TILBAKE: Jim Acosta ble fratatt akkrediteringen til Det hvite hus etter at de hevdet han hadde lagt en hånd på en kvinnelig praktikant under en pressekonferanse.
TILBAKE: Jim Acosta ble fratatt akkrediteringen til Det hvite hus etter at de hevdet han hadde lagt en hånd på en kvinnelig praktikant under en pressekonferanse. Foto: Jonathan Ernst

Dommer: Det hvite hus må gi CNN-journalist akkrediteringen tilbake

En føderal dommer har slått fast at Det hvite hus umiddelbart må gi CNN-journalist Jim Acosta tilbake presseakkrediteringen sin.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

CNNs seniorreporter i Det hvite hus ble i forrige uke fratatt akkrediteringen sin etter at han nektet å gi fra seg mikrofonen under en pressekonferanse hvor det oppsto en opphetet diskusjon mellom ham og president Trump.

Nå har en føderal dommer slått fast at Det hvite hus umiddelbart må gi Acosta tilbake presseakkrediteringen.

– Vi kommer til å midlertidig gi Acosta tilbake akkrediteringen. I fremtiden kommer vi til å utvikle regler for å forsikre rettferdige og ordentlige pressekonferanser, sier Det hvite hus i en uttalelse.

Det skriver ABC News.

– CNN burde skamme seg

Hendelsen oppsto da president Donald Trump holdt sin første pressekonferanse etter forrige ukes mellomvalg i USA. Presidenten brukte store deler av seansen på å skjelle ut flere av journalistene. Hardest gikk det utover CNNs Jim Acosta.

– CNN burde skamme seg over at du jobber for dem. Du burde skamme deg, sa han til journalisten ifølge CBS.

– Når du rapporterer «fake news», som CNN ofte gjør, blir du til en fiende av folket, sa Trump videre.

I etterkant av opptrinnet har CNN saksøkt USAs president Donald Trump og flere av hans rådgivere.​​

Se hendelsen i videovinduet under:

I søksmålet heter det at Acostas og CNNs rettigheter i tråd med det første og femte grunnlovstillegg er brutt. Her er blant annet reglene for presse- og ytringsfrihet nedfelt.

Fredag morgen besluttet dommer Timothy Kelly i District of Columbia at Det hvite hus må gi Acosta tilbake tilgangen til presidentboligen. Det til tross for at Det hvite hus har hevdet at Trump har brede fullmakter til å begrense medienes tilgang.

Dommeren sa at regjeringen ikke kunne fastslå klart hvem som inndro Acostas akkreditering, og hvorfor den ble inndratt.

Det hvite hus ga sin forklaring i en tweet fra pressesekretær Sarah Sanders og i en uttalelse etter CNNs søksmål. Ifølge dommeren var «de forsinkede forklaringene ikke tilstrekkelig til å utgjøre en grundig prosess».

Videre mener dommeren at Acosta har blitt utsatt for «uopprettelig» skade, og avslo Det hvite hus' argument om at kanalen kunne sende andre reportere i Acostas sted.

(©NTB)