UTRO: «Per» har vært medlem på utroskapssiden i flere år. Han hevder han ikke er på siden for å finne noen å bedra kona gjennom 30 år med. Illustrasjonsbilde: Mari Linge Five / TV 2
UTRO: «Per» har vært medlem på utroskapssiden i flere år. Han hevder han ikke er på siden for å finne noen å bedra kona gjennom 30 år med. Illustrasjonsbilde: Mari Linge Five / TV 2

200.000 nordmenn er medlem på utroskapsside:

– Jeg elsker min kone. Dette er bare for å gjøre dagene mer spennende

Over 200.000 nordmenn har opprettet en profil hos datingnettverket «Victoria Milan». Siden retter seg mot folk i forhold som ønsker å være utro mot partneren sin.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 har vært i kontakt med flere gifte menn som har opprettet seg en profil på datingnettverket. Én av disse er en mann i 50-årene fra Østlandet.

Han omtaler seg selv som en hyggelig mann, som liker å flørte.

«Jeg ønsker å treffe noen om det passer oss begge. Diskresjon er en selvfølge», skriver han på profilen sin.

Til TV 2 forteller «Per» at han har vært gift med sin kone i over 30 år.

– Etter et langt samliv som gift er det enkelte behov som endrer seg. Jeg har nok et større behov for nærhet enn det min kone har, sier han.

– Ønsker mer spenning

Mannen i 50-årene hevder han ikke er på datingnettsiden for å finne en partner å bedra sin kone med.

– Det er kanskje mer spenningen i å være her som piffer opp en mer traust hverdag. Jeg har aldri møtt et menneske fra denne siden i virkeligheten, men har pratet med flere på Skype og video-chat, sier han.

– Er du ikke redd for at din kone skal finne ut hva du holder på med?

– Jeg tenker selvsagt over at jeg kan bli avslørt, men da forteller jeg sannheten. Dette handler om mangelen på nærhet og seksuell utfoldelse. Ikke at jeg får mer av det her, men jeg får spenningen, sier «Per».

– Jeg elsker min kone, og kan aldri tenke meg å gå fra henne. Dette er bare for å gjøre dagene mer spennende, sier «Per».

– Folk er utro uansett

Datingnettsiden markedsfører seg som Norges største nettsted for utenomekteskapelige affærer. Ferske tall viser at siden har 205.000 registrerte norske brukere.

Globalt har de rundt åtte millioner.

Det er nordmannen Sigurd Vedal som står bak konseptet. Han mener folk er utro uansett, og at de har laget en plattform hvor medlemmene kan være så diskret som overhodet mulig.

– Det er først når forholdet blir oppdaget, at det går hardt utover noen andre. Vi har verktøy og måter for å hjelpe kundene våre til å opptre diskret, sier Vedal til TV 2.

– Skjønner du at dette kan oppfattes som kontroversielt?

– Jeg forstår at folk reagerer. Det er jo kalt utroskap, men det er ikke noe nytt og det skjer hele tiden. Undersøkelser vi har gjort, viser at over 50 prosent av kvinner og menn er utro. I stedet for at de gjør det på byen, legger vi opp til at det kan foregå i det skjulte. Man ødelegger først ekteskapet hvis det kommer ut. Det er da dramaet skjer og folk blir såret, sier Vedal.

TJENER MILLIONER: Nordmannen Sigurd Vedal har gjort stor business på andres utroskap. Det har han ingen betenkeligheter med.
TJENER MILLIONER: Nordmannen Sigurd Vedal har gjort stor business på andres utroskap. Det har han ingen betenkeligheter med. Foto: Privat

Tjener millioner

Sigurd Vedal sier at han forstår hvorfor folk er utro, men synes ikke nødvendigvis det er bra.

– Ingen kan hevde at utroskap er en positiv ting. Det er jo et brudd på tillit. Samtidig dømmer jeg ikke folks valg, og tilbyr en plattform for de som har tatt dette valget. Vi har for eksempel fått takkebrev fra folk som sier at vi har endret folks liv på en positiv måte, sier han.

Nærmere 200.000 nordmenn er medlem på siden. Ønsker man et medlemskap koster det 400 kroner.

Vedal sier til TV 2 at han ikke har noen betenkeligheter på å tjene flere millioner på andres utroskap.

– Mitt utgangspunkt er at våre kunder må være fornøyd. Om de er fornøyd, har jeg gjort jobben min, sier han.

– Hva hadde du tenkt om din egen partner hadde opprette en profil på et slikt nettsted?

– Alle blir såret av utroskap, og det er et svik på tilliten. Samtidig så oppstår utroskap på grunn av et behov som partneren ikke har oppfylt - da vil det bety at jeg må ta ansvar for at jeg ikke har gjort jobben min som ektemann. Hvis jeg har en partner som har sagt ja til å gifte seg med meg, har jeg et ansvar om å gjøre henne fornøyd, sier Vedal.

47-åringen mener derfor at man kan takke seg selv, om partneren din velger å være utro.

– Vi blir late over tid, og tar ting for gitt. Tidsklemma kommer inn, og forholdet begynner å rakne litt. Hvis partneren min er utro, er det som regel fordi hun har udekkede behov som jeg ikke har oppfylt, sier Vedal.

– Problematisk

Psykolog Ole Magnus Vik jobber mye med mennesker som går gjennom samlivsbrudd og som opplever utfordringer i forholdet. Han mener et konsept som på mange måter legger opp til utroskap er problematisk.

– Utroskap er ikke noe nytt, og folk vil jo være utro uavhengig av en slik nettside. Men nå får de enda en arena til å gjøre det på, sier Vik til TV 2.

KRITISK: Psykolog Ole Magnus Svik mener datingnettsider som legger opp til utroskap er problematisk.
KRITISK: Psykolog Ole Magnus Svik mener datingnettsider som legger opp til utroskap er problematisk. Foto: Privatpsykologene

Psykologen stiller spørsmålstegn til om hvorvidt medlemmene på siden bevisst går inn for å være utro, eller om eksistensen av en slik side avdekker en praksis og en holdning som allerede eksisterer i samfunnet.

Vik heller mot den siste hypotesen.

– Utroskap skjer gjerne spontant, og jeg tror ikke det er noe folk planlegger å gjøre, sier han.

– Merkelig

Mannen bak «Victoria Milan», Sigurd Vedal, sier at nordmenn vil være utro uansett, og at de derfor hjelper kundene sine slik at de kan være så diskret som overhodet mulig.

Det er psykologen svært kritisk til.

– Å gjøre noe som de aller fleste anser som dypt umoralsk, og deretter legge til rette for det, høres merkelig ut, sier han.

– Det blir som å legge til rette for at man kan begå ran på en redelig måte, sier Vik videre.

Vedal er imidlertid klar på at det ikke er «Victoria Milan» sin feil at nordmenn er utro, han mener derfor at fokuset heller må ligge på hvorfor noen utsetter partneren sin for utroskap.

– Hvis man endelig vil gjøre noe med utroskap, må fokuset heller ligge på hvordan vi kan formidle kunnskap til par om hvordan de kan oppfylle hverandres behov, sier Vedal.

– Utroskap vil fortsatt eksistere uavhengig om jeg legger ned siden min imorgen eller ikke, slår han fast.