AVMAGRET: På gården ble det funnet flere små hunder i dårlig stell. Noen var avmagret, mens noen hadde så lange negler at de ikke kunne gå og andre slet med store tannproblemer. Foto: Privat:
AVMAGRET: På gården ble det funnet flere små hunder i dårlig stell. Noen var avmagret, mens noen hadde så lange negler at de ikke kunne gå og andre slet med store tannproblemer. Foto: Privat:

Mattilsynet avdekket skrekktilstander på gård

Mattilsynet fant 48 hunder, ti katter og fem kaniner som levde i avføring og urin, hvorav flere var avmagret til beinet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mattilsynet ble møtt av et forferdelig syn under tilsyn av dyrehold i et hus i Østfold. Flere av dyrene var blitt vanskjøtet og bodde i bur som var fylt med avføring og urin, kommer det frem i en tilsynsrapport som TV 2 har fått innsyn i.

– Dette er svært alvorlig. At ett dyr utsettes for slike forhold er ille i seg selv. I denne saken er det imidlertid skjerpende at det er snakk om så mange dyr, sier Nina Brogeland Laache, seksjonsleder i Mattilsynet Østfold og Follo, til TV 2

Flere av dyrene er blitt avlivet på grunn av helsetilstanden.

I rapporten står det at 47 hunder sto i bur uten underlag, og de som hadde underlag var tilgriset med avføring og urin. Videre blir det påpekt at flere av burene var like små som kattebur.

– De sto i sin egen avføring. Dette er forferdelige forhold for dyr. Vi er usikre på hvor mye de har kommet ut av burene sine. Hold av hunder i bur store deler av døgnet er alvorlig, ettersom de ikke får dekket sitt behov for sosialt samvær og fysisk og mental aktivitet, sier Laache. ​

Antall saker øker

Tidligere i høst gikk Mattilsynet ut og meldte at antallet saker med vanskjøting av kjæledyr hadde økt. I 2017 ble det anmeldt totalt 25 forhold. Bare i september i år var det 31 anmeldelser. Tallet er ventet å øke betraktelig utover i 2018, får TV 2 bekreftet av Mattilsynet.

Mattilsynet sier flere av hundene i dette huset ikke hadde tilgang på vann, og hadde fått hardhendt behandling.

«I flere tilfeller ble de små hundene løftet etter en forlabb», står det i tilsynsrapporten. Videre heter det at flere av hundene levde med «ekstremt dårlig luftkvalitet».

Fant død hund med mark i hodet

Under tilsynet ble Mattilsynets representanter vist til det som omtales som et grisefjøs. Her ble det funnet 12 levende hunder, samt en død hund.

«Det ble observert mye mark i hodebunnen på hunden. I forbindelse med at hunden ble forsøkt løftet etter pelsen, løsnet pelsen fra huden».

Mannen som hadde dyreholdet hevdet at hunden hadde ligget død i to dager, men etter at han ble konfrontert av Mattilsynet, sa mannen at den kanskje hadde ligget død i fire dager.

– Den døde hunden har etter alt å dømme ligget der en stund. Vi kan ikke si eksakt hvor lenge fordi den var i så dårlig forfatning, og den er ikke sendt til obduksjon. Mest sannsynlig har den vært død mer enn fire dager, sier Laache om funnet. ​

Oppga null katter, hadde ti

I rapporten blir mannen konfrontert med hvor mange dyr han eide. Flere ganger oppga mannen feil antall da han ble spurt om hvor mange dyr han hadde.

Kaninene hadde han holdt til i kjelleren i gangen uten fôr. Her var de i bur fulle av urin og avføring. To av dem var svært syke, mens en annen hadde forstørret testikkel.

På spørsmål om hvor mange katter eieren hadde, sa eieren null. Tilsynet telte ti. Alle kattene bodde på et barnerom og et bad, opplyser Mattilsynet. I rommene der kattene oppholdt seg var det dårlig hygiene og luftkvalitet.

Skader på over 300.000 kroner

Personen som hadde hundene har blitt fratatt alle dyrene, som har blitt plassert i midlertidig forvaring. Dyrebeskyttelsen i Ringerike har tatt på seg omfordelingen av dyrene.

– Vi har fått inn 34 hunder som vi må omplassere. Det vil koste oss minimum 300.000 kroner med all den medisinske behandlingen dyrene trenger, sier Heidi Halvorsen, leder av Dyrebeskyttelsen Ringerike.

Hun sier dyrene var i så dårlig forfatning at hun ikke kan gjøre noe annet enn å bli lei seg.

– De luktet helt forferdelig. Flere har vi måttet vaske mer enn tre ganger for å få vekk lukten av avføring. Tennene var helt forferdelige, og neglene var så lange at de hadde problemer med å bevege seg, utdyper hun.

Mattilsynet opplyser til TV 2 at de ennå ikke har bestemt seg for om de skal anmelde dyreeierne til politiet.