Northug varsler sirkus på Gålå neste helg.
Northug varsler sirkus på Gålå neste helg.

– Fregatten går det an å hjelpe. Jeg er ikke sikker på om det samme går med meg

Men Petter Northug er langt mer optimistisk med tanke på VM.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Petter Northug overrasket mange da han antydet at karrieren nærmer seg slutten i forkant av åpningsrennet på Beitostølen.

På fredagens 15 km klassisk var det lite som tydet på en snarlig «Pexit». Northug viste takter som gir håp om gode plasseringer utover vinteren. Riktignok ble Northug disket for å ta for mange skøytetak, men tiden ville holdt til en 20. plass. Med tanke på det svake treningsgrunnlaget kan det sies å være godkjent.

Selv er Northug fortsatt usikker på om kroppen hans vil tåle kjøret de neste månedene.

– Fregatten går det an å hjelpe. Jeg er ikke sikker på om det samme går for meg, smiler han.

Det er bestemt at Northug ikke skal gå verdenscupåpningen i Kuusamo neste helg. I stedet venter konkurranser på Gålå. Der er også den sveitsiske stjernen Dario Cologna påmeldt.

Til sammen har duoen seks OL-gull og 14 VM-gull.

– Sirkuset blir jo på Gålå. Det blir et helvetes sirkus. Der blir det et vanvittig trøkk. Medaljegrossistene er jo på Gålå. Vi bryr oss ikke om hva resten gjør i Kuusamo, sier Northug.

Etter dagens renn er Northug mer optimistisk med tanke på VM.

– Jeg kan forhåpentlig heve meg betraktelig. Gjør jeg det samtidig som jeg får krydret det med et høydeopphold, kan det være himmelforskjell på formen om to måneder. Jeg må tåle trening og flere konkurranser. Gjør jeg det, kan alt skje. I hvert fall i sprint.

– Når må du vise form for å melde deg på i VM-kampen?

– Spørsmålet er når de andre begynner å «peake» nedover. Det skjer ofte etter jul. Da må jeg begynne å komme, sier han.

Akkurat nå er Northug et godt stykke unna VM-troppen.

– Jeg er ikke i god form. På den siste runde i langbakken måtte jeg over i gående fiskebein. Det så ikke bra ut. Publikum flirte. Det er realiteten.

Northug drar etter planen til høyden i midten av desember. Der skal han forberede seg til Tour de Ski dersom han blir tatt ut. Dersom Northug skal lykkes med plan A må han vise resultater - raskt.

– Jeg hadde en hardøkt på mandag. Da var det nesten en måned siden forrige hardøkt. Å gå denne 15-kilometeren hjelper veldig. Jeg håper jeg tåler renn allerede neste helg og at løpene på Beitostølen og Gålå gjør at formen hever seg betraktelig, sier han.