Slovenia-kampen som drepte TV 2-ekspertens mesterskapsdrøm

Fire mann i dagens norske landslagstropp var med fra start i 0-3-tapet i Maribor for fem år siden, men det finnes også dem som har gode opplevelser fra kamper i Slovenia.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Slovenia-Norge på TV 2 og TV 2 Sumo fredag fra 20.30 (kampstart 20.45)

Norge er tilbake på slovensk jord, og skal fredag i aksjon på Stožice Stadion i Ljubljana for å forsøke å bevare ledelsen i Nations League-gruppe C på nivå 3.

Sist gang Norge spilte borte mot slovenerne er drøyt fem år siden, da siste håp om VM-plass i Brasil røk med 0-3-tap i det som var Per-Mathias Høgmos debut som landslagssjef.

Daværende landslagskaptein og nåværende TV 2-ekspert Brede Hangeland husker med gru tilbake på kvelden der hans siste sjanse til å oppleve et mesterskap som spiller i praksis ble lagt i grus. Under et halvt år senere ga han seg på det norske landslaget.

– Kampen i 2013 var en skuffende opplevelse. Vi hadde en naiv tilnærming til en bortekamp mot et helt ordinært lag. Det er nettopp denne typen kamper et norsk landslag med VM- og- EM-ambisjoner skal og må vinne. Det føltes som om en god sjanse for mesterskap røk den dagen, sier Hangeland.

I videovinduet øverst ser du hva Hangeland sa til TV 2 umiddelbart etter kampslutt den gang i 2013!

Les også: – Trodde vi hadde Messias, men det var bare Per-Mathias

Nordtveit husker ikke egen scoringsdobbel mot Slovenia
I dagens tropp er det imidlertid en mann som burde ha et meget godt minne fra Slovenia. Midtstopper Håvard Nordveit er nemlig ikke den som scorer flest mål. På sine totalt 102 kamper for Norge i alle aldersklasser, har han ifølge Fotballforbundets egne hjemmesider kun scoret mål sju ganger.

To av disse Nordtveit-målene kom i en og samme kamp borte mot Slovenia med U18-landslaget i 2008. Med spillere som daværende Inter-talent Rene Krhin på motsatt halvdel og kommende VM-dommer (2014) Nicola Rizzoli som kampleder tok det norske laget en sterk 4-2-seier i Putj. Nordtveit selv husker imidlertid ikke noe av kampen.

– Nei, det gjør jeg faktisk ikke. Det er kjekk info. Det har jeg faktisk glemt. Har jeg virkelig scoret to mål i en kamp? Det må være feil. Trykkfeil, ler den nåværende Hoffenheim-spilleren.

Helland verifiserer kampens eksistens​
I fare for at det kunne være feil på nettsidene til NFF tok TV 2 en sjekk med flere av de andre nordmennene som var på banen i denne kampen. Og RBK-profil Pål André Helland bekrefter at både kampen og Nordtveits to scoringer er ekte vare.

– Det ene var et frispark fra 100 meter. Det er noe av det hardere jeg har sett live, som jeg ikke har skutt selv. Det stemmer, det der. Håvard har en solid børse, sier Helland.

Fire mann fra startelleveren den gang er fremdeles med
Tilbake til den skjebnesvangre kvelden i Maribor for drøyt fem år siden var det i startelleveren fra den gang fire mann som i dag er en del av troppen til Norge, nemlig Tarik Elyounoussi, Stefan Johansen, Omar Elabdellaoui og Rune Almenning Jarstein.

– Jeg stod vel bak der såvidt jeg husker, og det ble tre baklengs. Jeg husker at det var to ganske tidlig. Det var vel ikke all verden den gangen der, men vi har et bedre lag nå. Vi er bedre rustet, så vi gleder oss veldig, sier Almenning Jarstein.

Burvokterens hukommelse er korrekt, da Milivoje Novacovic scoret to ganger i løpet av to minutters mellomrom etter snaue kvarteret. Samme mann sikret seieren for slovenerne under fem minutter etter pause. Almenning Jarstein er revansjesugen, og har stor tro på betydelig bedre norsk resultat i Slovenia denne gangen.

– Vi gleder oss til kamp. Det har vært et bra 2018 med fin progresjon, så nå er det de to siste kampene som vi selv har lyst til å avslutte bra i og vinne gruppen, sier Hertha Berlin-keeperen.

Elabdellaoui: – Det var mye nytt
Høyreback Omar Elabdellaoui spilte den gang det som bare var hans tredje landskamp, og også han er sikker på at man får se et helt annerledes norsk lag denne gangen.

– Jeg tror det blir en helt annerledes kamp nå, for å si det sånn. Den kampen var det ikke så bra. Det var vel den første kampen til Høgmo, med mye nytt. Med tanke på den kampen som kommer nå, så virker vi veldig bra. Vi har vært veldig bra i det siste, og gruppen virker klare og sikre. Jeg gleder meg til kamp, sier Olympiakos-spilleren.

Kamara fikk sin landslagsdebut
Det er imidlertid ikke bare negative minner fra denne kvelden, og for Ola Kamara vil kampen i Maribor alltid være spesiell. Det var nemlig den nåværende LA Galaxy-spissens første kamp for det norske A-landslaget. Han kom innpå den siste halvtimen, og gjorde det bra.

– Jeg følte det gikk ganske bra. Jeg fikk starte kampen etter det også, så da var jeg veldig, veldig på. Jeg kom til noen nesten-muligheter, så vi får håpe at det som var nesten-muligheter den gang blir til mål nå.

Kamara velger å fokusere på de positive sidene ved oppgjøret i Maribor, trekker frem positiviteten i gruppen, og nevner også en spiller som svært sentral i hva slovenerne foretok seg den gang.

– Jeg husker at den samlingen egentlig var ganske bra. Vi startet også kampen relativt bra. Jeg føler Moa hadde en ganske bra sjanse tidlig i matchen, men så var Kevin Kampl helt fantastisk. Vi er kanskje litt heldige siden han ikke er med nå. Nå er stemningen litt annerledes. Når man vinner så mye som man har gjort her og ligger på toppen av gruppen, så blir det selvfølgelig en litt annen stemning. Sosialt også så er gutta veldig mye sammen. Det er mye moro.

– Joshua King er ute, Tarik Elyounoussi sliter med en skade og det er to kamper på fire dager nå. Hva tenker du om muligheten for spilletid?

– Jeg tror jeg får muligheten til å spille. Det er i hvert fall den tankegangen jeg har. Så får man se. Men jeg har lyst til å være på banen. Jeg har lyst til å score mål. Det er det jeg tenker, sier Kamara.

Kanskje får Nordtveit nye dødballmuligheter fredag. Da spiller i hvert fall han og lagkameratene om å bevare gruppeledelsen i Nations League forut for den avgjørende kampen mot Bulgaria mandag.

Se Slovenia-Norge på TV 2 og TV 2 Sumo fredag fra 20.30 (kampstart 20.45)