Ras(ende) kamp for å redde kiosken fra tusenårsskred

ISTERDALEN (TV 2): Turistvert Edmund Meyer lar seg ikke stoppe for å redde sommerkiosken fra trusler om både snøras og rivingsvedtak. Nå bygger han egen rassikringsvoll.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg lar meg ikke stoppe av noe som helst. Nå har jeg brukt nærmere én million kroner og kjørt hundrevis av lass med jord opp hit, forklarer Meyer og viser oss den snart 20 meter høye sikringsvollen som er bygd for å hindre et snøskred som ifølge NVE kan komme om hundre eller tusen år.

– Det komme aldri noe skred her. Bare se på trærne oppunder fonna. De står fint som bare det, sier Meyer til TV 2.

Du drar kanskje kjensel på turistverten fra den nasjonale turistvegen på Trollstigen fra en rekke reportasjer på TV 2? Joda, Meyer har fått sine minutter sendetid på 21-nyhetene og spalteplass her på TV2.no

Mange runder

Bakgrunnen er hans elleville kamp for å berge kiosken sin har pågått siden sommeren 2017 og kan beskrives som nokså innholdsrik.

Først fikk Meyer beskjed om at måtte snu kiosken sin fordi åpningen vendte opp mot fjellet der raset kan komme.

– Det er jo nokså bakvendt for oss som skal drive med reiseliv å gjemme bort kioskinngangen ned mot en parkeringsplass og ikke vendt mot hovedveien. Vi taper millionbeløp på dette over flere år, sukker Edmund Meyer.

Fylkesmannen i Møre og Romsdal anket byggetillatelsen til Rauma kommune og mente Meyer måtte rive kiosken. Så har Fylkesmannen i Trøndelag - som settefylkesmann - endelig opphevet byggetillatelsen som i verste fall kunne endt med et pålegg om å rive kiosken.

– Utgangspunktet er at regelverket skal ta hensyn til både sikkerhet for mennesker og materielle verdier – og sånn sett er det vanskelig å skille mellom sommer og vinter, sier seksjonsleder Trond Flydal ved juridisk enhet hos Fylkesmannen i Trøndelag.

– Regelverket er så idiotisk at jeg ikke finner ord, tordnet Meyer i sommer.

BYGGER: Turistvert Edmund Meyer mener regelverket er idiotisk og kjemper for å beholde den rasutsatte kiosken ved å bygge egen rassikring. Foto: Arne Rovick/TV 2.
BYGGER: Turistvert Edmund Meyer mener regelverket er idiotisk og kjemper for å beholde den rasutsatte kiosken ved å bygge egen rassikring. Foto: Arne Rovick/TV 2.

Fylkesmannen i Trøndelag henviste til at de må ta hensyn til materielle verdier uavhengig av om det er sommer eller vinter. Men samtidig kom de med forslag om såkalt avbøtende tiltak i form rassikring, kunne berge kiosken fra riving.

Ordfører Lars Olav Hustad i Rauma.
Ordfører Lars Olav Hustad i Rauma. Foto: Arne Rovick

– Nå skal jeg ikke legge meg bort i fylkesmannens saksbehandling, men det er lov å bruke hodet, sa tidligere samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen da han besøkte Meyer i sommer.

Spør ikke

Og nå har godeste Meyer tatt rassaken i egen hender og bygd rasvoll for å oppfylle kravet fra fylkesmannen om såkalte avbøtende tiltak. Han har ikke søkt om tillatelse til å sette opp rassikringen.

– Lov? Jeg har min egen jord på min egen eiendom. Jeg trenger ikke spør noen om lov til det. Om jeg tipper det i en dal eller om jeg fyller det i en jordvoll det er min sak, svarer Meyer.

Ordfører Lars OIav Hustad i Rauma kommune ønsker ikke stille til intervju, men har følgende kommentar.

– Vi kan ikke se å ha mottatt noen søknad om dette, og har således ingen kommentar til prosjektet utover dette, skriver Hustad til TV 2.

Meyer har nå fått beskjed om at NVE kommer på befaring for å se på jordvollen.

– Jeg regner med den blir godkjent, sier Edmund Meyer.