Den havarerte fregatten KNM Helge Ingstad fotografert onsdag 14. november. Fregatten ligger på grunn nord for Stureterminalen i Hjeltefjorden utenfor Bergen.
Den havarerte fregatten KNM Helge Ingstad fotografert onsdag 14. november. Fregatten ligger på grunn nord for Stureterminalen i Hjeltefjorden utenfor Bergen. Foto: Poppe, Cornelius

Betydelig fare for at Helge Ingstad sklir ut på dypere vann

Forsvaret melder at det er betydelig fare for at kollisjonsrammede KNM Helge Ingstad kan skli ut på dypere vann.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fregatten Helge Ingstad har ligget relativt stabilt det siste døgnet, men i en oppdatering fredag skriver Forsvaret at det fortsatt er betydelig risiko for at fregatten kan gli ut på dypere vann.

– Betydelig risiko

Det jobbes med å sikre skipet på midten, men været er fremdeles en utfordring. Det er dessuten ikke mulig å jobbe i akterenden av skipet på grunn av spenningene som oppsto i sikringene da skroget flyttet seg tirsdag.

«Det er fortsatt betydelig risiko for at fartøyet kan gli ut på dypere vann. Det er store krefter i sving, og flere faktorer påvirker situasjonen», skriver forsvaret i oppdateringen fredag.

Fare for arbeidere

Muligheten for at skipet kan bevege seg gjør at Forsvaret anser det som farlig å bevege seg visse steder rundt fartøyet. Personell kan ikke arbeide i nærheten av de vaierne som er festet på land.

Publikum anmodes innstendig om ikke å bevege seg inn i forbudssonen.

Fartøyet voktes døgnet rundt som en militær sone, både på grunn av faren den utgjør, og for å beskytte gradert materiale, våpen og annet sensitivt utstyr.

Forsvaret håper å få fraktet fregatten opp om tre uker, om ikke omstendighetene vanskeliggjør bergingsoperasjonen.