Northug ble disket

Petter Northug disket for skøytetak under sesongåpningen på Beitostølen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Petter Northug leverte en grei 15-kilometer klassisk ut fra forutsetningene under sesongåpningen på Beitostølen, men under intervjuet med NRK etter målgang fikk han beskjed om at han var disket.

Enig i avgjørelsen

– Det kan godt hende, svarte Petter Northug da han ble konfrontert med diskingen av NRK.

Grunnen er uregelmessige skøytetak. Det opplyser TD Fridtjof Rannem.

– De som så TV-bildene fra starten av så at det var mye skøyting. Vi så det på TV-bildene og på egne opptak. Det var rett og slett skøyting i klassisk teknikk. Det er disk. Vi så flere klipp hvor han hadde så mange tak at det kvalifiserer til disk.

– Hvor tidlig i løpet så dere dette?

– Det var ganske tidlig at vi så det. Vi hadde fire mann som filmet ute i løypen.

– Hvor mange ganger så dere at han jukset?

– Jeg trenger ikke å gå inn på hvor mange ganger det var, men vi så det på flere av dem, sier han.

Northug motsetter seg ikke avgjørelsen.

– Jeg tror jeg burde vært disket flere plasser. Det ble mye skøyting der vi snudde, og fryktelig med staking før den teknikksonen. Juryen har tatt en helt riktig avgjørelse, sier Northug.

Overfor TV 2 tar mosbyggen det hele med et smil.

– Jeg gikk jo 15 kilometer skøyting. Det var klassisk i dag, smiler Northug.

– Hvor skjedde det?

– Stort sett hele løypen, vil jeg si.

TV-bildene, som du kan se øverst i saken, viser at Northug skøytet både ved start og like før målgang. (Video med tillatelse fra NRK Sport)

I motsetning til Johaug, som fikk gult kort, vil ikke diskingen få konsekvenser for Northug utover dagens renn. Johaug drar med seg sitt gule kort utover i sesongen.

– Fortsatt nitrist

TV 2 kunne denne uken fortelle at Tor Arne Hetland, måtte gi seg som landslagssjef etter misnøye forrige sesong, skulle være assisterende TD under rennet på Beitostølen.

– Jeg håper det er første og siste helg Hetland er TD, for jeg vet at jeg blir disket bare navnet mitt er på startblokken, sier Northug til TV 2 med et smil.

– Det er godt for Hetland å få tatt meg på noe. Da har jeg gledet ett menneske, fortsetter han.

Da Northug gikk i mål, stod han på en foreløpig tredjeplass før diskingen. Men det var før de aller beste landslagsløperne var gått i mål.

Dersom Northugs resultat hadde blitt stående, ville han endt på 20. plass.

Til tross for disking og en form langt unna toppen var Northug overrasket over prestasjonen han leverte i de tunge forholdene på Beitostølen.

– Jeg er veldig overrasket over at jeg tikket inn på noen topp fem-plasseringer da vi passerte ti kilometer og hadde flere foran meg på startstreken. Det ga motivasjon til å presse selv om formen er dårlig. Det var en positiv opplevelse selv om det ikke gikk fort, sier Northug, som bedyrer at han ikke har undersolgt seg selv.

– Det er fortsatt nitrist grunnlag og nitrist form. Veien er lang mot de aller beste.

Dempet forventningene

Allerede før sesongstarten på Beitostølen erkjente Northug at han har liten tro på suksess denne sesongen. Han har mistet 200 treningstimer og fått altfor lite hardøkter i banken.

Selv mener Northug at VM i Seefeld virker lite realistisk, men at han kanskje kan slå seg inn på sprinten dersom alt klaffer.

Under pressetreffet i forkant av rennene på Beitostølen åpnet også Northug for at karrieren kan være over om kort tid.

– Hvis jeg ikke tåler trening nå, så kan det være over allerede før jul. Da har jeg gått i den samme fella flere ganger, og da er det ikke noe vits å fortsette lenger, sa han på et felles pressemøte, ifølge Dagbladet.