Kvinner hetses etter Helge Ingstad-havariet:

– Å ha kvinner i Forsvaret er et eksperiment man ikke kjenner konsekvensen av

Resett-redaktør Helge Lurås omtaler likestilling i Forvaret som «et eksperiment» som kan ha negative konsekvenser.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I lukkede grupper på sosiale medier harseleres det over kvinners evne til å navigere en fregatt, i kjølvannet av havariet med KNM Helge Ingstad.

Henger ut kvinner

Mange deler en artikkel fra Forsvarets forum om kvinnelige offiserer på broen på fregatten, uten å se at artikkelen er fra 2017. Ingen av kvinnene i artikkelen var om bord ulykkesdagen.

Også Resett-redaktør Helge Lurås brukte artikkelen som bakgrunn i sin kommentar om forliset, der han tar opp andelen kvinner i Forsvaret og hvilken effekt det har på den profesjonelle «kulturen».

«Det blir tatt for gitt at kvinner gjør forsvaret bedre. De som skulle mene noe annet, får klar beskjed om at deres meninger er uønsket. Derfor er det nok også mange som ikke ønsker så mye oppmerksomhet om hvem som var på broen», skriver Lurås i kommentaren på sitt eget nettsted.

Dermed høres det ut som han impliserer han at noen forsøker å dysse ned at det var kvinner på broen, og det er derfor Forsvaret ikke har offentliggjort navn på besetningen som var på broen på ulykkestidspunktet. Dette vil han ikke utdype i en debatt på Nyhetskanalen fredag.

– Jeg tror ikke det er noen konspirasjoner her, sier han.

Se debatten øverst i saken!

– Et eksperiment

Men Lurås mener det å ha kvinner i Forsvaret er et «eksperiment man ikke kjenner konsekvensen av». Han er også negativ til at det ikke forskes på dette, og mener det ikke er rom for å være kritisk.

– Utvilingen av et forsvar med mye større andel forsvaret vil påvirke Forsvaret (...) Jeg slår ikke fast at påvirkningen er negativ, men det er helt klart at det vil påvirke Forsvaret, og mange mener i negativ retning, sier Lurås i en debatt med representanter fra Forsvaret på Nyhetskanalen.

Til Aftenposten uttalte Lurås at en blanding av menn og kvinner i hormonell alder, vil skape en annen dynamikk enn om det bare var menn om bord. Han sa også at en kultur som tilpasses kvinner, vil svekke Forsvaret.

– Skivebom

Hovedtillitsvalgt i Sjøforsvaret, Thor Manum, reagerer sterkt på Lurås' uttalelser.

– Dette er skivebom, sier han til TV 2.

– Det mangfoldet og miljøet som kvinner og menn skaper om bord, gir en større legitimitet til hva Sjøforsvaret representerer i 2018. Jeg har seilt i mange år i ulike miljøer, og det er komfortabelt og herlig å ha en dimensjon med kvinner og menn i forsvaret, sier han.

Lurås reagerer igjen på Manums holdning, og mener at dette «komfortable og herlige» miljøet kan være bakgrunnen til en kultur som tar bort fokus fra hovedoppgaven til Forsvarets oppgave.

Beklager ikke

Lurås beklager at det kommer hets mot enkeltpersoner etter hans kommentar i Resett, men beklager ikke at han har satt i gang debatten. ​

– Vi skal ha en fungerende krigsmakt, ikke ha et herlig miljø mellom dem som er ansatt der, sier Lurås.

Miriam Weierud er leder for Militært kvinnelig nettverk. Hun sier kvinner føler seg likestilt i forsvaret, og at det generelt sett er lite fokus på kjønn. Hun avviser Lurås' påstand om at man ikke vet hvilke konsekvenser likestilling har for Forsvaret.

– Vi klarer ikke se noen rasjonell sammenheng om at kvinner i tjeneste har noe med dette å gjøre, sier Weierud. Hun sier kvinner i Forsvaret har bevist i operasjoner både innenriks og utenriks at de løser oppgavene like godt som menn.

– Vi skal ha legitimitet i den norske befolkningen, blant kvinner og menn, sier Weierud. .

Sjefen for Sjøforsvaret reagerer også på Lurås' uttalelser.

– Vi lever i 2018. At kvinners plass på alle områder og nivåer i arbeidslivet, fortsatt er et tema i en tid der folk er både utdannet og opplyste, sier mye om dem som uttrykker slike holdninger, sier sjefen for Sjøforsvaret, kontreadmiral Nils Andreas Stensønes.