Den amerikanske gatekunstneren Ron English kjøpte Banksy-verket for å male det hvitt.
Den amerikanske gatekunstneren Ron English kjøpte Banksy-verket for å male det hvitt. Foto: Barbara Davidson/Getty Images

Kjøpte Banksy-kunst for over seks millioner – nå vil han ødelegge den

Kunstneren Ron English planlegger å male hvitt over Banksy-bildet han kjøpte for over seks millioner kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kunstneren Ron English sier ifølge Sky at han kjøpte bildet i protest for sin gode venn Banksy, fordi han mener gatekunst ikke skal kjøpes og selges.

Verket det er snakk om er Banksys «Slave Labour», som ble malt på veggen til en Poundland-butikk i London i 2012. Etter noen måneder ble det tatt ned og solgt. Verket viser et ungt barn på sine knær ved en symaskin, mens han produserer Union Jack-vimpler.

Man tror verket er en protest på at butikker med dårlige arbeidsforhold ble brukt til å produsere suvenirer for OL i London.

Solgt første gang i 2013

«Slave Labour» ble for første gang solgt på en auksjon i London i 2013. Onsdag denne uken ble det solgt igjen, denne gangen i Los Angeles.

Kjøperen, Ron English, planlegger nå å male kunstverket hvitt som en protest mot kjøp og salg av gatekunst. English hevder han er god venn med Banksy og at de har tilbrakt tid sammen i Palestina. Nå har han planer om å tjene penger på kunstverket.

– Jeg skal male over det og gjøre det til en del av en av veggene i huset mitt, sa English ifølge CNN.

– Vi er lei av at folk stjeler det vi lager fra gatene og selger det, så nå skal jeg kjøpe alt jeg kommer over og male det hvitt.

English la til at han planlegger å selge det hvitmalte verket for en million dollar.

– Jeg er gal, men jeg er ikke dum, sa kunstneren.

Solgte selvdestruerende bilde

English sitt kjøp av Banksy-verket skjer en drøy måned etter Sotheby`s solgte et Banksy-bilde som begynte å selvdestruere etter ved hjelp av en skjult makulator da en kjøper bladde opp 11 millioner kroner for det.

Den europeiske kvinnen som kjøpte bildet den gangen var likevel fornøyd, og sa at hun glad for å «ende opp med en egen del av kunsthistorien».

Så gjenstår det å se om English hvitmaling av «Slave Labour» vil gjøre at det øker i verdi.