FØDSELEN var OVER på 40 minutter:

Aina (39) fødte datteren i en maxitaxi: – Oi, der kom du!

Mens riene stod på for fullt, prøvde Aina og samboeren å nå sykehuset i en maxitaxi. De kom ikke lenger enn til nærmeste forgjengerfelt. Der kom lille Oda til verden.

Hvert år fødes rundt 400 barn utenfor institusjon fordi de ikke rekker frem til sykehuset. Én av dem som opplevde dette er Aina Kristiansen (39) fra Oslo.

21. september i fjor var Kristiansen på overtid med sitt andre barn. Hun og samboeren, Morten Eike (43), skjønte at noe var på gang da riene startet og økte raskt i styrke.

Barnevakten var plass på etter 20 minutter og paret ringte etter en taxi.

Vannet gikk

– Etter det begynte riene å ta seg opp. Da jeg skulle gå ned trappen fikk jeg rier med et halvt minutt i mellom. Det er ganske dramatisk og jeg skriker rett ut, forteller Kristiansen.

Det var da den vordende tobarnsmoren innså at de kanskje ikke rakk frem til sykehuset i tide. De vurderte å ringe en ambulanse, men ettersom taxien allerede var på plass, valgte de å ta den.

Taxisjåføren som sto klar utenfor med en maxitaxi, fortalte paret at de hadde sendt feil bil og at en vanlig taxi var på vei. Det var helt uaktuelt for Kristiansen, som på det tidspunktet hadde heftige rier.

FØDTE I EN MAXITAXI: Oda kom til verden i en maxitaxi. Foto: Privat.
FØDTE I EN MAXITAXI: Oda kom til verden i en maxitaxi. Foto: Privat.

– Jeg fikk en ny rie, og da tar jeg opp døren og kaster meg inn i maxitaxien. Taxisjåføren begynner å kjøre, men kommer ikke lenger enn rundt nesten sving i det vannet går. Da står jeg på alle fire inne i taxien, forteller hun.

– Dramatiske minutter

Etter at vannet hadde gått, ble Aina med godt mot med tanke på å rekke frem.

– Men etter rundt femti meter til så kjenner jeg at hodet begynner å presse på, sier hun.

Samboeren trodde ikke helt på Kristiansen når hun fortalte at hodet snart var ute. Likevel fikk de taxisjåføren til å stoppe for å ringe etter en ambulanse. Ett minutt etter at vannet gikk, var ungen ute.

– Oi. Der var du, sier samboeren min da.

LYKKELIGE: Selv om fødselen var over på 40 minutt stod alt bra til med mor og barn. Her frakter ambulansen familien til sykehuset. Foto: Privat.
LYKKELIGE: Selv om fødselen var over på 40 minutt stod alt bra til med mor og barn. Her frakter ambulansen familien til sykehuset. Foto: Privat.

Og med det var datteren født. Lille Oda kom til verden i et fotgjengerfelt innenfor Ring 2 i Oslo. Ambulansen skjønte til slutt hvor de var og kom etter fire til fem minutter.

– Det var dramatiske minutter, men det opplevdes ikke slik der og da. Det gikk så fort, og det var som vi var utenfor oss selv. Kroppen tok helt kontroll. Det var bare å følge kroppen, innrømmer Kristiansen.

Mange rekker ikke frem​

I medisinsk fødselsregister er Aina en del av statistikken som viser at rundt 400 opplever «uplanlagte fødsler utenfor institusjon». De når med andre ord ikke frem til sykehuset. Disse babyene kommer til verden i ambulanser, fly, båt, privatbiler, taxier eller hjemme på baderomsgulvet.

– Det er imponerende alt det damer takler, sier journalist og forfatter Randi Fuglehaug.

Hun har samlet fødehistorier i boken «Alt vel med mor og barn», der 46 kvinner fra hele landet forteller om det å føde på veien, i lufta eller til sjøs.

– Mange av de jeg har intervjuet i boken sier at selv om det kunne se dramatisk ut, føltes det rolig der og da. Det er jo heldigvis slik at de fødslene som går veldig fort, ofte er de enkleste og minst kompliserte. Da er det bare kroppen som gasser på, forteller hun.

​Fødte med svigermor i baksetet

Grete Svendsen (65) hadde 11 mil til sykehuset sitt da hun var gravid med sitt første barn for 42 år siden. Da riene startet tok de det først med ro, fordi de hadde fått vite at det kunne ta lang tid for førstegangsfødende.

– Det var 13. januar midt på vinteren. For å komme til fødestua måtte vi over to fjelloverganger, forteller Grete Svendsen.

FØRSTEGANGSFØDENDE: Fødselen ble kanskje litt anderledes enn hva Grete Svendsen så for seg. Foto:Privat.
FØRSTEGANGSFØDENDE: Fødselen ble kanskje litt anderledes enn hva Grete Svendsen så for seg. Foto:Privat.

Mannen jogget til taxisjåføren i bygda, og de kom og hentet en liten lada.

– Da vi hadde kommet over den første fjellovergangen begynte det å bli vondt. Da legger jeg meg ned i baksetet. Svigermor og sjåføren mener vi har god tid, forteller Svendsen.

– Fikk fart på seg

Ladaen kjørte på dette tidspunktet ikke så fort. Etter noen mil kjente Grete at pressriene kom for fullt.

– Da sa jeg at det begynner å presse på. Da fikk ladaen fart på seg, forteller hun.

Laden nådde frem til fergeleia i Kvalsund. Mannen hennes og taxisjåføren hoppet ut av ladaen for å snakke med mannskapet ombord på ferga. I mellomtiden hoppet svigermor i baksetet til Grete.

Da var hodet på babyen allerede der, men likevel trodde de at de kunne nå Hammerfest på en halvtime.

– Ladaen kjørte om bord i ferga og der ble Camilla født. Det føltes trygt når jeg hadde svigermor med meg. Til tross for at hun hadde aldri tatt i mot et barn, sier Svendsen.