FUNNET DØD: Gudrun Myrvang Thomassen ble funnet død i sin bolig i Lenvik i Troms november i fjor. Mandag begynner rettssaken mot den unge kvinnen som er tiltalt for å ha drept henne.
FUNNET DØD: Gudrun Myrvang Thomassen ble funnet død i sin bolig i Lenvik i Troms november i fjor. Mandag begynner rettssaken mot den unge kvinnen som er tiltalt for å ha drept henne.

Kvinne (22) tiltalt for å ha drept Gudrun (84): – Hun er fortvilet og redd

Mandag begynner rettssaken mot den unge kvinnen som står tiltalt for å ha drept Gudrun Myrvang Thomassen (84). 22-åringen er ifølge hennes forsvarer svært berørt av det hun har gjort.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den 20. november i fjor ble Thomassen funnet drept i sin bolig på Øyjord i Lenvik kommune.

På samme adresse fant politiet den nå tiltalte kvinnen. Hun ble pågrepet på stedet.

Politiet beskrev skadene som hadde blitt påført offeret som massive. 84-åringen skal ha blitt utsatt for brutal vold.

I tiltalen kommer det blant annet frem at Thomassen ble påført alvorlige stikkskader med en eller flere skarpe gjenstander.

Den nå tiltalte kvinnen ble raskt lagt inn til behandling på Åsgård psykiatriske sykehus i Tromsø. Påtalemyndigheten har gjort det klart at de vil be om at kvinnen dømmes til tvungen psykisk helsevern.

– Fortvilet over å ha drept et menneske

Den unge kvinnen vil ikke protestere på det, sier hennes forsvarer.

– Hun har vært inneforstått om det hele tiden. Vi stiller oss positive til det, og kommer ikke til å motsi helsevern, sier forsvarer Ulf Egil Hansen.

Han beskriver behandlingen kvinnen har fått siden november i fjor som god, og forteller at hennes mentale helse har blitt langt bedre.

– Men hun er fortvilet over at hun har gjort noe så grusomt. Hun er fortvilet og redd over at hun har vært så syk som hun har vært, og hun har drept et menneske, sier han.

Forsvareren sier at kvinnen var åpenbart psykotisk da drapet skjedde, og syk i lang tid etterpå.

Statsadvokat Hugo Henstein vil ikke si noe detaljert om selve draphandlingen, som er svært grotesk.

– Dette er en tragisk sak. Det er en fæl sak, så sånn sett kjenner vi jo på det, vi også, Men det er så langt jeg vil strekke meg der, sier Henstein.

Krevende for pårørende

Ifølge den tiltalte 22-åringens forsvarer var hun og Myrvang Thomassen bekjente og naboer. Den unge kvinnen skal ha oppsøkt Myrvang Thomassen i en psykose som førte til forholdene hun nå står tiltalt for.​

Myrvang Thomassen har etterlatt seg to voksne barn som hadde et nært forhold til sin mor. Deres bistandsadvokat Kjetil Rege sier til TV 2 at de opplever alt som har skjedd som uvirkelig.

– Det er et sjokk da de fikk vite hva som hadde skjedd og det er fortsatt vanskelig å ta innover seg. Samtidig kan det være godt få det behandlet i rettssystemet, og få satt et slags punktum, sier Rege.

Avdøde var en kjent skikkelse i lokalmiljøet, og var aktiv i flere sosiale foreninger. 84-åringenen har forfattet flere bøker, blant annet om healing.

Hun tilbød healing og skrev flere bøker hun omtalte som «kanaliseringsbøker», der hun mener døde fortalte sine historier gjennom henne. Hun var også aktiv i flere sosiale foreninger.