre ord tilsier dette at avgjørelsen fra Domsutvalget var for mild og at det var riktig av FIS å anke saken inn for CAS.

Løfshus, Johaug ble tatt for doping!

Hun ble dømt av CAS til en 18 måneders utestengelse, en helt rettferdig dom. Johaug er ikke urettferdig behandlet. Hun er tvert i mot en av de få idrettsutøverne som er så heldige å kunne fortsette idrettskarrieren sin etter en dopingdom.

Smak litt på det, Løfshus…