Landslaget er et fristed for duoen med over 1000 målløse minutter i Premier League

Alexander Sørloth (22) og Mohamed «Moi» Elyonoussi (24) om prislappen - og den tøffe starten i Premier League.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Slovenia-Norge på TV 2 og TV 2 Sumo fredag fra 20.30 (kampstart 20.45)

Alexander Sørloth har 487 minutter fordelt over 13 kamper i Premier League uten scoring.

Mohamed Elyounoussi har 518 minutter fordelt over seks kamper i Premier League uten scoring.

Totalt 1005 målløse minutter. Underveis har det vært stolpeskudd, tverrliggertreff og annullert scoring.

For Alexander Sørloth oppleves den annullerte scoringen ekstra forsmedelig. Den kom mot hans gamle favorittklubb Chelsea i mars, etter at han hadde truffet innsiden av stolpen tidligere i samme kamp.

– Jeg holdt meg Chelsea i oppveksten. Jeg var med pappa på pub og så Chelsea mot Tottenham. Zola spilte på Chelsea, og han var fantastisk god. Etter det ble jeg Chelsea-fan, forteller Sørloth.

Billig frispark
En litt overivrig dommer snøt ham for det som kunne vært en forløsende førstescoring mot nettopp Chelsea.

Et frispark ble svingt inn i feltet. Etter en liten duell havnet ballen i føttene på Sørloth, som banket den forbi Thibaut Courtois og i mål. Men omtrent samtidig lød dommerns fløyte - og Chelsea fikk frispark.

– Det er små marginer i fotballen, ikke sant. Spør du meg er det ikke frispark. Da ville jeg fått det første målet mitt og kunne peiset på videre. Jeg skulle starte den neste kampen, men så ble jeg skadet, sier han.

På dette tidspunktet hadde han startet fire kamper på rad, mot Everton, Tottenham, Manchester United og Chelsea.

Denne sesongen er det kun blitt innhopp, ni i antall, selv om flere av konkurrentene hans har slitt med skader.

Men prislappen på rundt 130 millioner kroner har han ikke følt som noe ekstra press, sier han.

– Det er store penger, men for meg handlet det om å glemme det fortest mulig. Det hjelper deg ikke hvis det setter seg i hodet, da blir det negativt. Det er bare å legge det vekk og begynne å prestere, sier Sørloth.

Stang ut for Moi
Elyounoussi ble tidenes dyreste nordmann da Southampton hentet ham for 170 millioner kroner i sommer.

– Det er store overganger nå for tida. Neymar går for to milliarder. Så i mitt hode er det bare en sum som Basel krevde, og så betalte klubben det. Markedet bestemmer slikt. Jeg synes ikke at jeg er verdt så mye, men det er klart...

– Slutt å være ydmyk, avbryter Sørloth med et smil.

– He-he. Men det er litt stas (å være dyreste nordmann), det er det, sier Moi.

Han sier han er vant med at det tar tid å tilpasse seg en ny klubb og en ny liga.

– I Basel brukte jeg vel nesten et halvt år før jeg fikk spille fast. Det var stor konkurranse, og de som sto foran i køen gjorde det bra og scoret mål. Jeg måtte være tålmodig og ta vare på sjansene jeg fikk. Og da sjansen kom, grep jeg den, sier han.

I Southampton har han startet fire kamper i Premier League, men sittet på benken i de to siste.

Han har også vært centimeter unna sin første scoring i ligaen - mot Sørloths Crystal Palace. Men ballen traff tverrliggeren og spratt ut...

– Jeg tror både jeg og Alex vet hvordan det er. Så fort man scorer det første målet, og har gjort unna det, så kommer det av seg selv etterpå. Det kan være frustrerende at det tar tid innimellom. Men jeg har erfaring på at man må være tålmodig og jobbe ekstra hardt for det, så kommer det til slutt sier han.

Landslagskollega Markus Henriksen, som selv rykket ned fra Premier League og nå sliter på nedre halvdel i Championship med Hull, mener tålmodighet er nøkkelordet.

– I Alex´ tilfelle, så kom han fra Danmark, der han bøttet inn mål. Han var jo egentlig ikke der så lenge, og så kommer han plutselig til den største ligaen i verden. Tålmodighet er viktig, og så det selvfølgelig slik at du ikke får plenty av sjanser. Får du noen muligheter, så må du vise at det er en grunn til at du er hentet og vise at «her ønsker jeg å spille».

– Vi nordmenn er kanskje litt dårlige på å legge igjen respekten når du går på banen, både i kamp og i trening, og gi litt faen. Det tror jeg er viktig, sier Henriksen.

En trygghet for både Sørloth og Moi er at både Palace og Southampton brukte lang tid på å finsikte dem før de ble kjøpt.

«Black room»
Southampton hadde Moi på sin radar fra han scoret et hattrick på Briskeby i 2012, mens Crystal Palace fulgte Sørloth fra 2013.

– Da jeg signerte for Palace fikk jeg vite at de hadde fulgt meg så lenge. Sjefsspeideren kom inn, og hadde en artig historie om at han så meg på La Manga første gang på landslagssamling i 2013. Det var fint å høre, at det ikke var noe hastekjøp. De hadde fulgt meg og ventet på at jeg skulle blomstre, sier han.

Moi ble klar over den langvarige oppfølgingen da han var på treningsanlegget til Southampton for å skrive kontrakt.

– Jeg møtte disse nerdene som er foran datamaskinen og ser alle kamper. Jeg ble tatt med på et rom som kalles «Black room», en kinosal, der de viste høydepunkter fra min karriere. De startet med en kamp fra 2012, de hadde flagget meg da.

– «Black room» hørtes nesten litt dystert ut?

– Det høres rart ut, men de har gjort en grundig sjekk og fulgt meg veldig godt. De kunne nesten mer om meg enn jeg kunne selv. De husket til enhver tid hva jeg gjorde på banen, og jeg fikk se klipp jeg ikke hadde noen hukommelse fra selv. Så de har gjort jobben sin, sier Moi.

Landslaget er fristed
På landslaget har de heldigvis truffet nettmaskene vesentlig oftere enn i Premier League.

På spørsmål om de vet hvor mange mål den andre har, svarer Moi «2-3» på Sørloth.

– To er riktig, sier Sørloth.

– Og hvor mange har Moi?

– Jeg tror han har rundt seks. Jeg husker et hattrick borte mot San Marino, svarer Sørloth og ser bort på en grublende Moi.

Som tilsynelatende sliter med å holde oversikten selv...

– Det er du som har svaret, regner jeg med? sier han og ser håpefullt mot reporteren.

– Husker du ikke hvor mange du har?

– Fire... nei, jeg scoret mot Sverige! Fem! roper Moi og får godkjent under tvil.

– Jeg tenker bare poeng, jeg vet du. Lagspiller, forklarer sarpingen med en latter.

Moi ble matchvinner mot Bulgaria sist. Med talisman Joshua King ute med skade hviler det et ekstra ansvar på ham mot Slovenia i kveld, for Southampton-proffen er nesten helt sikkert i startoppstillingen.

For Sørloth er det mer tvilsomt - men han innrømmer at det er godt å være på landslagssamling og få et lite pusterom fra presset i Premier League.

– Det er kjempedeilig. Det er en gjeng som trives veldig godt sammen, og som har vært sammen en stund. Vi blir bedre og bedre kjent. Det er lite fristed, sier Sørloth.