SØKER INNENDØRS NÅR VINTERKULA SETTER INN: En rotte trenger ikke store åpningen for å ta seg inn i et hus. Foto: Nokas skadedyrkontroll
SØKER INNENDØRS NÅR VINTERKULA SETTER INN: En rotte trenger ikke store åpningen for å ta seg inn i et hus. Foto: Nokas skadedyrkontroll

Nå kommer rottene: Slik unngår du at de slår seg ned i ditt hjem

Fjern skrot og tett åpninger i huset. Snart vil mus og rotter lete etter varme og tørre steder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mus og rotter er ikke noe du ønsker å ha i huset. Gnagerne kan føre til omfattende skader på isolasjon, fuktsperre, elektriske ledninger og vannrør.

Hvert år har skadedyrselskapene i Norge opptil 5000 oppdrag som gjelder gnagere, opplyser Nokas skadedyrkontroll. Pågangen er spesielt stor fra oktober og utover.

– Generelt finner vi rotter der det er folk, mens mus inntar hus mer spredt. Det er først og fremst varme gnagerne er på jakt etter når de oppsøker hus og hytter og det meste av næringen finner dyrene utendørs, sier Kenneth Ervik, skadesjef i Nokas Skadedyrkontroll i en pressemelding fra forsikringsselskapet Tryg.

Sjekk husets kledning

Rotter tar seg gjerne inn i hus gjennom åpne kjellervinduer, lufteluker, ventiler eller sluk. Sprekker i grunnmuren og glipper mellom bordkledning og mur er også typiske innganger.

Det kan lønne seg å sjekke at det ikke er noen åpninger hvor gnagerne kan ta seg inn. Sjekk spesielt undersiden av husets kledning. Om det ikke er gitter eller noe annet hinder der, kan det lønne seg å montere en sperring som dyrene ikke kan gnage seg gjennom. Gnagerstopp eller metallnetting fungerer bra.

En liten sprekk er nok til at skadedyr kan komme inn. Musa trenger bare en seks millimeters åpning for å presse seg inn.

GNAGER SEG GJENNOM DET MESTE: Her har rotter gnagd seg gjennom et vannrør. Foto: Nokas skadedyrkontroll
GNAGER SEG GJENNOM DET MESTE: Her har rotter gnagd seg gjennom et vannrør. Foto: Nokas skadedyrkontroll

Hold orden

Et godt råd for å holde smågnagerne borte, er å holde gårdsplassen ryddig og fri for skrot. Søppel og rot må selvsagt bort. Høyt gress, busker og kratt inntil bygninger må holdes nede eller fjernes.

– Alt som kan gi mus bolplass må sjekkes. Det kan være stabler med gamle bildekk, lagring av ved opp langs grunnmur, paller og esker, alt må fjernes. Og mange glemmer å sjekke ting som er lagret under verandaen, sier Ervik i pressemeldingen.

Også komposthauger kan være trivelige steder for mus og rotter på grunn av varmen som skapes inni komposten. Gnagerne forsyner seg også gjerne av fuglemat. Svært ofte ligger det skall av solsikkefrø på steder der rotter har vært på besøk.

Svømmer, klatrer og graver

Brunrotta, eller Rattus norvegicus, som den så flott heter på latin, er veldig flink til å klatre og kan klatre rett opp en husvegg. Den kan også klatre på ledninger, tauverk og greiner.

En rotte kan hoppe over 90 centimeter høyt og over én meter langt, ifølge Folkehelseinstituttet. Den kan også hoppe ned fra 16-17 meters høyde uten å ta skade.

Brunrotter er også kjent for å kunne grave seg langt nedover i bakken og er svært dyktige svømmere. Tennene kan gnage seg gjennom tre, gipd, blyplater, aluminiumsbeslag, vinyl, plast og porøs betong. Rotter er altetende, men favorittretten er frø og korn.

Unngå gift

Om man først har fått mus eller rotter i hus, fraråder ekspertene bruk av gift. Om en rotte dør inne i en vegg, vil den ligge og råtne i ukesvis mens den lukter forferdelig.

– Husk at de største brunrottene kan bli 25 cm lang og veie opptil et halvt kilo, sier Ervik.

Vanlige klappfeller fungerer bra. Sett gjerne opp mange og legg ut åte på feller som ikke er aktiverte for å lære opp dyrene til å spise der. Som åte kan man bruke peanøttsmør, bacon, sjokolade, rosiner, nøtter, frukt og leverpostei.