Helsesista feirer for første gang jul uten barna sine: – Jeg kjenner på ensomhet

Tale Maria Krohn Engvik (38) skal feire jul uten barna sine, men forsøker å se det positive med situasjonen.

Hun har en datter på åtte år og en sønn på fem år. Etter bruddet med eksmannen bestemte de seg for å ha ansvar for barna annenhver jul.

– Jeg blir alene en uke. Jeg kjenner av og til på ensomhet. Det kan godt hende at jeg gråter en skvett, men jeg velger å tenke at dette blir fint, sier hun som er kjent som hele Norges helsesøster, fordi hun klarer å nå barn og ungdom via Snaphat og andre sosiale medier.

Skal feire med andre ensomme

I stedet for å bare tenke på de negative sidene, velger Engvik å tenke på noe positivt.

– Nå får jeg muligheten til å gjøre noe helt annet. Jeg skal gjøre noe jeg har hatt lyst til lenge, nemlig å feire jul sammen med unge voksne som kanskje er ensomme og ikke har et godt sted å være i jula. Jeg gleder meg til å få den muligheten, forteller hun til God morgen Norge.

Psykolog Karen Kollien Nygaard forteller at det ikke er uvanlig å kjenne på en tomhetsfølelse uten barna.

​– Det er godt at du er forberedt på at det kan bli tungt og at du vil gråte. Da blir jeg ikke bekymret for deg, sier hun til Helsesista, før hun fortsetter:

– Jeg møter mange som tar den sterke fronten og sier: «Dette går kjempebra!». De får seg ofte en smell. Det er fordi jula er full av følelser.

Viktig for barna

Engvik tror det er viktig å skjerme barna for situasjoner som kan gi dem dårlig samvittighet, hun mener nemlig at mange barn føler på skyldfølelse når foreldre blir skilt og når de må velge bort en av foreldrene.

– Derfor er det viktig for meg at jeg gir barna mine lov til å kose seg med faren deres og at jeg spiller han god. Jeg er litt raus med ham. Da vet jeg at de får det mye bedre.

Psykolog Nygaard roser Helsesista for den modne måten hun har håndtert samlivsbruddet på.

– Det er ofte barna det går utover. Det er ikke med vilje, men voksne klarer ikke å skjule den praten mellom mor og far godt nok.

Ensomheten

Nygaard sier at det nettopp er den ensomheten som Engvik forventer å kjenne litt på, som er det verste for foreldre i juletider.

– De gruer seg til ensomhet. De gruer seg til smerten. De er redde for at barna skal ha det vondt. At de ikke skal ha en fullverdig jul, men viktigst av alt er det nok at de frykter sin egen smerte. Derfor er det beste rådet jeg kan gi: Vær forberedt på at dette gjør vondt. Forandring er vondt og i juletider blir alt forsterket.

Engvik nikker og er tydelig enig med det psykologen har å si.

– Vi må øve oss på å kjenne på det ubehagelige. Det å føle seg ensom er helt normalt, akkurat som å føle seg glad eller irritert. Jeg kommer nok til å kjenne på ensomheten, men det betyr ikke at jeg er ensom hele tiden. Derfor er det fint å komme sammen med andre som også er ensomme, å gjøre noe meningsfylt. Derfor oppfordrer jeg andre til å være rause og invitere andre inn, avslutter Helsesista.