Beitostølen  20181116.
Petter Northug ble disket for skøyting under herrenes 15 km klassisk individuell start på Beitostølen fredag, under åpningen av langrennssesongen 2018/19.
Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix
Beitostølen 20181116. Petter Northug ble disket for skøyting under herrenes 15 km klassisk individuell start på Beitostølen fredag, under åpningen av langrennssesongen 2018/19. Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix Foto: Borgen, Ørn

– Petter Northug er ikke ferdig!

Det var mange som hadde en tyngre dag enn Petter Northug på Beitostølen fredag, og det gjør meg positiv til fortsettelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Ryktet om min død er betydelig overdrevet», sa Mark Twain.

At Petter Northug er avskrevet og fullstendig ferdig som skiløper er også det samme - betydelig overdrevet. Kanskje aller mest av hovedpersonen selv, og dagens renn forteller om ikke annet at han er nærmere noe bra enn de færreste turte å håpe på etter en noe dyster pressekonferanse onsdag.

Nå skal det sies at Petter Northug er å finne helt nederst på resultatlistene på Beitostølen fredag, fordi han etter målgang ble disket for helt unødvendige skøytetak underveis. At han brøt reglene var det ingen tvil om, noe også Northug var enig i selv. Også Therese Johaug fikk en advarsel av juryen i dag, og i motsetning til Northug er dette en advarsel hun drar med seg videre i sesongen.

Starter du nederst ved Northugs «DSQ» og blar deg oppover på resultatlistene, blant annet forbi undertegnede og mange andre hardtsatsende langrennsløpere, finner du plasseringen Northug ville endt på om han hadde klart å holde seg innenfor reglene.

Northug kom i mål 4-5 sekunder bak landslagskollega Sondre Turvoll Fossli, som til slutt endte på 17. plass. Med dette viste også Fossli at han blir å regne med i vinter. Northug ville i teorien endt på 20. plass i dagens renn, og det er tross alt noe helt annet enn forventet - og langt bedre enn det Northug viste av form før jul i fjor.

På middag med amerikanske landslagsløpere, som selv stilte til start i fjorårets åpningsrenn, fikk jeg høre at de mente det var vanskeligere å ende blant de 30 beste i Beitosprinten enn i verdenscupen. Litt satt på spissen, selvsagt, men dette forteller oss to ting.

På den ene siden sier det mye om nivået som er i norsk langrenn, som kun kan sammenliknes med det du finner i Russland. Der har de nesten like mange registrerte skiløpere som det er mennesker i Norge.

På den andre siden forteller det oss at Petter Northug ikke er ferdig som langrennsløper. Klarer han å blande seg inn blant Norges nest beste langrennsløpere med det treningsgrunnlaget han har nå, er det lite som tyder på at det ikke kan bli jubel i enkelte renn allerede i vinter. Det forutsetter imidlertid at det gjøres en god jobb de neste månedene, og at de mange sykdomsperiodene er historie. Da tror jeg fortsatt på Northug-suksess i Seefeld.

En annen som imponerte i dag var Therese Johaug. Mens jeg mener Northug er avhengig av fullklaff fremover for å få noe å juble for i vinter, er situasjonen en annen for jenta som i dag stod for norgeshistoriens kanskje mest omtalte comeback. I dag var du vanvittig god, Therese, og det er jeg helt sikker på at du kommer til å være gjennom hele vinteren.

Så får vi bare håpe at den moderne langrennskongen blir inspirert av den nye langrennsdronninga!

Petter SS