KAN DEBUTERE: Sandro Tonali kan få landslagsdebuten i kveld. TV 2s fotballekspert Mina Finstad Berg tror imidlertid det beste unggutten kan håpe på er et innhopp.
KAN DEBUTERE: Sandro Tonali kan få landslagsdebuten i kveld. TV 2s fotballekspert Mina Finstad Berg tror imidlertid det beste unggutten kan håpe på er et innhopp. Foto: Claudio Giovannini

Sandro (18) gir italienerne håp: – Det er i ferd med å snu seg nå

Sandro Tonali er 18 år og spiller på nivå to i Italia. I kveld kan han få landslagsdebuten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 Zebra og Sumo fra klokken 20.35: Se Italia-Portugal!

Mange hevet øyenbrynene da Tonalis navn dukket opp i Roberto Mancinis landslagstropp.

For første gang siden Angelo Ogbonna høsten 2011 ble en Serie B-spiller (nivå to i Italia, journ. anm) tatt ut på A-landslaget.

18 år gamle Tonali har ikke engang kamper for U21-landslaget.

– Jeg vil understreke igjen at han er ekstremt talentfull, og at han har et tydelig utviklingspotensial. Jeg blir bedre kjent med ham i løpet av de neste dagene, sier Mancini, ifølge Daily Mail.

«Den nye Pirlo»

Til daglig spiller Tonali for Brescia. Der spiller han i rollen som «regista», den dyptliggende playmakeren sentralt på midtbanen – i samme klubb som den italienske legenden Andrea Pirlo startet karrièren.

Og i samme rolle, og han er langhåret og han er født i Lombardia. Det utakknemlige stempelet «den nye Andrea Pirlo» har vært uunngåelig for midtbanejuvelen.

– En litt langhåret, ung italiener i Brescia – da kommer sammenligningene med Pirlo ganske kjapt, konstaterer TV 2s fotballekspert, Mina Finstad Berg.

Det er ikke bare sveisen, rollen på banen og fødestedet som gjør at Pirlo-parallellene trekkes. Tonalis elegante spillestil er kanskje det aller mest fremtredende.

«Både kvaliteten på pasningsspillet og kreativiteten i den siste tredjedelen har fått italienske eksperter til å spå at han kan være Pirlos arvtaker. Tonali tar også dødballer. De mest oppmerksomme har fått med seg at til og med oppløpet hans minner veldig om Pirlos», skriver Sky Sports i deres analyse av spilleren.

– Beskrivelsene i Italia er at han også er veldig moden for alderen, er rolig og ikke lar seg stresse. Han tar gode valg, forklarer Finstad Berg.

– De er sulteforet

Tonali slutter seg til et italiensk landslag som har slitt tungt siden EM-finalen de tapte for Spania i 2012.

Kvartfinale fra EM i 2016 er det de har å slå i bordet med – et mesterskap uten de store forhåpningene om å nå langt. Bunnpunktet var da de røk mot Sverige i VM-playoffen for et år siden.

Gjennomsnittsalderen på laget som spilte 0-0 mot Sverige på hjemmebane var 30. Yngste spiller var Manolo Gabbiadini, som da var 25 år. Hele seks spillere var 30 eller mer.

– Italia er sulteforet på å få opp unge spillere. Det har gått dårlig de siste årene, konstaterer Finstad Berg.

Under Roberto Mancinis ledelse, ser pipen ut til å ha fått en annen lyd. I forrige Nations League-kamp mot Portugal var bare én av spillerne fra start over 30. Seks spillere var 24 eller yngre.

– I Italia har de vært litt redde for at de ikke har produsert talenter på samme nivå som tidligere. Ser en på det laget som vant VM i 2006, og kom til EM-finalen i 2012, har man følt at man kanskje ikke har produsert talenter på det nivået. Det er i ferd med å snu seg nå, mener TV 2s fotballekspert.

– Det er veldig mange unge, interessante talenter. Chiesa har fått mye spilletid av Manicni, og andre banker på døren. Mange italienere ser positivt på det. Tonali er den mange håper virkelig skal bli det helt store, tilføyer hun.

Eieren har ett krav til beilerne

Tonalis storspill i Serie B har fått beilerne til å stille seg i kø. Så å si samtlige italienske storklubber skal være ute etter ham, mens Maurizio Sarri skal være interessert i å hente landsmannen til Chelsea og Premier League.

Skal en tro Brescia-eier Massimo Cellino, må det mer enn bare penger til for at han skal slippe juvelen sin til beilerne.

– Et stort tilbud er ikke nok til å overbevise meg. Dem som vil ha ham, er nødt til å vise sin kjærlighet for både meg og Tonali, siteres Cellino av Football London.

– Med kjærlighet, mener jeg respekt i måten de går frem på, følger han opp.

Cellino viser til da han solgte Radja Nainggolan fra Cagliari til Roma. Da skal han, ifølge ham selv, ha avslått et bedre tilbud fra Juventus fordi Roma «ofret mer».

– Min plan for Tonali er at han skal spille hovedrollen i en italiensk klubb og gjenopplive fotballen vår, er Cellinos store ord om midtbanejuvelen.

I kveld kan Tonali få landslagsdebuten når Italia tar imot Portugal i Nations League. TV 2s fotballekspert tror imidlertid det beste unggutten kan håpe på er et innhopp.

– Han er først og fremst en spiller for fremtiden for Mancini sin del, understreker Finstad Berg.

TV 2 Zebra og Sumo fra klokken 20.35: Se Italia-Portugal!