SKATTESTRID: Kjell Ingolf Ropstad (KrF) (t.h), Helge Andre Njåstad (FrP) Henrik Asheim (H) og Abid Raja (V) under budsjettforhandlingene mellom regjeringspartiene og KrF på Stortinget fredag ettermiddag.
SKATTESTRID: Kjell Ingolf Ropstad (KrF) (t.h), Helge Andre Njåstad (FrP) Henrik Asheim (H) og Abid Raja (V) under budsjettforhandlingene mellom regjeringspartiene og KrF på Stortinget fredag ettermiddag. Foto: Cornelis Poppe,/NTB scanpix

Skatteendring kan bli nøkkel i budsjettfloke

Regjeringspartiene kommer med nytt tilbud til Kristelig Folkeparti i budsjettforhandlingene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag formiddag var det etter det TV 2 erfarer, flyttet på vel to milliarder kroner under forhandlingene om neste års statsbudsjett. Fredag ettermiddag presenterte regjeringspartiene et nytt tilbud til KrF.

– Vi beveger oss sakte men sikkert i retning av å komme til en avtale med KrF, sier Henrik Asheim (H) til TV 2.

Skattestrid

Et av de vanskeligste punktene i forhandlingene er hvordan KrFs krav om økt barnetrygd skal finansieres. Partiet har krevd endringer i trinnskatten, som vil gi økt skatt for folk med høye inntekter.

– Vi ønsker en økning i barnetrygden, men den må innrettes sånn at den gir mest utslag for de som trenger den mest. Det er ikke nødvendigvis like viktig å øke barnetrygden uansett, for det er mange som har behov for en liten økning, sier Kjell Ingolf Ropstad (KrF) til TV 2.

Partiet krever at økt barnetrygd skal finansieres med økte skatter for folk som tjener over to millioner kroner.

– Vi stiller ikke ultimatum, men jeg tror regjeringspartiene har skjønt at dette blir en viktig sak for oss, sier Ropstad.

Og nå er ikke lenger Høyre avvisende til forslaget om endringer i skatteopplegget.

– Det er mulig. Det er ikke noe som er bestemt ennå, men det er noe vi diskuterer selvfølgelig på inndekning. Det er krevende og inndekning er mye av utfordringene som gjenstår, sier Henrik Asheim (H) til TV 2.

Åpner for endringer

Torsdag avviste Høyre kravet om endringer i trinnskatten, som seiler opp til å bli en av de vanskeligste sakene å løse under årets forhandlinger.

– Økte skatter er ikke noe Høyre setter spesielt høyt nei, sa Henrik Asheim (H) til TV 2 torsdag kveld.

Når tilbudet til KrF skal presenteres fredag ettermiddag er tonen litt annerledes.

– Slik jeg oppfatter KrF er det viktigst for dem at barnetrygden øker. Det er noe vi diskuterer hele tiden. Inndekning er det vanskeligste. Vi må bli enige både om utgifts- og inntektssiden, sier Asheim fredag.

På spørsmål om det er aktuelt å gjøre endringer i skattemodellen svarer han:

– For Høyre er det krevende å se for seg et statsbudsjett som samlet øker skatte- og avgiftstrykket. Det er noe vi fortsatt står fast på i forhandlingsrommet, sier Asheim.

Torsdag startet partiene den krevende øvelsen med å lete etter konkrete kuttforslag som kan være med å finansiere de gjenstående kravene til KrF.